Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Doğu Türkistan’in Teklamakan Kumluğunda bulunan kadim Kroren şehri Tarım nehrinin yatağını değiştirmesi sonucu terk edilmiş ve kumlar altında kalmıştır.
Mao’nun ölümünden sonra iktidarı ele geçiren Cüce Deng’in kısmı özgürlük uygulamaları ile Doğu Türkistan’da eğitim ve kültür çalışmaları yeniden başlamıştır. 1980 yılında Sözde Uygur Özerk Bölgesi Sosyal Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü’nden bir gurup Uygur bilim adamı ve Arkeologlar yanlarında bazı Çinli arkeologlar da olduğu halde yüzlerce yıl önce terkedilen Kroren kenti harabelerinde araştırmalar yapmıştır. Kentin dışında bu kum tepesinde bulunan bir eski Kabristanda ölülerin dikine gömüldüğü bir mezarlar kompleksini keşfetmişlerdir. Yaklaşık 200 kadar mumyanın gömülü olduğu bu kabristandan çok iyi korunmuş bir kadın mumyası bulunmuştur.
Bu kadın mumyası İpek Yolunun güzergahındaki Tarım Havzası’nda bulunan ve Tarım Mumyaları olarak tanımlanan mumyaların en önemlisi olarak kayıtlara geçmiştir.
Uygur bilim insanlarınca Uygurların Büyük Anası kabul edilen Kroren Melikesi/Güzeli’nın üzerinde yapılan bilimsel incelemelerde kendisinin günümüzden 4 bin yıl önce ( M.Ö. 2.bin Bronz çağında ) yaşadığı tahmin ediliyor. Analizler Kroren Melikesinin vefat ettiği sırada 40 – 48 yaşları arasında olduğunu gösteriyor. Akciğerlerinde rastlanan kum, toz ve kömür izleri kadın mumyanın muhtemel ölüm nedeninin potansiyel solunum yolları olduğuna işaret ediyor.
Mumyanın üzerinde bulunan güzel ve göz alıcı kıyafetler mezarında yanında bulunan gömüler, onun muhtemelen Hükümdar ailesinin bir mensubu veya zengin bir ailenin üyesi olduğuna işaret ediyor.
Çin Yönetimi Mumyanın Sergilenmesini Engelliyor
Kroren kadim kenti harabelerinde bulunan mezarlıktaki mumyaların Şaman dinine mensup olabilecekleri tahminini güçlendiren bir çok kanıtlar bulunuyor. Bunların en önemlisi uçları uzun şapkalar giydirilmiş halde defnedilmiş olmasıdır. Bu şapkalar, tıpkı Oz Büyücüsü filmindeki büyücü şapkasının bir benzeriydi. Bu mumyaların giysi ve çantalarında, hint keneviri dahil olmak üzere tedavi amaçlı kullanılan bitkiler çıkmıştır. Ayrıca, tılsımlar ve ayinlerde kullanıldığı düşünülen renkli çubuklar da buluntular arasındadır. Bazı mumyalar, üzerlerine dokuma kumaş giydirilerek gömülmüştü. Bu kumaşlar Orta Asya başta dünyanın değişik bölgelerinde yaşayan halklarının giyiminde kullanılan kumaşlar ile çok benzemektedir. Buna benzer çok ilginç detaylar da buluntular arasında. Tüm bunlardan çok daha fazla gizeme sahip olabilecekleri düşünülen Tarim mumyaları hakkında daha fazla araştırma yapılması ve gündeme getirilmesi ve üzerine gidilmesini Pekin Yönetimi istemediği açıktır. Çünkü, Pekin yönetimi Tarım Mumyalarından daha fazla bahsedilmesinden çok rahatsızlar.
Tarihçi Prof.Dr.Doğan : Kroren Mumyası % 100 Türk Kökenli
Kroren Melikesi Milli Heyecan ve Gururun Zirve Yapmasına Yol Açmıştır
Doğu Türkistan’in Teklemakan Kumluğundaki bir kadim mezarlıkta Kroren Melikesinin mumyasının bulunması Doğu Türkistan Türkleri arasında büyük bir sevinç yaratmış ve milli gurur ve heyecanın zirve yapmasına sağlamıştı. Uygur şairler hakkında şiirler yazmış edipler ise hakkında hikayeler ve romanlar yazmıştır. Sanatçılar ise adına şarkılar bestelemişlerdir. Uygurların Büyükbüyük Anası Kroren Melikesinin hayatı senaryo olarak yazılmış ancak, filminin çekilmesi Çin işgal rejimince engellenmiştir.
BENZER HABERLER