UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Ülkemizin önde gelen düşünce ve bilim insanlarından ünlü Tarihçi Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. İlber Ortaylı, Türkiye’nin Çin ile ilişkilerini korumak için Uygurları feda etmesinin doğru olmadığını açıkladı.
Ünlü Tarihçi Ortaylı,bu sözleri 24 Eylül’de Kazak Türkleri Eğitim ve Araştırma Derneği (KATED)’in İstanbul- Cemal Reşit Rey Kültür Merkezinde düzenlediği “Doğu Türkistan’dan Türkiye’ye Göçün 70 Yılı” adı altında düzenlediği toplantıdaki konuşmasında ifade ettiği bildirildi.
Özgür Asya(rfa.org/Uyghur) radyosunun haberine göre Prof. Dr. İlber Ortaylı Türkiye – Çin ilişkilerini değerlendirdiği konuşmasında şunları söyledi : ” Bizler Türkiye olarak bazen Çin devleti veya Çin Komünist Partisi ile olan dostluk ilişkilerimizi koruyabilmek için Uygur Türklerini feda ediyoruz. Ancak bunu yapmak doğru değildir ve kimsenin buna hakkı yoktur. Bir ülke için birinci öncelik, kendi Milletinin etnik kimliğini korumaktır. Türkler gibi bir halk için, soydaşları olan Uygurları içte ve dışta olmak üzere her yönden onları korumak ve kendi içine almaları gerekir.” dedi.
Uygurlar İlk yerleşik hayata geçen ve medeniyet Yaratan Öncü Bir halktır
Ünlü Tarihçi Prof.Dr.İlber Ortaylı Uygurların uzun süredir Türkistan’da yaşayarak medeniyetler kurmuş bir Türk topluluğu olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü : ” Uygurlar antik Budizm döneminden beri Çin ile ilişkiler kurmasına rağmen, kendi dilini ve kültürünü korumuş ve Çinlileşmemiş ve diğer dilleri ve yazıları özümsememiştir. Hatta İslam’ı kabul ettikten sonra da yanı İslam kültür ve medeniyetinin etki dairesine girdikten sonra bu özelliğini sürdürmüştür. Ayrıca, İslam dinini kabulü sonrasında da ilk Türk dili sözlüğü ve gramer kitabını yazmak suretiyle kendi dilini korumayı başarmıştır. Uygurlar kimlik ve varlıklarını korumak için buna benzer bir çok çabalar göstermiştir. Doğu Türkistan , Türk kültür ve medeniyetini gerçek anlamda bir iman, İrfan ve bilimle özümseyerek yüksek Türk kültürünün oluşumuna temel oluşturulduğu bir coğrafya olmuştur. Uygur Türkçesi , tüm Türk lehçeleri arasında Anadolu Türkçesine en yakın bir Türkçedir.”
Uygurların Çinliler ile Çok Yönlü Farklıkları Nedeniyle Asimile Edilebilmesi İmkansızdır
Prof. Dr. İlber Ortaylı konuşmasında ” Uygurlar ile Çinliler arasındaki kültürel ve çok yönlü farklılıklar nedeniyle Uygurların asimile edilebilmesinin imkansız olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü : ” Günümüzde Çin’in ihtiyacı olan enerji kaynaklarının büyük bir kısmı Doğu Türkistan topraklarından elde edilmektedir. Doğu Türkistan için bu durum çok yeni ve önemli bir kanıttır.” sözleri ile tamamladı.