Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)
Ulusal kanallarımızdan Halk Tv.’da bugün (08 Ekim 2020) yayınlanan bir canlı program’da Türkiye’nin Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere yönelik baskı,zulüm ve soykırım uygulamalarına neden yeterince ses çıkarmadığı ve güçlü bir şekilde tepki vermemesinin sebepleri masaya yatırılarak tartışıldı.
Deniz Gez’in yönettiği canlı programa Dünya Uygur Kurultayı Genel Başkanı Dolku İsa ile Ankara -HBV. Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve uluslararası hukuk uzmanı Prof.Dr.İlyas Doğan katılarak bu konudaki düşüncelerini izleyicilerle paylaştı.
Türkiye’nin 39 Ortak İmzalı Mektuba İmza Atmamasının Nedenleri
Türkiye’nin Doğu Türkistan’daki Çin politikalarını eleştiren mektuba imza atmamasının nedeni merak konusu oldu.Çin Halk Cumhuriyeti yönetiminin Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur azınlığa yönelik uyguladığı politikalar tüm dünyada tepki çekiyor. Toplama kampı olarak tanımlanıp eleştirilen merkezlerde bulunan Uygurların serbest bırakılması için Çin’e mektup yazıldı. Mektuba imza atan 39 ülke arasında Türkiye’nin yer almaması kamuoyunda eleştirilere neden oldu.
Türkiye Doğu Türkistan’a Neden Sessiz Kaldı?
Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa,Almanya’dan telekonferans sistemi ile bağlandığı canlı programda şunları ifade etti ; ” TÜrkiye bizim .vatanımız.Tarihimiz kültürel değerlerimiz ortak ve birdir. Ayrıca,Türkiye Liderlerimiz Mehmet Emin Buğra ve İsa Yusuf Alptekin beylerin Doğu Türkistan davasını başlattıkları ve temeli attıkları ilk ülkedir.
Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Avukat İlyas Doğan, Deniz Gez’in sunduğu Gündem Özel’e bağlandı. Doğan, İslam dünya ve Türkiye’nin Doğu Türkistan sessizliğini şu şekilde yorumladı “Çin borç verme diplomasisiyle İslam ülkelerini kendine bağlamış durumda. Hatta Türkiye’nin ses çıkarmamasında da bunun etkisinin olabileceğini düşünüyorum. Unutmamak gerekiyor ki, dünyada Çin’in nüfusundan daha fazla müslüman var. Müslüman ülkeler ortak bir duruş sergileseler, Çin’den müslüman vatandaşlarına daha hakkaniyetli davranmasını talep etseler etkisi olacaktır. Ama İslam ülkelerinin diktatöryal rejimlerinin böyle bir gündemi yok. Bence asıl görev Türkiye’ye düşmektedir. Türkiye Uygurlar ile ilgili iki şey yapmak zorundadır. Geçen hafta Birleşmiş Milletler’de yapılan konuşma önemlidir, ama yeterli değil. Türkiye’nin uluslararası toplumun bu konuya ilgisini teşvik etmesi gerekiyor. Çünkü orada bir suç işleniyor. Türkiye’nin burada sessiz kalmaması gerekiyor”
BENZER HABERLER