Son Dakika
Uygur Hareketi Başkanı Ruşen Abbas imzası ile yayınlanan Bildiri Şöyle ;
İşgalci Çin’in Doğu Türkistan’da 5 Nisan 1990’da işlediği vahşi cinayeti olan Barın Katliamının 33. yılında daha acılar eksilmeden Doğu Türkistan’da toptan bir etnik soykırım olarak sürdürüyor.
Uygur Hareketi olarak 33. yılında Barın Katliamında işgal güçlerince şehit edilen ve Doğu Türkistan halkının özgürlük ve bağımsızlık ruhunun sönmeyen temsilcileri olan Barın şehitleri ile gazilerimizi rahmet ve minnet ile anıyoruz.
Uygur Hareketi, Doğu Türkistan’ın Kaşgar yakınlarındaki Aktu(Aktag) ilçesine bağlı Barın kasabasında İşgalci Çin Güçleri tarafından acımasızca katledilen cesur ve yiğit Özgürlük savaşçılarının anısını yüreğinin er derinliklerinde hissediyor ve minnetle anıyor.
Uygur Hareketi, 5 Nisan 1990’da binlerce insanın hayatına mal olan bu Çin vahşetinin yıldönümünde Çin Komünist Partisi’nin baskıcı ve acımasız baskıcı yönetimi altında yaşayan Uygurların ve diğer Türk halklarının on yıllardır mahrum bırakıldığı özgürlük ve adalet için ayağa kalkan bu uğurda kanlarını akıtan ve aziz canlarını veren bir özgürlük haraketi olduğunu bir kez daha vurgular.
Çin rejiminin 5 Nisan 1990’daki barbarca katliamı, ÇKP’nin muhalefeti bastırmaya yönelik acımasız ve vahşi taktiklerinin sadece bir örneğidir. ÇKP’nin tarihi boyunca, Uygur halkının meşru talepleri sadece göz ardı edilmekle kalmamış, aynı zamanda sayısız birey seslerini yükseltmeye cesaret ettikleri için nihai bedeli ödemiştir.
Çin’in iğrenç “Tek Çocuk Politikası” uyarınca, Uygur kadınları rutin olarak bebeklerini kürtaj etmeye zorlandı ve Zeydin Yusuf liderliğindeki köylüler bu baskıcı politikayı protesto etti. Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) protestoyu şiddetle bastırdı, ağır silahlı güçlerini silahsız Uygurların üzerine saldı ve binlerce insanın acımasızca katledilmesiyle sonuçlandı. Protestonun ardından, Çin rejimi 7.000’den fazla kişiyi tutukladı, birçoğu uzun hapis cezalarına çarptırıldı ve diğerlerini idam etti.
Şanlı Barın Direnişi Doğru olduğuna inandıkları değerleri uğruna hayatlarını feda eden bu masum insanların hatırası, küresel toplumumuza Uygurların ve diğer Türk grupların hakları için savaşmaya devam etmeleri için ilham vermektedir. Hukuk ve Adaletin, Çin rejimi bizi yok etmeye çalışırken bile, takip edilmeye değer bir dava olduğunu hatırlamalıyız. Bu trajik olaylar, bu soykırımı sona erdirmek için kendimizi yeniden adamamız için bir açık çağrı görevi görmektedir.
Kaynak : https://www.yenicaggazetesi.com.tr/barin-katliami-33-yilinda-acisi-eksilmeden-uygur-soykirimi-olarak-devam-ediyor-650167h.htm
BENZER HABERLER