logo

trugen jacn
08 Mart 2023

UYGUR AKTİVİST:” VİCDAN YOLCULUĞUMDAN AMAÇ, ÇİN’İN UYGUR SOYKIRIMINI DUYURMAK

Mohammad Qarluq: “Vicdani yolculuğum Uygur soykırımını yayınlamaktır!”

Muhammed-qarluq-khitaygha-kaziri-namayishta.jpgAlmanya’ya gelip siyasi sığınma talebinde bulunan Sayın  

Uygur soykırımı nedeniyle ağır bir psikolojik şok yaşayan Muhammed Karluk, uzun bir “vicdan yolculuğuna” başladı.

Mayıs 2019’da Almanya’ya gelen ve siyasi sığınma talebinde bulunan Mohammad Qarluq adlı genç bir Uygur, Uygur soykırımının zihinsel şokundan kurtulmak ve bu katliamı yerel halka yaymak için bu yıl 20 Şubat’ta uzun bir “vicdan yolculuğuna” başladı. Almanya’da insanlar.. Bu yolculuğa, insanların gözleriyle bağ kurması kolay özel bir yenilikle başladığını belirtmekte fayda var.

Kar gezisinden önce, Muhammed kendi icadını yaratmak için çok zaman harcamıştı. Bir karavandan sonra modellenmiş bir bisiklet tekerleğinin üzerine bir karavan yaptı. Bu tekerlek bisiklete bağlıdır. Kozup, kısa sürede kamuoyunun dikkatini çeken Uygur soykırımı ile ilgili resimler ve sloganlar astı. Bu çok para tutar. Bu ekonominin belli bir kısmına Washington D.C.’deki Uygur Hareketi Örgütü lideri Bayan Rushan Abbas ve akrabaları yardım etti. Bunların büyük çoğunluğu kendileri tarafından çıkarıldı. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra Muhammed, kışın buruk soğuğunda bisiklet karavanıyla yola çıktı. Yolculuk sırasında geceleyin bu kervanda yolda yattı.

Sayın Mohammad Qarluq, karavanları taklit ederek ve bisiklet tekerleklerinden monte edilen montaj ekipmanlarını taklit ederek bir gösteri yapıyor.
Sayın Mohammad Qarluq, karavanları taklit ederek ve bisiklet tekerleklerinden monte edilen montaj ekipmanlarını taklit ederek bir gösteri yapıyor.
 

Kendisiyle 2 Mart’ta görüştüğümüzde ve en başta neden böylesine inanılmaz bir yolculuğa çıktığını sorduğumuzda, Çin Soykırımı’nın kendisini psikolojik olarak çok yıprattığını ve bu kadar zorlu bir yolculuktan sonra ruhunu iyileştirmeyi amaçladığını söylemişti. .

Muhammed Karluk memleketi Korla’dan ayrılalı 6 yıl oldu. Memleketinden ayrıldığında kızı Muhse 2 yaşındaydı ve şimdiye kadar Muhse’nin fotoğrafını hiç görmemişti. Kendisine bu gezinin amacını sorduğumuzda, bu “vicdan yolculuğunun” asıl amacının Uygurların sesi olmak ve Uygur soykırımını yerel Alman halkına yaymak olduğunu belirtti.

Muhammed, kar bisikleti yolculuğu sırasında birçok zorlukla karşılaştı. Yolda bisiklet karavanının tekerlekleri çatlamış, karavanın panelleri soyulmuştu. Ancak bozulan yerleri kendisi onararak yolculuğuna devam etti. 20 Şubat’ta Hemer’den ayrılan Mohammad Karluq, 9 günde 550 kilometre yol kat ederek 1 Mart’ta Karlsruhe’ye ulaştı. Nihai varış noktası, Birleşmiş Milletler genel merkezinin bulunduğu Münih şehridir.

 

Almanya'ya gelen ve siyasi sığınma talebinde bulunan Mohammad Karluq, kızı Muhsa ile birlikte.
Almanya’ya gelen ve siyasi sığınma talebinde bulunan Mohammad Karluq, kızı Muhsa ile birlikte. 

Almanya’nın Karlsruhe kentinde yaşayan Anwar Ahmet başkanlığındaki bir grup Uygur, Muhammed Karluk’u karşıladı. Anwar Ahmad Bey, kendisiyle bu konuda röportaj yaptığımızda Mohammad Qaluk’un kararlılığından ve özverili ruhundan çok etkilendiğini belirtti. Ona göre Muhammed Karluq, Uygur soykırımı hakkında broşürler dağıtarak kasaba kasaba ve köy köye gitti.

Mohammad Karluq’a, Yolboyu’nun yerel Alman halkının bu bisiklet karavanını nasıl verdiğini sorduğumuzda, insanların bu yeniliğe şaşırdıklarını ve onun Uygur soykırımı konusunda farkındalık yaratma cesaretini takdir ettiklerini ve coşkuyla desteklediklerini söyledi.

Share
3600 Kez Görüntülendi.