Son Dakika
Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan Türklerine yönelik etnik soykırım Cinayetlerini soruşturmak için kurulan ve 10 Eylül 2021’de İngiltere’nin başkenti Londra’da 2.duruşmasını gerçekleştiren Özel Bağımsız Uygur Mahkemesinde tanık olarak ifade veren Uygur Türkü Ruzahan Muhammed Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’da yaşayan Ağabeyisini hapsettiğini , Ağabeyisi üzerinden kendisine şantaj yaptığını açıkladı. Uygur Mahkemesine Yaşadığı Japonya’dan görüntülü olarak verdiği ifadesinde ” Çin yönetimi Ağabeyimin serbest bırakılması karşılığında benden Japonya’da yaşayan Uygur Türkleri hakkında Çin istihbaratı adına casusluk ve muhbirlik yapmamı istedi.” dedi. Ayrıca Ruzahun tanık olarak verdiği görüntülü ifadesinde Çin Polisi ile telefon konuşması sırasında kaydettiği ekran görüntüsü fotoğraflarını de Mahkeme ‘ye kanıt olarak gösterdi.
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur,Kazak,Kırgiz ve diğer Çinli olmayan Türk halklarına yönelik Soykırımı iddialarını soruşturmak amacıyla Londra’da kurulan özel mahkeme, Uygur Mahkemesi’nin (Uyghur Tribunal) ikinci duruşmaları 10 Eylül 2021 Cuma günü başladı. 4 gün sürecek duruşmada Çin’in “eğitim merkezi” dediği kamplarda bizzat kendisi bulunmuş 3 tanık ile Çin’in Nazı/Toplama Kamplarında yakınları bulunan 5 tanık dinlenecek. 4’ü Uygur olmak üzere 30 araştırmacı ve akademisyen Mahkeme Heyetine elde ettikleri bilgi de ve kanıtlarını sunacaklar. Mahkemeye tanık olarak ifade vereenlerden biri de Japonya’da yaşayan Doğu Türkistanlı Uygur Türkü Muhammeed Ruziahun idi. Ruzahun verdiği ifadesinde . “Çin, ülkemde yaşayan Ağabeyimi hapsetti ve onun üzerinden bana şantaj yaptı. Japonya’da yaşayan Uygur Türkleri hakkında Çin İstihbaratı adına Muhbirlik yaparsam Ağabeyimi Serbest bırakacakları teklifinde bulundu.” dedi.
Çin emniyeti istihbarat elemanlığı teklif etmiş
Japonya’dan görüntülü olarak katılan Muhammed Ruzahun, Çin’de kampta tutulan ağabeyi için ifade verdi. Ağabeyi ile bir polisin nezaretinde görüntülü konuşturulduğunu anlatan Ruzahun, polis tarafından kendisine; Uygur göçmenlerin yoğun yaşadığı Japonya’da Çin istihbaratı için muhbirlik yapmaya başlarsa, ağabeyinin serbest bırakılacağını söylediğini anlattı. Ruzahun görüntülü konuşma sırasında aldığı ekran görüntüsü fotoğraflarını gösterdi.
Ruzahun, büyük tedirginlikler sonucunda Çin’in dediklerini yapmamayı tercih ederek, ağabeyi ve diğer insanlar için uluslararası kamuoyuna konuşmaya karar verdiğini anlattığı anlarda gözyaşlarını tutamadı.
Ne olmuştu?
Çin’in Uygur Soykırımı suçlamasıyla yargılandığı Uygur Mahkemesi ilk duruşmalarını Haziran ayında gerçekleştirmişti. Uluslararası hukukçular, akademisyenler ve uluslararası insan hakları oluşumlarında görevli isimlerden oluşan mahkeme heyeti iki tur duruşmalar sonunda deliller ile tanık ifadelerini değerlendirerek muhtemelen Kasım’da karar açıklayacak. Mahkemenin başkanlığını Slobodan Miloseviç’in Uluslararası Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamasına öncülük eden saygın hukukçu Geoffrey Nice yapıyor. Mahkeme ilk duruşmaları öncesinde Çin’e mahkemeye delil sunma, savunma yapma yönünde katılım çağrısında bulunmuş ama Çin mahkemeyi tanımadığını ilan etmişti. Soykırım suçlamasının gerçekliği ve ortaya konulan delillerin inandırıcılığını incelemeyi hedefleyen mahkemeden çıkacak karar hangi yönde olursa olsun uluslararası hukuk açısından bir bağlayıcılığı bulunmuyor.
BENZER HABERLER