Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Londra merkezli Bağımsız Uygur Mahkemesi 09 Aralık 2021 tarihli son ve karar oturumunda Çin hükümetinin işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar başta diğer Türklere karşı insanlık ve soykırım işlediğine, Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri Xi Jinping ve sözde Uygur Özerk Bölgesel ÇKP Sekreteri Chen Chuanguo başta bölgedeki üst düzey Çinli yetkililerin bu insanlık ve soykırım suçundan doğrudan sorumlu olduğuna hükmetmişti.
Özgür Asya Radyosuna Uygur Mahkemesinin bu kararını değerlendiren Türk Siyasetçiler Uygur Mahkemesinin bu hükmünün çok adil ve yerinde olduğunu kamu oyunda ve özellikle siyasi Partilerce genellikle olumlu karşılandığını belirterek : ” Uygur Mahkemesinin Çinli Yöneticiler hakkındaki bu mahkumiyet hükmü tarihi bir karardır ve Türkiye’nin Doğu Türkistan politikasını de derinden etkileyecektir.” açıklamasında bulundular.
İYİ Parti Milletvekili Yokuş : Çin’e Yönelik Soykırım Kararını Diğer Ülkeler de Örnek Alabilirler
Doğu Türkistan davasına olan duyarlılığı ve bu konuda TBMM’deki aktif çalışmaları ile bilinen İYİ Parti Konya Milletvekili Sayın Fahrettin Yokuş,Türk hükümeti, 2015 yılından bu yana Çin ile ilişkileri güçlendirme politikası izlediğini belirterek şöyle konuştu : ” Bir Avrupa ülkesi olan İngiltere’deki bir Mahkeme’de (Uygur mahkemesinde) alınan bu kararın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu karar Doğu Türkistan meselesi için bence çok iyi bir başlangıçtır. Geçmişte bazı ülkelerdeki parlamentolar Çin’in Uygurlara yönelik baskıcı politikalarını “soykırım” olarak nitelendirmişti. Bu İngiltere mahkemesinin kararının ardından, diğer ülkelerin de benzer “soykırım” kararları almaları kuvvetle muhtemeldir. Diğer ülkelerin de Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur ve diğer Türk Kardeşlerimize yönelik bu insanlık cinayeti ve soykırım suçları için benzer kararlar almaları ve bu kararı alan ülkelerin sayısı artarsa Çin hükümeti Uygurlara yönelik insanlık dışı baskıcı politikalarını yumuşatmak zorunda kalabilir. Türkiye’den bu karara yönelik henüz bir tepki veya buna dair bir işaret yoktur. Hükümet Çin’e açıkça karşı çıkmayabilir. Ama bunun Türkiye’nin Doğu Türkistan politikasına olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Ayrıca, ABD başta bir çok ülkenin Çin’de yapılacak kış olimpiyatlarını boykot etme kararını çok önemli buluyorum.” şeklinde konuştu.
GP Genel Başkan Yrd.cısı Ümit Yardım : Uygur Mahkemesinin Soykırım Kararı Önemli
Türkiye’nin Eski Başbakanlarından Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu ve Genel Başkanlığını yaptığı Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ümit Yardım, İngiltere’de yapılan Bağımsız Uygur Mahkemesinin aldığı kararın çok önemli olduğunu ifade ederek şunları söyledi : ” Uygur Mahkemenin bu hükmü çok önemli ve dikkate değer bir karardır. Mahkemede çok sayıda kişi ifade verdi. 3-4 duruşma oldu ve sonuç olarak böyle bir kararın verilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda başta batılı bir çok ülke şimdiye kadar Pekin Olimpiyatlarını boykot ettiklerini açıkladılar. Türkiye’nin sporcu gönderebileceğini ancak, Olimpiyatlara resmi yetkililerini göndermeyeceğini yanı diplomatik boykot uygulayabilecektir. Ayrıca Çin’de Kış Olimpiyatları’nın başlamasının önce böyle bir kararın açıklanması, çok daha fazla ülkenin Pekin Kış Olimpiyatlarını boykot etmesine yol açabileceğini düşünüyorum.” dedi.
BBP Genel Başkan Yrd.cısı Keser : Bu Karar,Türkiye’nin Uygur Politikasını Etkileyecektir
Kurulduğu 1993 yılından beri Doğu Türkistan meselesine her zaman destek veren Büyük Birlik Partisi(BBP) Genel Başkan Yardımcısı Ali Keser, Uygur Yargısının kararını şöyle değerlendirdi : ” Uygur Mahkemesinin bu insanlık suçu ve soykırım kararını çok önemli buluyorum. Bu karar Türkiye’nin Doğu Türkistan politikasını de olumlu yönde etkileyecektir. Mahkemenin bu kararı Doğu Türkistan meselesinin bir kez uluslararası düzeyde gündeme gelmesine yol açmıştır. Bu kararın ardından, dünya çapında giderek daha fazla ülke,Çin’in Doğu Türkistan’daki bu insanlık dışı zulüm siyasetini Uygurlara Soykırım olarak kabul etmesi ihtimali çok güçlü hale gelecektir. Ayrıca, Mahkeme’nin bu kararının Türkiye’nin Doğu Türkistan politikasına da olumlu yansıyacağını düşünüyorum.” dedi.
Bağımsız Uygur Mahkemesi
2021 yılının Haziran ayında ilk duruşmasını Londra’da gerçekleştiren Bağımsız Uygur Yargısı, Eylül ayında ikinci ve 09 Aralık’ta ise son ve karar duruşmasını yapan mahkeme Muhacerette yürütülen Doğu Türkistan Milli hareketinin tam yetkili ve en üst Kuruluşu olan Dünya Uygur Kurultayının girişimi ile 2020 yılında İngiltere’nin başkenti Londra’da kurulmuştur. Çeşitli ülke vatandaşları olan değişik uluslara mensup hukukçular ve tanınmış hakimlerden oluşan Mahkemenin başkanlığını BM. Eski Yoguslavya Savaş Suçları Mahkemesinin İngiliz Başsavcısı Sir ünvanlı Prof.Dr. Goodfry Nice yaptı.
BENZER HABERLER