logo

trugen jacn

WOLKSWAGEN, ÇİN’İN UYGURLARI KÖLE/İŞÇİ ÇALIŞTIRMASINA RAĞMEN ÜRETİMİ SÜRDÜRÜYOR

Uygur zorunlu köle işçiliğe rağmen Alman Volkswagen Urumçi’deki fabrikada ısrarlı

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Kapitalizm, her şeyi  ekonomik çıkarına  gören belirleyen insanlık dışı  çirkin yüzünü bir kez daha gösterdi. Çin’in Uygurları zorla köle/ işçi olarak çalıştırması ve bu  durumun BM.Örgütü başta uluslararası toplumun  raporlarında yer almasına ve yapılan tüm tepki ve itirazlara  rağmen,  Alman  Otomobil Üreticisi Volkswagen  başkent Urumçi’deki fabrikasında üretim yapmayı sürdürüyor.  

Alman otomobil üreticisi, devlet destekli SAIC Motor Corp. ile ortak girişiminin bir yan kuruluşu tarafından işletilen Urumçi kentindeki tesiste işçilere kötü muamele edildiğine dair hiçbir belirti olmadığını iddia etti.

VW’nin geçen yıldan beri Çin şefi olan Ralf Brandstätter, üst düzey bir şirket yöneticisinin bu ay Urumçi’deki tesisi gezdikten sonra gazetecilere verdiği demeçte, “Ortak girişim fabrikası Çin’deki diğer tüm ortak girişim tesislerine benziyor” dedi. “Ortağımızın olumlu bir atmosfer ve uygun çalışma koşulları sağlamaya büyük ilgisi var ve bu konuda kararlı.” iddiasında bulundu.

VW, yerel zevklere uygun modeller sunan yerli üreticilere karşı en büyük pazarı olan Çin’deki konumunu koruma baskısı altında. Çin’deki satışlar, 2018’de 4,2 milyon araba ile zirveden geçen yıl 3,18 milyon araca düştü. BYD Co. ve Li Auto Inc. gibi şirketler hızla yetişiyor ve hepsi elektrikli araçlar üretiyor.

Urumçi fabrikası ilgi odağı olmasına rağmen herhangi bir araba üretmiyor. %17’si Uygur olan yaklaşık 240 çalışanı, halihazırda monte edilmiş araçların son kalite kontrollerini yapıyor ve ardından bölgedeki bayilere gönderiliyor.

Zorunlu Çalışma

‘İş gücü transfer programı’ kapsamında toplama kamplarından ya da kırsal kesimden getirilen Doğu Türkistanlılar, fabrikalara sevk ediliyor.

Programa zoraki tabi tutulan Uygurların Mandarince (Çince) öğrenmeleri ve haftalık törenlerde Çin Komünist Partisi’ne (ÇKP) sadakat yemini etmeleri gerekiyor.

Uygurların modern kölelik olarak tanımladığı program, devlet medyası tarafından yoksulluğu azaltıcı bir adım olarak tanımlanıyor ve övgüyle anlatılıyor.

Toplama kampları

Çin’in, 2017 yılından bu yana sayılarını hızla arttırdığı toplama kamplarında, uluslararası bağımsız kuruluşların verilerine göre, 1 ile 3 milyon arasında Doğu Türkistanlı zorla alıkonuluyor ve asimilasyona tabi tutuluyor. Bu kişilerin küçük çocukları, devlet tarafından ellerinden alınarak ÇKP’li yöneticilerin gözetimindeki yatılı okullara götürülüyor.

Kaynak : https://habernida.com/uygur-zorunlu-kole-iscilige-ragmen-alman-volkswagen-urumcideki-fabrikada-israrli/

Share
3325 Kez Görüntülendi.