“Doğu Türkistan meselesinin Türkiye’de ve uluslararası düzeyde etkinliklerin şahlandığı bir süreçte bu davanın ilk filizlendiği ilmin merkezi Kayseri ve Bulumun Bulağı Erciyes Üniversitesidir. Kayserimiz, 1990’lı yıllarda düzenlediğimiz Türkistan Geceleri’nde merhum liderlerimiz Alparslan Türkeş ve İsa Yusuf Alptekin Beylerin övgülerine mazhar olan ve mücedelemizde derin izlerini bıraktığı bir mücadele meydanıdır, Turan davasının, Doğu Türkistan meselesinin sesinin yükseldiği, yankı bulduğu yerdir Kayseri. Erciyes Kurultaylarında renk renk, öbek öbek Türk otağları ile ay yıldızlı Türk bayraklarının çiçek açtığı Tekir Yaylası’dır Kayseri.”
(Nurala Göktürk, Tanrı Dağları’ndan Erciyes’in Eteklerine Göç Hikâyeleri, s.138.)
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Doğu Türkistanlı Uygur Türkü Şaire ve Yazar Nurala Göktürk’ün kaleme aldığı “Tanrı Dağlarından Erciyes’in Eteklerine Göç Hikayeleri” adı ile kaleme aldığı Eseri Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı(TDAV) yayınlarından okuyucuları ile buluştu.
Bu değerli eserde Kızıl Çin’in zulüm ve işkencesinden vatanları terk etmek zorunda kalan Uygur Türklerinin hatıralarından yer aldığı 1961 yılı Doğu Türkistan’dan Afganistan’a, 1965 Afganistan’dan Türkiye’ye göç edenlerin Hikayeleri ve yer almaktadır.
Neşredil neşredilmez büyük ilgi gören eser için bu yıl faaliyete başlayan TÖRE Devlet Yayın ve kitabevinde, Doğu Türkistanlı’ların göçten sonra yerleştikleri önemli merkezlerden biri olan Kayseri’de bir sıra etkinlikler, konferans ve imza günleri düzenlendi.
Nurala Göktürk, kitabı hakkında eserinin ön sözünde şunları paylaştı :
” Ümit ederim ki kıymetli okuyucularımız göç hikayelerimizi okurken bizim duygularımızı kavrayabilirler.
Göç hikayeleri; sadece benim hikayemde ibaret olmayıp bir devrin hikâyesi. Vatanlarını bırakmak zorunda kalanların, analarından evlatların kopmak zorunda kalanların maddi manevi bütün hatıralarından vaz geçenlerin, vatan için vatanlarından ayrılanların hikayesi.
Bir asra yakın zamandır feryadu figanları ayyukaya çıkanların, sessiz çığlıklarını sağır vicdanlara duyuramayanların hikâyesidir.
Göç hikayemiz yarım asrı geçkin bir zamandır vatan hasreti çekenlerin, akrabalarının mektuplarına, seslerine, soluklarına, yüzlerine hasret kalanların hikâyesi.
Vatan bir insanın var olduğu toprağın adıdır, hayattayken ana, ata olan toprakların adıdır. Vatan hayatta iken üzerinde yaşadığımız ve öldüğümüzde ise bağrına gömülmeyi en çok arzu ettiğimiz Cennettin adıdır.
Bu hasretin hikayeleri benim yazdıklarımla sınırlı değil elbette.
Dilimin döndüğünce, aklımın ve kelimelerim yettiğince kısıtlı cümlelerimle yazdığım bu hikâye Doğu Türkistan’ın Uygurların yüzlerce yıllık çilesinin çok bir kısa özetinin hikâyesidir.
Tanrı Dağlarından Erciyes’in Eteklerine Göç Hikayeleri bizim hikayemizdir.
Bu kitabın bu günlere gelmesi pek te kolay olmadı. Sabır ve azimle devam ederek kendi çapımda büyük emek sarf ettiğim bu eserin dünyaya gelişinde emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Kitabın basılıp yayınlanmasında bizi kırmayıp yayınlanmasını kabul eden Türk Dünyası Araştırmaları Vakfının sayın Başkanı Kozhan Yazgan Beyefendiye özellikle teşekkür ederim.
Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın Genel Müdürü kıymetli Dostumuz Merhum Turan Yazgan Hocamızın da sağ kolu
TC Saadet Pınar Yıldırım Hanıma, değerli Değerli Müdürümüz
Metin Köse Hocama ve bu esirimize en çok emek veren Emel Gökay Hanım kardeşime, kitabın editörü sevgili
Duygu Şahinler‘e, arka kapak yazısı için kıymetli eğitimci yazarımız
Vildan Serdar Hanıma ve bizden maddi manevi desteklerini esirgemeyen
Mahmut Yaraş Ağabeyime kıymetli oğlum
Coşkun Kızılay a yoldaşım evdeşim eşim
Hamit Göktürk e ve canım evlatlarıma kitapta adı geçen bütün hemşerilerime çok teşekkür ederim.
İnşallah bu eser bir başlangıç olur Göç hikayelerimiz daha geniş ve daha kapsamlı bir şekilde yazılır.
Bir ikincisi çıkıncaya kadar bu eser 1961 yılında Doğu Türkistan’in Yarkent,Kaşgar ve Gulca ve diğer şehirlerinden Afganistan’a ve 1965 ve 1967 yıllarında oradan devletimizce iskanlı göçmen olarak Kayseri’ye yerleştirilen Uygur Türklerinin hikayelerinden oluşmaktadır.
Kitap, 1961 yılındaki göçler konusunda Türkiye’de yayınlanan ilk kitaptır. Ümit ederiz ki bu eser çok iyi bir senarist tarafından sinemaya uyarlanır ve filmleri yapılır.. “
Doğu Türkistan Davasının bayraktarlarından Hamit Göktürk ile evli olan Nurala Göktürk’ün daha önce yayınlanmış ” Doğu Türkistan Uygur Mütfak Külürü ” olmak üzere çeviri ve ayrıca şiir kitapları da yayınlanmıştır.
Eseri yazarından imzalı olarak temin etmek isteyenlerin, nuralagokturk@hotmail.com adresine mesaj yazarak 200 TL indirimli bedelle alabilcekleri bildirildi