logo

trugen jacn

İŞGALCİ ÇİN’İN İDDİASI:”MÜSLÜMAN/TÜRK DAHİL 49 ÜLKE UYGUR POLİTİKAMIZI DESTEKLİYOR “

Özgür Asya radyosunun  Çin yönetiminin resmi “Tengri Tagh”   Sitesinde yer alan bilgileri kaynak göstererek verdiği haberde  Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa’nin da içinde bulunduğu 49 ülkenin Pekin’deki Diplomatlarından 70 kişiye Ramazan bayramının 1.günü olan 10 Nisan 2024’te  Çin Merkezi yönetiminin daveti ve ev sahipliğinde  Pekin’de Çinli yetkililerin ev sahipliği büyük  bir ziyafete düzenledikleri bildirildi. Katılımcılar daha önce götürüldükleri Doğu Türkistan’daki izlenimlerini  anlattıkları  bu arada  Çin’in “Uygur/Sincan politikasına” övgüler yağdırdıkları  ve bu politikalarını desteklediklerini  belirttikleri  öne sürüldü. Ayrıca Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında Çin ile iş birliğini güçlendirmeyi umduklarını da ifade ettikleri bilgisi de yer aldı. Pekin’de düzenlenen bu bayram yemeğine   Bölgesel ÇKP  Sekreteri Ma Xingrui ve  sözde ” Özerk Bölgesinin Kukla Başkanı Erkin Tuniyaz’in de katıldığı  bildirildi.  Bayram yemeğine katılanların   Çin’in bölgedeki  kültürel, ekonomik ve sosyal kalkınma ve insan haklarının korunmasındaki başarılarını anlattıkları ve Çin ile işbirliği ve dostluklarını bir kez daha teyit ettikleri öne sürüldü.  Haberde ayrıca, Türkiye, Suriye ve  bazı Çin’in güdümündeki Afrika ülkelerinin büyükelçilerinin Çin’in Uygur bölgesindeki politikasını övdüğü ve  bölgedeki sorunların ve etnik çatışma ve protestoların “ABD ve bazı Batılı güçlerin Sincan hakkında yanlış bilgiler  yayması ve kışkırtmasından kaynaklandığı ” ifadesi de  yer alıyor.

Çin’in Amacı  : Bölgedeki Hak Hukuk İhlallerini Gizlemek

Uygur İnsan Hakları  Projesi  araştırmacılarından Dr. Henryk Szadziewski Çin’in bu etkinliği ve diğer girişimlerinin tamamen siyasi amaç taşıdığını  amacının ise bölgedeki baskı zulum ve inan hakları ihlallerini gizlemek olduğunu belirterek şöyle konuştu : ” Çin hükümeti  bunları hep yapıyor ve bizler de bu konudaki görüş ve tepkilerimizi açıklıyoruz. Çin bu tür  sinsi ve dünyayı kandırmaya ve kendi suçlarını gizlemek amacı  ile  Uygur bölgesinden   devşirdiği bir kısım işbirlikçi ve kukla Uygurları seçerek  yurtdışına gönderiyor, diğer yandan kendisine bağlı ve  Çin hükümetini destekleyen yabancı diplomat ve gazetecileri Uygur bölgesini ziyaret ettiriyor. Onları daha sonra  kendi siyasi propagandası için kullanıyor. Temel amaç ise , bölgede her şeyin normale döndüğü yolundaki iddialarını dış dünyaya duyurmak ve kandırmaktır. Çin aynı zamanda bu tür propagandalarla bölgedeki sözde “Radikalızmı ve Teröcüleri ”  bastırmayı başardığını da  iddia ediyor ve bunu göstermeye çalışıyor.Çin’in Pekin’de düzenlediği  ve 49 ülkeden 70 diplomatın katıldığı bu etkinlik Çin’in şimdiye kadar yaptığı en büyük bir faaliyet olduğu belirtiliyor.

Bölge Uzmanları, Çin’in  yabancı ülkeler temsilcilerine  Doğu Türkistan’a bu tür  gezilerle  götürerek misafir ettikleri  ve Çin işgal reiminin Uygur bölgesinde  insan hakları ihlalleri, Uygurların zorla köle/İşçi olarak çalıştırılması başta diğer insanlık suçlarına karşı uluslararası  toplumun  eleştiri ve suçlamalarını onların ifadeleri ile  reddederek uluslararası nüfuzunu  daha çok genişletmeyi hedeflediğini  belirtiyorlar.

ismail-heqqi-musa

Türkiye Büyükelçisi Musa’nın Açıklamaları

ÇKP’nin  Sözcüsü  ve İngilizce yayın yapan Global Times gazetesi haberinde özellikle   Türkiye Büyükelçisi İsmail Musa’nın kendilerine  verdiği açıklamaya yer veriyor ve şunları yazıyor : “Bugünkü  Uygur bölgesi/Sincan, ‘Tek Kuşak Tek Yol’ projesinin temel  düğüm noktası olmasının yanı sıra bilgi, iletişim ve ticaretin de merkezidir. Bu yıl Sincan’ı ziyaret etmek için üst düzey bir heyet ile  iki taraf arasındaki güçlü işbirliğini daha da güçlendirmeyi umuyoruz.  Bu yıl içerisinde  yüksek düzeyli bir temsilciler Gurubu ile birlikte Urumçi’yi ziyaret edeceğiz. Uygurların  lezzetli yemeklerini yiyeceğiz, bu ülkenin  güzel manzaralarını göreceğiz ve her etnik kökenden  Çin vatandaşlarının sıcak misafirperverliğini tadacağız. Bu gördüklerimizi de   dünyaya  anlatarak tanıtacağız. ” dediğini  de önü sürüyor.

  Türk Büyükelçi’ne Atfedilen Sözler  Sadece Çin Medyasının  İddiaları   

Uygur İnsan Hakları  Vakfı’nın kıdemli Araştırmaçı Dr.  Henry Shjivesky Türkiye Büyükelçisi İsmail  Hakkı Musa’nın bu söylemlerinin sadece güdümlü  Çin medyasının iddiaları olduğunu  belirtiyor ve   şu sözlerle yorumluyor :  Bu ifadeler sadece  diplomatik bir  söylem  veya hikaye. Gerçeklerle bir ilgisinin  olmadığını  düşünüyorum.  Bu karmaşık bir  konu. Türkiye zaman zaman  Çin’in Uygur politikasını eleştiriyor ve tepki gösteriyor. Büyükelçi’nin bu sözleri ile  Çin’in iddialarına göre demek ki artık  bölgede eleştirilecek ve tepki gösterilecek sorunlar yok. Bana Türk Büyükelçisi İsmail Ağa Musa’nın sözlerine nasıl yorum yapacağımı sorarsanız  Sayın Büyükelçi Çin hükümetinin  ricalarını bir bakıma  yerine getirmiş olabilir bence.  Çin medyasının iddilarına göre Sayın Büyükelçi  Musa Çin hükümetinin söylediklerini tekrarlıyor.  Çin’in  yabancı  diplomatları ,önemli kişileri ve gazetecileri  Uygur bölgesine getirmesindeki amaç, onların Uygur bölgesindeki eylem ve politikalarının haklı olduğunu kanıtlamaktır. Aynı zamanda Çin hükümeti bu yöntemleri politika gündemini daha da güçlendirmek için kullanıyor. Daha önce de söylediğimiz gibi Çin hükümeti, düzenlediği  bu ve diğer gezilerin ve gösterdiği çabaların meyvelerini  böylece  topluyor. ”

Doç.Dr. Ekrem :  Türkiye’nin Belirlenmiş Bir Doğu Türkistan Politikası Yok 

Çin’in resmi medyasının Türkiye’nin Pekin Büyükelçisinin söylediğini iddia ettiği ifadeleri Ankara-Hacettepe Ün.tarih bölümü öğretim üyesi Doç.Dr.Erkin Ekrem şöyle yorumluyor : ” Türkiye’nin belirlinmiş bir  Uygur politikası  maalesef yok. Uygur politikaları  iktidara  gelen her Partinin tutumuna göre değişiyor ve  Uygur politikası  sürekli farklılık gösteriyor. Mevcut Adalet ve Kalkınma Partisi de aynısını yapıyor. Yani Türkiye  ülke çıkarlarına göre  ve uluslararası duruma göre hareket ediyor  ve milli  çıkarlarını ön planda tutuyor. Türkiye’nin Çin Büyükelçisi İsmail  Hakkı Musa, bu yıl 30 Ocak’ta Urumçi’de  ÇKP’nin Urumçi’deki Ma Shingrui ile buluştuğunda, terörizm, din ve diğer alanlardaki mücadelede Çin ile iş birliğini güçlendirme arzusunu dile getirdiğini söylediği basına yansımıştı.

Dr.Mustafa Akyol :  Türkiye’nin Uygur politikası Belirsiz ve Çok Karmaşık

ABD. merkezli  Cato Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Mustafa Akyol’un bu konudaki görüşleri şöyle : ” Türk halkında  soydaşları  Uygur Türklerine olan duyarlılık yüksek ve onlara büyük sevgi besliyor ve  sempati duyuyor. Ancak, buna  rağmen Türk hükümetinin Uygur politikasının çok belirsiz ve karmaşık olduğunu görüyoruz. Maalesef Türkiye’nin Uygur politikası son on yıldır çok muğlak ve çok karmaşık. Bir yandan Türkiye’deki Türk  halkında  Uygurlara karşı gerçek bir sevgi ve  sempati var. Yani Çin’in  Uygurlara yönelik baskı ve zulümlerini ve insan hakları ihlallerine  karşı  yüksek bir hassasiyetleri var. Türkiye’de iktidardaki siyasetçilerden zaman zaman Çin-Uygur politikasına ilişkin olumlu, bazen Çin’i eleştiren, bazen de Uygurları destekleyen açıklamalar duyuyoruz. Öte yandan Türkiye jeopolitik olarak kendine uygun bir yer arıyor. Böylece Türkiye giderek Batı’dan uzaklaşıyor, Çin’i potansiyel güç olarak görüyor ve ona yaklaşıyor. Maalesef Türkiye  geleneksel değerlerinden uzaklaşıyor. Türkiye’de iktidarda olan siyasetçiler arasında Batı karşıtı, Çin ya da Rus sempatizanları var. Bu kişilerin mevcut hükümet üzerinde belirli bir etkisi olduğunu düşünüyorum.”  sözleri ile  değerlendiriyor.

Share
1378 Kez Görüntülendi.