Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Çin’in Ülkesi Doğu Türkistan’daki baskı, zulüm etnik ayırımcılık ve insanlık suçları nedeniyle ABD’ye sığınan Uygur Türkü Şair-Yazar.Senarist, Sinama yönetmeni ve insan hakları aktivisti ve aynı zamanda Uygur Türkçesi’nin şiir ve edebiyat alanında önde gelen temsilcilerinden Tahir Hamut İzgil, ” Doğu Türkistan’da kültür ve Edebiyat” başlığı altındaki söyleyişinde Uygur Türklerinin , sanat ve edebiyatının geçmişi, bugünü ve geleceği hakkında düşüncelerini aktaracak.
İnsan ve Medeniyet Hareketi Vakfı’nca düzenlenen bu söyleşi programı 20 Ocak 2025 Pazartesi günü saat 18,oo’de Eyüpsultan Bahariye Mevlevihanesi’nde başlayacak.
Doğu Türkistan ve Uygurlar denildiğinde aklımıza yüzyıldan fazla bir zamandır Çin tarafından devam eden baskı, zulüm ve işgal konuları geliyor.
Peki bu iklimde varlık mücadelesi veren Uygurlar kültür ve sanat alanında neler yaptılar? Şiir ve edebiyat alanında hangi eserleri ürettiler? Bu eserlerde neler işlediler?
İşte bütün bunların konuşulacağı bir program Eyüpsultan’da, Uygur bir sanatçının gözünden masaya yatırılıyor.
Doğu Türkistanlı Uygur-Şair yazar ve Sinama yapımcısı ve insan hakları aktivisti Tahir Hamit İzgil’in “Doğu Türkistan’da Kültür ve Edebiyat” konulu söyleşi programına Programa katılım için önceden kayıt yaptırmak gerekmektedir. Kayıt için aşağıdaki QR üzerini basarak form doldurulacaktır.
Tahir Hamit İzgil Kimdir ?
Tahir Hamut İzgil, 1969 yılına Kaşgar’da doğdu. İlk,Orta ve Lise öğrenimini Doğu Türkistan’da tamamladı. Çin genelinde yapılan Üniversite giriş sınavlarında başarı kazandı ve Pekin’deki Merkezi Milletler Üniversitesi’nde Edebiyat Fakültesine kayıt oldu. 5 yıllık Üniversite öğreniminden sonra Doğu Türkistan’a döndü. Başkent Urumçi’de sanat ve edebiyat dergilerinde çalıştı. Şiir denemelerine 1990’lı yıllarda başladı. Yazdığı şiirler edebiyat dergileri ile Gazetelerde yayınlandı ve büyük beğeni topladı. Daha sonraki yıllarda ise, Urumçi Sanat Enstitüsü’nün Sinema Bölümünde ders verdi ve baş eğitmenlik yaptı.
Uygur Türklerinin modern zamanlardaki geleneksel hayatını anlatan sosyal içerikli “Kaşgar’daki Gepler = Kaşgar’daki Konuşmalar ” adlı Televizyon dizi filmini çekti ve büyük beğeni topladı. Ayrıca, çeşitli belgeseller, kısa filmler ve uzun metrajli filimler de yaptı.
Tahir Hamit İzgil modern Uygur şiirinin öncülerinden olup, şiirlerinin bazıları Türkiye Türkçesine çevrildi ve “Uygur Şiirleri Antolojisi” adlı şiir kitabında yer aldı.
2016’da Çin işgal yönetiminin Uygurlar başta diğer Türk Halklarının aydınlarına yönelik baskı,zulüm ve toplu tutuklama kampanyası arafesinde tedavi olmak için yurt dışına gitti ve ABD’ye yerleşti.
Çin’in işgalindeki Ülkesinde yaşayan Çinli olmayan halklara karşı işlediği insanlık ve etnik soykırım suçlarını bu cinayetlerin canlı tanığı olarak ABD.Parlamentosunda ifade verdi ve bu ifadeler daha sonra dünya medyasında yer aldı.Doğu Türkistan meselesinin ABD ve uluslararası toplumda tanınması için büyük katkı yaptı.
Doğu Türkistan’daki Çin baskı ve zulmünü kendi başından geçenler üzerinden ” Gece Tutuklanmayı beklerken” adlı belgesel romanı yazdı.Roman 2 yıl içinde 13 dile çevrilerek yayınlandı.
Aynı zamanda şiirleri Çince, Japonca, İngilizce başta olmak üzere çeşitli dillere çevrildi.
BENZER HABERLER