Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MEERKEZİ(UYHAM)
Çin yönetiminin COVID-19 tedbirler kapsamında Doğu Türkistan’da Ağustos ayından beri sıkı şekilde uyguladığı Karantina kuşatması in artarak sürmesi, Çin genelinde artan huzursuzluğu tepkiye dönüştürdü.
Uygur Bölgesi’nin başkenti Urumçi’de 24 Kasım’da “Salgın Karantinası” iddiası ile evlerine kapatılan ve kapıları dışarıda kilitlenen 21 katlı bir binada çıkan yangında Çin’in iddiasına göre 10,bağımsız kaynaklara göre 44 kişinin yanarak can vermesi Uygurlar ve Çin genelinde bardağı taşıran son olay oldu ve yoğun protesto gösterileri yapılmasına sebep oldu.
Uygur Türklerinin ve diğer etnik azınlıkların yoğun yaşadığı bölgedeki yangında, apartmanda yaşayanların karantina nedeniyle evlerini terk edemediği, itfaiye ekiplerinin metal bariyer ve engellerle çevrili Yerleşim kompleksine giremedikleri için yangına zamanında müdahale edemediğine ilişkin iddialar, ülke genelinde tepkiye yol açtı.
İtfaiye aracının sıktığı tazyikli suyun binaya erişemediğini gösteren videoların sosyal medyada yayılması da tepkileri büyüttü.
Ertesi gece Urumçi’de hükümet binasının bulunduğu meydanda toplanan öfkeli vatandaşlar, “Karantinayı kaldırın”, “Halka hizmet edin”, “Öleceksek birlikte ölelim” sloganlarıyla tepkilerini gösterdi.
Tepkiler, Çin geneline yayılırken Şanghay ve Pekin gibi büyük şehirlerde kurbanları anan ve tedbirleri eleştiren protestolar düzenlendi. Çok sayıda üniversite kampüsünde protestolar organize edildi, ülkenin farklı şehirlerinde kontrol tedbirlerine karşı çıkan eylemler yapıldı.
Birçok şehirde beyaz kağıt taşıyan göstericiler, “Özgürlük istiyoruz”, “Karantinaya hayır”, “Sağlık koduna hayır” sloganları atarken ülkenin yöneticilerine de tepkilerini dile getirdi.
Boş beyaz kağıtlar, COVID-19 tedbirlerine tepkinin yanı sıra hak ve özgürlük taleplerinin, bilhassa ifade özgürlüğü ihtiyacının dile getirildiği protestoların sembolü haline geldi.
Çin Yönetimi “Sıfır Covid” Uygulamalarında “U” dönüşü yapıyor
Çin yönetimi Uygur bölgesi başta Çin genelinde başlayan ve yönetim karşıtlığına dönüşen protestolardan bir hafta sonra “sıfır vaka” politikasında bir “U ” dönüşü yaparak köklü değişikliği işaret eden adımlar atmaya başladı.
ÇKP üst yönetiminin güdümündeki Devlet Konseyine bağlı Müşterek Salgın Koruma ve Kontrol Mekanizması, 7 Aralık’ta COVID-19 tedbirlerinin uygulanmasında benimsenecek yeni yaklaşımı duyurdu. Bu değişiklikler şöyle açıklandı :
Sıfır vaka politikasının üzerine oturduğu sac ayaklarını ortadan kaldıran yaklaşım değişikliği, uygulama açısından “U dönüşü” olarak tanımlandı. Yeni kararların ilan edilmesinin ardından farklı alanlarda uygulanan tedbirlerin gevşetildiğine ve kısıtlamaların kaldırılacağına dair açıklamalar art arda gelmeye başladı.
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, 26 Aralık’ta COVID-19’un 8 Ocak 2023’ten itibaren “A kategorisi salgın hastalık” olarak ele alınmasına son verileceğini, Sınır Sağlığı ve Karantina Yasası uyarınca uygulanan kısıtlamaların kaldırılacağını duyurdu.
Dışişleri Bakanlığı, yeni uygulamayla yurt dışından gelen yolcuların, seyahat öncesi Çin’in büyükelçilik ve konsolosluklarından sağlık kodu almak zorunda olmayacağı, varışlarında pozitif olsalar dahi merkezi karantinada tutulmayacaklarını bildirdi.
Ulusal Göçmenlik İdaresi, Çin vatandaşlarının, salgın nedeniyle askıya alınan standart pasaport başvuru ve onay süreçlerinin olağan akışına döneceğini açıkladı.
Sivil Havacılık İdaresi de salgın yüzünden uluslararası uçuşlara getirilen sefer ve yolcu sayısı kısıtlamalarının artık uygulanmayacağını bildirdi.
COVID-19 salgınının başlamasının ardından Mart 2022’de vizeleri iptal eden, sınırlarını kapatan ve uçuşlara sınırlama getiren Çin, salgının 3. yılı biterken kapılarını yeniden dünyada açtı.
Ancak,Cıvid-19 tedbirlerindeki bu ani değişim, bireyleri ve kurumları hazırlıksız yakalamış görünüyor. Bu süreçte çok sayıda kişi virüse yakalanırken hastalık hızla yayılıyor. Vaka sayıları artık kaydı tutulamayacak kadar artarken hastaneler, klinikler, eczaneler ve krematoryumlarda (Ceset Yakma Fırınlarında) büyük yoğunluk yaşanıyor.
Test zorunluluğunun kalkması nedeniyle vakaları tespit etmek, gerçek salgın tablosunu görebilmek zorlaşıyor ve hatta imkansız hale geliyor.
İngiliz Airfirity’ye Göre Günde 5 Bin Kişi Ölüyor bir Milyon Çinli Covid’e Yakalanıyor
Merkezi Londra’da bulunan sağlık veri hizmetleri ve analiz şirketi Airfinity’nin tahminlerine göre ülkede günlük vaka sayısı aralık ortasından itibaren 1 milyonu aşarken halihazırda günde yaklaşık 5 bin kişi virüs nedeniyle hayatını kaybediyor. Şirket, gelecek aylarda günlük vaka sayısının 4,2 milyona kadar çıkabileceğini, 1,3 ila 2,1 milyon kişinin yaşamını yitirebileceğini tahmin ediyor.
COVID-19 salgınının yeni yılda da Çin’in gündemini ciddi ve yoğun şekilde meşgul etmeyi sürdüreceği tahmin ediliyor.
Kaynak : Anadolu Ajansı(AA)
BENZER HABERLER