Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MEERKEZİ (UYHAM)
Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Nanaia Mahuta, Çin’in uygur bölgesindemi insan hakları ihlallerinin soykırım olarak kabul edilip edilemeyeceği konusundaki ” süreçleri ve mülahazaları'” hakkında önergenin gelecek haffta Parlamento’ya sunulacağını açıkladı.
Yeni Zelanda Parlamentosu önümüzdeki hafta ACT Partisi tarafından önerilen ve milletvekilleri tarafından imzalanan bir önergenin Çin’in Uygur halkına karşı soykırım eylemleri gerçekleştirip gerçekleştirmediğini tartışmalarını isteyen bir önergeye ilişkin tutumunu değerlendireceklerini bildirdi.
Yeni Zelanda’nın yerel halkından olan Dışişleri Bakanı Nanaia Mahuta da Newshub’a yaptığı açıklamasında Çin’in Uygurlara yönelik soykırımı uygulamalarını belirleyebilmek için “süreçler ve mülahazalar” hakkında araştırmalar yapılmasını ilgili birimlere tavsiye ve talimat verildiğini de açıkladı.
Dışişileri Bakanı Mahuta sözlerini şöyle devam etti : ” Bu konuda hükümet olarak, daha fazla bilgi ve belgelerin değerlendirmemiz ve karmaşık hukuki ve gerçeklere dayalı değerlendirmeler gerektiren bu süreçte bu insanı konu Hükümetin hafife alabileceği bir süreç değildir.”dedi.
Dışişleri Bakanı Mahuta : Uygur Bölgesinde Yapılan Soykırım Tarifine Uyuyor mu ?
Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Mahuta, Çin’in Uygur bölgesinde yaşayan yerli azınlık halklara yönelik baskı,zulüm ve insan hakları ihlallerinin BM.’lerce kabul edilen “1948 Soykırım Sözleşmesi Yasası”ndan belirtilen Holokost tarifine uymaktadır. Ayrıca, daha önceki yıllarda Kamboçya(1978) ve Ruanda(1990’lı yıllar) da olanları soykırım eylemleri olarak kabul edilmiştir. Bu konuda ne yapabileceklerimiz hakkında çok daha fazla bilgi ve kanıta ihtiyacımız vardır. Bu konuda her türlü görüş ve tavsiyelere her zaman açığım.” şeklinde konuştu.
Mahuta defalarca Çin’den, Çin eyaletinde neler olup bittiğini anlamak için BM yetkililerinin Sincan’a erişmesine izin vermesini istediğini belirterek bu konuda geçtiğimiz Mart ayında,BM.lerin “Kısıtlama olmaksızın” Uygur bölgesine bir ziyaret için Pekin yönetimi ile müzakerelerin başladığını Yeni Zelanda Hükümeti’nin “Çin’in Uygur bölgesindeki insan haklarıyla ilgili ciddi endişeleri sürekli ve kamuya açık bir şekilde dile getirdiğini de ” söyledi.
Yeni Zelanda ACT Partisi’nin Dış İlişkiler sözcüsü Brooke van Velden 28 Nisan 2021 Çarşamba günü Parlamento’da “Çin Komünist Partisi yönetiminin Çin’de ve işgalindeki Uygur bölgesinde yaşayan etnik azınlık halklara yönelik bastı,zulüm ve insan hakları ihlallerinin ” Soykırım eylemleri olup olmadığı” konusunda bir özel bir oturum düzenleyeceğini bildirdi. Sözcü ayrıca, bu yıl içerisinde Çin’in Uygur bölgesindeki yerlı müslüman Türk azınlık olan yerli halka yönelik baskısını insanlığa karşı suç olarak tanımlayan Kanada ve İngiltere ve Kanada Parlamentoları ile bir “dayanışma eylemi” olarak nitelendirilmesini belirtti.
Dışileşkiler Sözcüsü ayrıca şunları de ifade etti : “Hukukun üstünlüğüne kendini adamış bir ülke olarak tüm insanların haysiyetini ve insan haklarını savunmak gibi bir sorumluluğumuz var ve sesimizi, özellikle de vahşet eylemleri söz konusu olduğunda kaygımızı dile getirmek için temsilciler olarak kullanmalıyız. Çin en büyük ticaret ortaklarımızdan biri olmasına rağmen bu insanı konuyu karşılıklı çıkarlarımız için feda etmemiz asla mümkün değildir. açıklyamasında bulundu. .
Holokost(Soykırımın)Tanımı
1948 yılında imzalanan ve Yeni Zelanda tarafından onaylanan Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Sözleşmesi , soykırımı “tamamen veya kısmen yok etme niyetiyle işlenen çeşitli eylemlerden herhangi birini işlemek” olarak tanımlamaktadır. ulusal, etnik, ırksal veya dini grup “. Bu eylemler, bir grubun üyelerini öldürmeyi, bir grubun üyelerine ciddi bedensel veya zihinsel zarar vermeyi veya bir grup içinde doğumları önlemeye yönelik tedbirler almayı içerir.
Washington DC merkezli düşünce kuruluşu Newlines Strateji ve Politika Enstitüsü’nden Mart ayında yayınladığı son bir bir raporunda ” Çin’in Uygur bölgesinde yaşayan yerel halka yönelik baskı, zulüm ve insan hakları ihlallerinin BM.lerin kabul ettiği 1948 Soykırım Sözleşmesindeki yasaklanmış eylemleri ile birebir örtüştüğünü açıkladı.
Başbakan Jacında : Çin’in Uygur Bölgesindeki Hak-Hukuk İhlallerinden Ciddi olarak Endişeliyim.
Yeni Zelanda’nın Kadın Başbakanı Jacinda Ardern 2019’da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile yaptığı görüşmelerinde Uygur bölgesindeki insan hakları konusunu müzakerelerde sürekli gündeme getirdiklerini ve bu konudaki endişelerini dile getirmeye devam edeceklerini açıklamıştı.
Kaynak : www.newshub.co.nz/home/politics/2021/04/nanaia-mahuta-asks-for-advice-about-processes-considerations-of-determining-genocide-labour-to
BENZER HABERLER