logo

trugen jacn
19 Ekim 2016

UYGUR TÜRKÜ PİYANİST SANATÇISI GÜLDİYAR TANRIDAĞLI’DAN RAHMANİNOV KONSERİ

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Doğu Türkistanlı Uygur Türkü genç Piyanist Anadolu Rahmaninov Projesi kapsamında vereceği son konseri ile Küçükçekmece Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde bir konser veriyor.
Dr.Güldiyar Tanrıdağlı’nın Küçükcekmece Belediyesi’nın daveti üzerine vereceği konser 22 Ekim 2016 Cumartesi günü Küçükçekmece Belediyesi’nın Küçükçekmece Beşyol’daki Kültür ve Sanat merkezi’nde gerçekleşiyor.
22 Ekim Cumartesi günü Saat 17’da başlayacak Konserin Rahmaninov hayranı kalabalık bir seyirci gurubu tarafından izlenmesi bekleniyor. Genç  Uygur Türkü Piyanıst-Sanatçı Güldiyar Tanrıdağlı’nın  gerçekleştireceği  konserde sanatçıya Ertan Tekin duduk, Cenk Erdoğan yaylı tanbur-perdesiz gitar ile eşlik edecek.

IMG-20161014-WA0016.jpg görüntüleniyor

Güldiyar  Tanrıdağlı Kimdir ?
1980’yı yılların sonlarında Türkiye’ye gelerek yerleşen Dr. Gülzade Ve Dr. Ferhat Kurban Tanrıdağlı’ın  Kaşgar doğumlu kızları Güldiyar Tanrıdağlı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservaturı şan bölümünü tamamladıktan Sonra Avrupa’nın en prestijli müzik üniversitelerinden olan Salzburg Mozarteum konser piyanistligi mezunu piyanist, yurtiçi ve yurtdışındaki (klasik) piyano kariyerinin yani sıra doğduğu toprakların kültürel birikimini ortaya koyarak başarılı bir doğu-batı sentezi oluşturuyor.
Genç piyanist Güldiyar Tanrıdağlı, Tatar asıllı besteci Rachmaninov’un solo piyano ve lied (şarkı) alanındaki eserlerini Anadolu enstrümanları ile buluşturduğu ‘ Rachmaninov Anatolian’ adlı projesini kapsamındaki konserinin öncekiler gibi başarılı geçmesi bekleniyor.

Güldiyar Tanrıdağlı Resimleri ile ilgili görsel sonucu

Ünlü Besteci ve Piyanist Rahmaninov   Bir Tatar Türkü’dür.

Klasik müzik tarihinin en büyük besteci ve piyanistlerinden 1873 doğumlu Sergey Rahmaninov, Rusya’nın kuzeybatısında yer alan Semyonovo’da yaşamış Tatar kökenli aristokrat bir aileden geliyor. Klasik müzik bestecileri arasında konçertolarındaki sadelik ve duygu yoğunluğu açısından herkesi kendine hayran bırakan Sergey Vasilievich Rachmaninov’un aslında Tatar olduğu pek fazla bilinmez… Tüm dünya onu ‘Rus besteci’ olarak kabul eder. Rachmaninov’un müziğiyle henüz 12 yaşında konservatuarda öğrenciyken tanışan, kendisi de bir Uygur Türkü olan genç piyanist Güldiyar Tanrıdağlı, bestecinin bugüne dek pek bilinmeyen doğu yüzünü ortaya çıkarmak için harekete geçti ve Rahcmaninov Anatolian Project adlı albüme imza attı.
Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde öğretim üyesi olan Uygur Türkü Piyanist,bir çok ülke’de verdiği başarılı konserleriyile hayranlarının beğenisini kazanmış durumda.Genç yaşında ve kısa müzik hayatında bir çok başarıya imza atan Genç Sanatçı Güldiyar Tanrıdağlı’nın    ileride  sanat alanındaki parlak geleceği  ve  ünlü bir Piyanist olarak doğduğu ata topraklarına olan  ilgi ve sevgisini bu sanato  ile göstermesi  başta ailesi ,yakınları ve  Uygur Türkleri için  büyük bir arzu ve  özlem olarak kabul ediliyor.

Güldiyar Tanrıdağlı Resimleri ile ilgili görsel sonucu

KÖKLERİNDEN HİÇ KOPMAMIŞ

Eğitimini Salzburg Mozarteum’da tamamlayan, Avusturya’da bulunduğu 5 yıl süresince çeşitli albümlere katkıda bulunan ve konserler veren Tanrıdağlı, Rahcmaninov Anatolian Project albümünü ilk olarak geçtiğimiz sene Antalya Piyano Festivali’nde tanıtımıştı. Genç piyanist şimdi İstanbullu müzikseverlerle buluşuyor. Daha önce İstanbul’da   Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde  de bir konser vermiş ve büyük beğeni toplamıştı. gerçekleşecek. Geçtiğimiz  Mayıs ayında albümü kayıtlarını tamamlayan Tanrıdağlı, “Bestecinin Tatar kökenlerine, aslında hiç kopmayan kuvvetli bağına dikkat çekmek istedim. Bu Rachmaninov’un başka yüzü aslında. Konçertolarını ve solo piyano eserlerini daha çok biliriz. Hep o yönüyle ön planda. Ama Tatar  Türkü kökeninden  de derin izler de var. Amacım sanatçının daha az bilinen  Türk  yüzünü biraz daha tanıtmak” diyor.

IMG-20161014-WA0018.jpg görüntüleniyor

BU TOPRAKLARLA UYUM İÇİNDE

Tanrıdağlı, Rachmaninov’u Anadolu enstrümanlarıyla buluşturma fikrinin ortaya çıkışını ise şu sözlerle anlatıyor: “Avusturya’da bir konsere hazırlanıyordum. En son çalacağımız eser çello sonatıydı. Üçüncü bölümünü çalışırken sonunda bir pasaj vardı. Sanki klasik müzik gibi değil de makamsal bir his vardı. Fikir orada netleşti. Rachmaninov’un doğu kökeninin daha çok hissedildiği eserleri araştırmak için harekete geçtim. Daha sonra da kafamda duduk yaylı tambur ve piyanodan oluşan bir trio tasarladım.” Albümün yarısı solo piyano yarısı da trio. Bütün aranjeleri kendisinin yaptığını söyleyen Tanrıdağlı, “Anadolu ve Rachmaninov iç içe, tam bir uyum sözkonusu” diyor.

Güldiyar Tanrıdağlı Resimleri ile ilgili görsel sonucu

ARAMIZDA DERİN BAĞLAR VAR 

“Rachmaninov sadece Avrupa’da değil klasik müzik camiasında Rus besteci olarak anlatılıyor” diyen Tanrıdağlı, sanatçıyla kurduğu özel bağda coğrafi yakınlığın etkili olduğunu belirtiyor. Tanrıdağlı Rahcmaninov müziğini “Çok fazla kafa yorup burada ne demek istemiş, ya da ben ne katabilirim diyemeyeceğiniz, makyaja ihtiyacı olmayan tertemiz ve organik” olarak tanımlıyor.

Geleceğin ünlü ve parlak bir Piyanist sanatçısı  olması beklenen   Güldiyar Tanrıdağlı her fırsatta Rahmaninov’nun pek bilinmeyen belki de  öne çıkarılması pek  istenmeyen ve onun bir  ünlü Tatar Türkü beseteci ve piyanist olduğunu dile getirmesi ilginç  ve olumlu karşılanıyor.  Ayrıca Rahmaninov’nun  Türk-Tatar kimliğine  özellikle vurgu yapması Türk müzik çevrelerince çok önemli  ve dikkat çekici bulunuyor.

IMG-20161014-WA0018.jpg görüntüleniyor

Güldiyar Tanrıdağlı  Bir Çok Ülke’de Konser verdi

Geleceğin parlak ve ünlü bir Piyanist sanatçısı olması düşünülen ve beklenen GüldiyarTanrıdağlı Türkiye’nin bir çok şehrinde konser vermesinin yanısına bir çok ülkeye giderek sanatını bu ülkelerde de icra ediyor.Başata müzik eğitimi aldığı Avusturya  başta olmak üzere Gürcistan ve bir çok ülke’ye davet üzerine giderek sanatını icra ediyor ve sanatseverlerin kızgın takdir alkışları ile karşılanmış bulunuyor.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)  Ana vatan topraklarının Türkiye’de  bize armağanı olan Uygur Türkü   genç Sanatçımız Güldiyar Tanrıdağlı’ya kendisi ile gurur duyduğumuzu  ve  sanat hayatında başarılar dileriz.Ayrıca kendisini ileride ünlü bir Piyanist  ve Besteci  olarak görmeyi  temenni ediyor. Ayrıca  Sanathumar Uygur Türklerini ünlü bir sanatçı olarak   Türkiye’de ve dünya’da temsil etmesi  arzu ve dileğimizi ifade  ve iletmek  isteriz.

Kaynak : Yeni Şafak -Hürriyet gazeteleri ,Eksisözlük ve diğer yayınlar 

Etiketler: » » » » » » »
Share
925 Kez Görüntülendi.