Son Dakika
Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Geçtiğimiz yıl Demokrat Senatör Bob Menendez ve Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio tarafından hazırlanan ve 17 Senatör ve Kongre üyesinin ortak imzası ile sunulan ” ABD’nın Uygur İnsan Hakları Politikası Yasası” başlıklı yasa tasarısı ABD.Senatosundan onaylandığı açıklandı. Buna göre, tasarının Kongre ve ABD Başkanı’nca onaylanmasından sonra ABD‘nin ilgili kurumlarından, “Çin hükümetinin Uygur Özerk Bölgesi‘nde uyguladığı baskı ve insan hakları ihlalleri ile “yaklaşık 1 milyon Uygur Türk’ünün toplama kamplarında hapiste tutulmasına ilişkin olarak ABD.yönetimince kapsamlı bir rapor hazırlanması yasal olarak talep edilebilecek.
Ayrıca bu yasanın yürürlüğe girmesinden sonra yandan ABD’ye yerleşerek bu ülkenin vatandaşlığına geçen Doğu Türkistan asıllı ABD.Vatandaşlarından ülkesindeki Çin işgal yönetiminin baskı,zulüm ve soykırım uygulamalarını kamu oyuna duyuran ve bu konuda faaliyet gösterenlerin ana vatanlarında yaşayan aile fertlerine yönelik Çin yönetiminin tehdit ve kaçırma eylemlerinin de soruşturulması bu yasa gereği ABD.yönetimince istenebilecektir.
“ABD GEÇ BİLE KALDI”
11 Eylul 2019 itibariyle ABD.Senatosunda oylanarak kabul edilen Uygur İnsan Hakları ve Hukuk Politikaları Yasa Tasarısının sonucu ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Senatör Rubio, şunları kaydetti:”ABD, ÇKP.’nın iktidarındaki Çin hükümeti ve Komünist Parti yetkililerini Uygur bölgesinde uyguladıkları sistematik,acımasız ve korkunç insan hakları ihlalleri ve 1 milyon Uygur Müslüman’ın hapiste tutulduğu ve Çin hükümetince Eğitim Merkezleri adı altında kurulan toplama kampları konusunda Çin’i sorumlu tutma konusunda geç bile kalınmıştır. Temsilciler Meclisi’ne bu tasarıyı hızlı bir şekilde geçirerek Başkan’ın (Donald Trump) masasına göndermeleri çağrısında bulunuyorum.”
Yasa tasarısının bir diğer hazırlayıcılarından biri olan Senatör Menendez ise ABD Kongresinin söz konusu tasarıyla haksız yere tutuklanan, takip edilen ve zorla çalıştırılan milyonlarca Uygur’u görmezden gelemeyeceğini göstermiş olduğunu belirterek, “Trump yönetimi bölgedeki trajik durumu ajandasına koymasa da Kongre’nin gerekli adımları atarak, Çin hükümeti ve Komünist Parti’yi sorumlu tutmasından mutluluk duydum.Bu yasa ABD’nin Çin’in yarattığı bu insani krize karşı harekete geçmesinde ilk adım olmuştur ” değerlendirmesinde bulundu.
Uygur İnsan Hakları ve Hukuk Politikası Yasa tasarısı ilk kez Kasım 2018’de ABD Kongresinin üst kanadı Senato’ya sunulmuştu. Bu yılın bahar aylarında ise yasa tasarısı yeniden eklemeler yapılarak yeniden düzenlenmişti.
Uygur İnsan Hakları ve Hukuk Politikası Yasa Tasarısının Maddeleri
ÇİN’İN UYGURLARA YÖNELİK BASKI VE ZULÜM POLİTİKASI
Çin yönetiminin son yıllarda Uygur Türklerinin yaşadığı Uygur Özerk Bölgesi’nde eğitim merkezi adı altında açtığı yüzlerce TOplama kamplarında en az bir milyon Uygur,Kazak ve diğer Türk azınlığa mensup insanlar hukuksuz olarak hapiste tutuluyor. Ayrıca, Çin’in bölgenin kadim ve asıl sakinleri olan Uygurların etnik kimliği ile dini inançları başta olmak üzere örf adet,gelenek ve görenekleri ile özgün kültürlerine yönelik ihlaller uluslararası kamuoyu tarafından sürekli eleştiriliyor.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyine üye 22 ülke, 11 Temmuz’da Çin’in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygur Türkleri ve diğer azınlıklara yönelik muamelesini eleştiren ve kitlesel gözaltıların durdurulması ve toplama kamplarının kapatılmasını talep eden ortak bir mektup imzalayarak göndermiş bu konuda Çin’e çağrıda bulunmuştu.
İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) raporunda, son 2 yılda Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde çok sayıda kişinin “önleyici polisiye tedbir” adı altında suçsuz yere alıkonulduğu ve siyasi bakımdan tehlikeli olarak değerlendirilen bireylerin herhangi bir yargı kararı olmaksızın toplama kamplarına gönderildiği belirtilmişti.
Kaynak : Özgür Asya radyosu (rfa.org/Uyghur ) – Ajanslar
Etiketler: Çin » Din » Dünya » Genel » Gündem » Haber » insan hakları » Siyaset » SoykırımBENZER HABERLER