Son Dakika
ABD. Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan, Tibet ve Hong Kong ve diğer bölgelerde yaşayan halka karşı baskı ve zulmü sebebiyle yurt dışına kaçan sığınmacı Uygurlar ve diğer Mülteciler, Aktivistler ve STK.mensuplarına yönelik yaşadıkları ülkelerde onlara sınır ötesi baskı ve zulüm uygulayan ve bunlara karışan Çinli yetkililerin cezalandırılacağını açıkladı.
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
ABD. Dışişleri Bakanlığı Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’dak yaşayan Uygur,Kazaklar başta diğer Türklere yönelik baskı ve zulmü sebebiyle yurt dışına kaçan sığınmacı Uygurlara yönelik sınır ötesi baskı ve zulüm uygulayan ve bunlara karışan Çinli yetkililerin cezalandırılacağını açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Bilinken 21 Mart’ta imzaladığı bir kararname ile Çin yönetiminin sığınmacı Uygurlara sınır ötesi baskılarına karışına Çinli yetkililere cezai yaptırımları uygulayacaklarını ve bu çerçevede bu suçları işleyenler ve karışanlara vize yasağı uygulanacağını duyurdu.
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken tarafından bizzat imzalanan bildiri özetle şöyle ;
Kararda Özellikle Uygurlara Yönelik Maddeler şunlardır :
UYGUR AKTİVİSTLER : BU BİLDİRİ UYGUR İNSAN HAKLARI YASASI İÇİN İLK ADIM
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bu resmi bildirisi ABD’de yaşayan ve bu ülkede faaliyet gösteren Doğu Türkistanlı aydınlar, insan hakları aktivistleri ve STK.lar ard arda yaptıkları açıklamaları ile bu bildiriyi tarafından memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
ABD Uluslararası Din Özgürlükler Komitesi Başkan Yardımcısı Uygur Türkü Dr. Nuri Türkel bu kararın “Amerika Birleşik Devletleri’nde geçtiğimiz yıl kabul edilen Uygur İnsan Hakları Yasasının uygulanmasının ilk adımı olduğunu açıkladı. Dr.Türkel alınan bu kararın sadece Uygurlara yönelik baskı ve zulüm uygulayan ve bunlara karışan Çinli yetkililere uygulanan vize yasağı uygulaması olmadığını bu kararın gerisinde başka bir çok politik ve yasal amaçların de bulunduğu açıkladı. Politikası Yasası’nın yürürlüğe girmesinde ilk adım” olarak nitelendirdi. Çin’in Uygur ve Tayvan sorunu gibi hassas konulardaki tutumu ABD tarafından sürekli izlendiğini belirten Türkel desteklediği bildiriliyor. Dışişleri Bakanlığı’nın 21 Mart tarihli açıklamasında yer ve zaman faktörlerinin önemine vurgu yaparak, Uygur meselesinin ABD dış politikasında uzun vadeli bir mesele olduğunu ve şimdiye kadar alınan karar ve yaptırımların Çin’in Uygurlar ve diğer azınlıklara l yönelik hak ve hukuk ihlallerini sona erdirilmesi için i yeterli olmadığını belirtti ve bu konuda daha etkin tedbirlerin alınması gerektiğini bildirdi.
Uzman Irwin: Hükümetler Kendi Topraklarındaki Çin Zulmünü Bilmeli ve Gereğini yapmalı
Washington merkezi Uygur İnsan Hakları Projesi, kendilerinin de Çin yönetiminin Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere sınır ötesi ülkelerde yaşayan Uygurlara yönelik baskıları hakkında bir rapor hazırladıklarını ve bunu açıklayacaklarını de duyurdu. Ayrıca, ABD.Dışişleri Bakanlığının bu açıklaması ile bu yönde ilk adımını attığından dolayı kutladığını açıkladı.</span>
Uygur İnsan Hakları Projesinde çalışan Peter İrwin ise, yaptığı açıklamada Çin’in Uygurlara yönelik zulmün sadece Çin sınırları içinde olmadığını, aynı zamanda ABD gibi demokrasi ile yöneltilen devletlerde devam ettirmesinin büyük endişelere sebep olduğunu bildirdi. Peter İrwin sözlerini şöyle sürdürdü : ” Çin Uygurlara baskı ve zulmü söz konusu olduğunda bütün bunların sadece Doğu Türkistan’da veya Çin’de değil, tüm dünyaya yayılmış durumdadır. ABD.Dışişleri Bakanlığı bu resmi kararı ile bu sorunu tanınması ve çözümü için ilk adımı atmıştır. Bu karar bu yönü ile çok önemlidir. Çin’in Diaspora Uygurlarına baskı ve zulmü Uygurların sınır ötesine taşmıştır. Çin baskı ve zulmü sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde değil, Avrupa ülkeleri, Türkiye, Kanada, Avustralya ve Japonya’ya kadar yaymıştır. Çin’in Doğu Türkistan’da uyguladıklarını ve bu ülkede olup olup bitenleri hakkında açıklama yapan hükümetler aynı zamanda kendi topraklarında Uygurlara yönelik Çin’in baskı ve zulmü hakkında yeterli ve tam bilgi sahibi olmalı ve gereğini de yapmalıdır.” dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken : Çin Zulmünün Kurbanları ile Dayanışma İçinde Olacağız.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Uygurlarla ilgili kararını açıklamasından kısa bir süre önce Burma ordusu, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Yahudi Soykırımı Anıtı’nda düzenlediği özel bir basın toplantısıyla resmi olarak Rohingyalara yönelik soykırımı “soykırım” ilan etti. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken de soykırım konusunda bir konferansta konuştu. “Son haftalarda dünyanın her yerinden diplomatlarla Ukrayna meselesi hakkında konuştuğumda, Ukrayna halkına desteklerini ve dünyanın diğer bölgelerindeki vahşeti unutmamaya olan bağlılıklarını ifade ettiler” dedi. Örneğin, Uygur bölgesi gibi. Çin hükümeti de Uygur Müslümanlarına ve diğer azınlık gruplarına karşı soykırım ve insanlık suçları işlemeye devam ediyor. Çin Zulmünün kurbanlarıyla dayanışma içinde olmak düşüncesi beni bugün buraya getirdi. Dışişleri Bakanı olarak sorumluluklarımdan biri, Amerika Birleşik Devletleri adına Çin’in ve diğer insan hakları ihlalleri suçu işleyen ülkelerin vahşet işleyip işlemediklerini gözetlemek ve karar vermektir. ABD.yönetimi Yahudi soykırımına ek olarak, yedi soykırımı daha tesbit etmiş ve bunu açıklamıştır. Bugün sekizincisini Rohingyalara karşı soykırım ve insanlığa karşı suç işleyen Burma ordusu olarak belirlenmiştir.
BENZER HABERLER