logo

trugen jacn

PARLAMENTERLER BİRLİĞİ’NDEN TAYLAND’A ÇAĞRI : UYGURLARI DERHAL SERBEST BIRAKINIZ!

New York Times, 8

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

26 Batılı ülke  Parlamenterlerinin üye bulunduğu  Uluslararası Parlamenterler Birliği bir bildiri yayınlayarak  Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da uyguladığı  baskı, zulüm ve etnik soykırım cinayetlerinden kaçarak Tayland’a sığınan ve 10 yıldan beri bu ülkede tutuklu  bulunan 48 Uygur Türkü’nün bir an önce  serbest bırakılması çağrısında bulunduğu  açıklandı.

Açık mektupta, Tayland cezaevlerinde 10 yıldır hukuksuz ve haksız bir şekilde alıkonulan  tutuklu  Uygurların durumlarının kötü olduğu,  onların aile üyeleri ve avukatlarıyla iletişim kuramadıkları, insan hakları ve sağlık durumlarının endişe verici olduğu  de belirtildi. Mektuba   26 ülkeyi temsil eden    Birlik üyesi 50    milletvekili tarafından imzalandığı bilgisine de yer verildi.

Çağrı Mektubu BM. İnsan Hakları Yüksek Konseyi’ni de İletildi

Uluslararası  Parlamenterler Birliği   Tayland yönetimi için kaleme aldığı bu çağrı mektubu ile birlikte  merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan BM. İnsan Hakları Yüksek Konseyi  Başkanı Yüksek Komiser Flippo Grandı’ye  ayrı bir mektup yazarak  İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin  2014’ten beri bu ülkede tutuklu 48 Uygur tutuklunun serbest bırakılması için   Tayland yönetimi nezdinde girişimlerde bulunmasını da talep etti. Mektupta ayrıca, Tayland  yönetiminin tutuklu Uygurlara yönelik tutumu ile kötü  hapishane şartlarının iyileştirilmesi ve diğer insana konulara  dikkat etmelerini de talep etti.

New York City, Logo, New York Times, Gazete, Sembol, Günlük ...

Mektup New York Times Gazetesinde de Yayınlandı.

Uluslararası  Parlamenterler Birliği’nin  10 yıldan beri tutuklu 48 Uygur Türkü’nün  serbest bırakılması için Tayland yönetimine yönelik  bu çağrı mektubu  dünyanın önde gelen ve prestijli gazetelerinden New York Times gazetesinde  de yayınlandı. Gazete, bu açık mektupla birlikte New York Times, 8 Kasım’da  Çin zulmünden yurt dışına kaçan Doğu Türkistanlı  Hasan İmam isimli genç Uygur’un başından geçenlerini anlattığı bir raportajına da yer verdi. Ayrıca, Çin’in Doğu Türkistan’da yaşayan Türk halklarına yönelik  insanlık  suçları ile  etnik soykırım cinayetlerinden kaçarak  Myanmar,Vietnam  üzerinden Tayland’a  sığınan  ve bu ülke yönetimi tarafından  gözaltına alınan Uygurların sayısını, neden yurt dışına kaçtıklarını konularına da yer verdi.  Bu sığınmacıların   on binlerle ifade edilen  büyük bir kısmının Türkiye’ye  gittiklerini ve bunlardan yaklaşık 110 kişinin 09 Temmuz 2015’de Tayland yönetimince insan hakları ve mülteciler sözleşmesi hükümlerine aykırı olarak Çin’e teslim edildikleri bilgisini de paylaştı.  Çin’e  teslim  edilen 100 kadar Uygur sığınmacının   Çin’e  nasıl ve ne şekilde geri gönderildiğini anlatan özel bir haber yayınladı. Tayland cezaevlerinde şu anda 48 tutuklu bulunduğu ve bu tutuklu Uygurların  üzücü ve endişeli  durumları da   detaylı bir şekilde vurgulandı.

HRW Logo - Human Rights Watch - PNG Logo Vector Brand ...

Tayland’a Sığınan Uygur Türkleri 

Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar başta diğer Türk halklarına yönelik baskı, zulüm ve etnik soykırım uygulamalarından kaçan on binlerce Uygur  2014 yılında  merkezi Çin’i boydan boya geçerek ve binlerce Km. yol katederek Myanmar,Vietnam ve Tayland’a  sığınmışlardı. Bu sığınmacılardan bir İslam ülkesi olan Malezya’ya ulaşabilen on binlerce kışı Türkiye devletimizce  uçaklarla Türkiye’ye getirilmiş ve Çin’i iade edilmekten kurtarılmıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne (HRW)  Güneydoğu Asya ülkelerine sığınan  bu  Uygur kaçkınlarla ilgili  bir rapor yayınladı. Bu rapor ana başlıkları ile şöyle ;

  1. Tayland’a sığınan Uygurlardan 2014’ten bu yana Tayland’da yaklaşık 350 Uygur gözaltına alındı ve bunların 172’si Temmuz 2015’te Türkiye’ye nakledildi.
  2. Bu Uygur sığınmacılardan 109 kişi, Çin’in baskısı altında Çin’e  teslim edildi. Bunlardan bir kısmı ise  o tarihten  beri  hiç bir iz bırakmadan ortadan kayboldu.
  3. Tayland Hapishanelerinde  şu anda  50 Uygur  Türkü çok kötü yaşam koşullarında tutuluyorlar.
  4. 2022 ve 2023 yıllarında  bu tutuklu Uygur sığınmacılardan Abdullah Abdulaziz ile  Mehmet Tohti  Mehmet Kurban(Mettohti Metkurban)  adlarında  iki Uygur tutuklu  hastalık ve Cezaevlerindeki kötü  hayat  şartları nedeniyle hayatlarını  kaybetti.
Share
335 Kez Görüntülendi.