Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Çin’in baskıları ve asimilasyon politikaları sebebiyle Doğu Türkistan’dan kaçarak Türkiye’ye sığınan Doğu Türkistan asıllı kişiler hakkında bilgi toplayıp Çin istihbarat servisi ile paylaşan 3 Çinli Casusa verilen toplam 30,9 yıllık hapis cezalarını onayladığı bildirildi.
Sabah.com.tr. Muhabiri İlker Turak’ın haberine göre ; Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Çin Halk Cumhuriyeti istihbarat servisinin talimatları doğrultusunda, Doğu Türkistan’dan kaçarak Türkiye’ye sığınan kişiler hakkında bilgi toplayan ve bu bilgileri Çin istihbarat servisiyle paylaşan 6 Çin casusu hakkında İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği hapis cezalarını onayladığı bildirildi.
İstanbul 24.Ağır Ceza Mahkemesi daha önce Çin adına casusluk yapan sanıklar Ruı Pan, Abulızı Dılıyaer ve Qıang Chen hakkında siyasal ve askeri casusluk suçundan 12 yıl 6 ay, sanıklar Rongweı Ban, Yıjıe Ban ve Yusuf Tuna hakkında siyasal veya askeri casusluk suçuna yardım etme suçundan 6 yıl 3’er ay olmak üzeri toplam 6 sanığa toplamda 32 yıl hapis cezası hapis ile cezalandırılmalarına ve her türlü sosyal ve madeni haklardan yoksun bırakılmalarına karar vermişti.
Mahkeme, Sanıklar hakkında verilen karar özetinde şu suçları işlediklerine karar verdiği bildirildi :
Bölge Adliye Mahkemesi Sanıkların İstinaf Başvurularını Reddetti
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, sanıklar hakkında İlk Derece Mahkemesince kurulan hükümlere yönelik yapılan istinaf başvurularının esastan reddine karar verdi.
Çinli Casusları Çin İstihbaratının Talimatlarına Göre Hareket Etmişler
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne geldi. Dosyayı inceleyen Daire, kararda, Çin istihbaratı tarafından aranan ve Çin’e götürülmek istenen mağdurlara Doğu Türkistanlı Uygur Türklerine) yönelik kaçırılma girişiminde bulunulduğu, bu kapsamda Türkiye’ye gelen ve illegal olarak pansiyon işletip Çin uyruklu kişilerin barınmasını sağlayan Sanık Rui Pan’ın Çin istihbarat yetkilisinin talimatları doğrultusunda hareket ettiği, Çin istihbaratı ile Türkiye’de örgütlenen oluşum arasında para transferleri gerçekleştirildiği, sanıkların Çin istihbaratının talimatları doğrultusunda keşif çalışmaları yaparak mağdurlar hakkında bilgi temin ettiklerini ve kayıt altına aldıkları, Çin İstihbarat yetkilisinin gönderdiği adreslerde keşif yaparak temin edilen bilgilerin Çin İstihbaratına iletildiği tespitlerine yer verildi.
Daire, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nin kararına karşı yapılan temyiz başvurusunun incelemesi sonucunda hukuka aykırılık bulunmadığını belirterek oy birliğiyle temyiz istemlerinin esastan reddi ile hükümlerin onanmasına karar verdiği bildirildi.
Kaynak : https://www.sabah.com.tr/gundem/2024/02/29/yargitay-cinli-casuslarin-cezasini-onadi(Haber İlker Turak Muhabir)