Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Diasporada yaşayan Doğu Türkistanlı Uygur Türkü Aydınlar, inşa tarihi ilk Müslüman Türk devleti Karahanlılar İmperatorluğuna kadar dayanan(M.S. 932) bu devletin başkenti ve Doğu Türkistan’in kadim kültür merkezi Kaşgar’in sembolü Eyidgah(Bayram yeri)Camisinin Uygur Türklerinin siyasi realitesinin bir gerçeği özgürlük ve bağımsızlık arzu ve taleplerinin bir sembolü olduğunu açıkladılar.
Çin işgal yönetiminin 2017 yılında Doğu Türkistan genelinde başlattığı ÇKP devlet terörü temelli toplu tutuklamalar,Çin tipi Nazı Toplama Kampları uygulamaları ile birlikte ibadete kapatarak girişi ücretli bir Müzeye çevirdiği Kaşgar Eyitgah Camisinin tarihten beri Uygurların siyasal, toplumsal, sosyal ve dini hayatındaki önemi ve rolü hakkındaki görüşlerini şöyle açıkladılar:
Dr.İlşat Hasan Uygur Siyaset Bilimci ve Aktivist – ABD
ABD’de yaşayan Doğu Türkistanlı Uygur Siyaset bilimci ve DUK İcra Komitesi Üyesi Dr.İlşat Hasan’in değerlendirmesi şöyle ; ” Çin işgal yönetimi Kaşgar’in sembolü Eyidgah Camisini ibadete yasaklayarak Müzeye çevirmiştir. Bu ise bu ibadet mekanının fonksiyonunu Camiden Müzeye çevirerek ayakta olduğunu yıkmadığı iddia ederek dünyayı aldatmak istemesidir. Bu sahtekarlık ise, Çin’in işgal tarihinde sık sık başverduğu bir cinayettir. Doğu Türkistan’in 1877’deki 2.Çin Mançur istilasında İşgal Ordusu Başkomutanı General Zuzungtang Kaşgar’a askeri Vali olarak atadığı Çinli Liyu Cungtang adındaki adamı Eyitgah Camisini ibadete kapatarak Caminin kapısına kilit vurmuştur. Bir hafta sonra Kaşgar’ın önde gelen din bilgilerinden bir zat, bir Cuma günü kendi cenaze namazını kıldırarak Beyaz kefenini giyerek Caminin kilidini kırarak Camiyi ibadete açmıştır. Gerçi İşgal güçleri kendisini tutuklayarak hapsetmiştir. Ancak, Kaşgar halkı ayaklanarak Caminin ibadete açık kalmasını sağlamışlardır. Kaşgar Eyidgah Caimisi Uygur Türklerinin dini inançlarının ve duyarlılıklarının sembolü Eyidgah Camisi ve diğer kutsal ibadet Mekanlarımız Doğu Türkistan Türklerinin tarihin hiç bir döneminde asla sönmeyen ve sönmeyecek olan özgürlük ve bağımsızlık arzuları ile iç içe geçmiştir. Eyidgah Camisi Doğu Türkistan siyasi tarihi ile iç içedir ve bir birlerinden asla kopmayacak ve açılamayacak tarzda çok sıkı olarak düğümlenmiştir. Bu iki kutsal kavram ve değer Birbirlerinden asla ayrılmamış ve bundan sonra da ayrılmayacaktır.” şeklinde konuştu.
Abdulveli Eyup Eğitimci ve Uygur Aktivist- Norveç
Kaşgar’ın bin yıllık Müslüman geçmişine dayanan bu kutsal Caminin Uygur toplumundaki rolü çok değerli ve önemlidir. Uygur Türkleri arasında Eyidgah Camisinde Namaz kılmak bir kutsallık ve ayrıcalıktır. Ayrıca, Bu camide namaz kılmak ve namaz sonrası İmamın başlattığı Nağra ve Surnay(Davul ve Zorna) eşliğinde Allah Taala’ya kendilerini bu bayram günlerine esenlikle kavuşturduğu için şükretmek ve hamdetmek amacı ile Sema oynamak Uygurların asla vazgeçmediği ve heyecanla semaya çüştüğü ( katıldığı) bin yıllık bir gelenektir. Bayram namazından sonra yakınları, Komşuları ve Cemaatla kucaklaşarak bir birlerini tebrik ve ardından kısaca de olsa sohbet etmek olmazsa olmazlarındandır. 2017’de başlayan ÇKP Devlet terörü öncesinde de binlerce ÇKP’nin İşgalci Polis ve askerlerinin ağır silahlarının kuşatması ve tehdidi altında ve Eyidgah Camisinin içi ve dışı yüzlerce güvenlik kamarası ile kontrol altında ve gözetildiği günlerde yine binlerce Müslüman Uygur başına gelebilecek her şeyi göze alarak Camide namaza kılmaya cesaret edebiliyordu. Cami’de namaz kılmak özgürlüğün, baskı ve zulme karşı direnmenin bir sembolü idi.Camide namaz kılmaya gelenler Vatanseverliğin ülkesinin bağmsızlığın ve halkının özgür olmasını isteyenlerin, anı İstiklalci olmanın bir göstergesi idi.
Camiye namaz kılmak özgürlükçü Uygurların bir parolası idi ve bir birlerini her şeyi göze alarak Camide namaz kılanlar bir birlerini bu Camideki namazda tanıyorlardı. nıyor, hemen dost olabiliyor ve kaynaşıyorlardı. İşgalci Çin, bunları çok iyi bildikleri için 2017’de ÇKP devlet Terörü ile Camiyi ibadete kapattı. Doğu Türkistan Türkleri tarihten beri işgalcılara hiç bir zaman diz çökmedi ve teslim olmadı. Bundan sonra da asla eğilmeyecek ve asla diz çökmeyecektir. Ben Azizane Kaşgarımızın bu kutsal Eyidgah Camisinin en kısa zaman eski muhteşem günlerine, mahşeri kalabalıklarla kılınan Bayram namazlarına ve binlerce kişinin sema oynadığı ve sema oyununa katılarak Allah’a şükrederek hamdettiği eski muhteşem bayram namazlarına ve eski günlerine mutlaka kavuşacağına inanıyorum. “dedi.
Abdurreşit Niyaz Bağımsız Araştırmacı Abdurreşit Niyaz – Türkiye
” Azizane Kaşgar’in sembolü kadim Eyitgah Cami, gerek Osmanlı İmparatorluğuna bağlı Kaşgariya(Doğu Türkistan) İslam Devleti devrinde olsun gerekse 12 Kasım 1933 Kaşgar Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti devrinde olsun yanı Uygur Türklerinin özgür ve bağımsız devletleri zamanında Doğu Türkistan Türklerinin özgürlük ve bağımsızlıklarının bir sembolü olmuştur. Ayrıca, Uygurların toplumsal ve sosyal hayatının ayrılmaz bir parçası, özgür ve bağımsız devletlerinin tanığı olagelmiştir. Kaşgar’ın bin yıllık Müslüman geçmişine dayanan bu kutsal Caminin Uygur toplumundaki rolü çok değerli ve önemlidir. Bundan sonra da Eyitgah Caimisi eskiden olduğu yine eski rolünü ve öneminin sürdürmeye devam edecektir.” dedi.
BENZER HABERLER