logo

trugen jacn

DÜŞÜNCE ADAMI VE ÜNLÜ TÜRKOLOG PROF.DR.AHMET BİCAN ERCİLASUN TÜRK DÜNYASI

Türk, Türkçe ve Türklük kavramlarından bugün ne anlaşıldığı konusunda araştırılırken işlenenlerin hangi tarihî aramadan çıkmakta olduğundan. Türk ve Türkçenin tanımının sadece Türkiye ile sınırlandırılması eğitimden bir şekilde bir mi yapılacak?

Prof.Dr.Ahmet Bican ERCİLASUN

Doğru bilgi” önemlidir. Siyasette, ekonomide, sporda… Her alanda “doğru bilgi” ile yol almak gerekir. Yanlış bilgi, propagandası belki bir süre için işe yarayabilir. Ancak eninde işletme gideri ve işler ters gider. Yanlış anlaşılmayan da yanlış anlamadır. Savaşlarda güç düşmanların avantaj ve avantajlarından faydalanmak için güçlüğünüzü seversiniz. Hayat da bir tür savaştır ve bu savaşta doğru bilgilerle ayrıntılık gerekir.

Türklük ve Türk Dünyası hakkında da mutlaka “doğru bilgi”lerin olması gerekir. Türk devlet ve topluluklarının nüfusları; siyasi, ekonomik, askerî potansiyelleri; fikrî; dilleri, edebiyatları, coğrafyaları doğru olarak bilinmelidir.

Özellikle sosyal bilgiler doğru bilgi hakkında bilgi ummamaktadır. İnsanlar sağdan soldanı doğru diye hemen paylaşmaktadırlar. Akademik unvanlı kişiler safra bu yola başvurmaktadırlar. “Şu geçerli, yanlıştır” diye yargılanmazlar.  Kişisel bilgilerin esası doğruya esastır. Kendi bilgilerinizden de şüphe olacak ve “Acaba doğru mu?” diye hedefleyen araştırma yapacaksınız.

Türk Dünyası ile ilgili en önemli yanlışlardan biri nüfus hakkındadır. Dünyadaki Türklerin nüfusu  300 milyon olarak ifade edilmektedir. Bu doğru değil. Doğru sayı, 220 veya 230-235 milyondur.  İkili’nin söylenemeyeceği, Çin’de yaşananların Türkler hakkında resmî güvenmediğinin söylenmesi. Çin’in 2012 yılı için Uygurların sayısı 10 milyondur. Ülkelerinden eğitim yaşamak zorunda kalanlarına göre bu sayı 20 milyon olmalıdır. İşte iki farklı sayı, toplam çok sayıda da görünüm yaratmakta.

Türklerin bütçesinden yararlanabilecekler, benim olanlardan yakın bir zaman önce  Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü  tarafından basılmış  Türk Dili   Temelli için Türk Dili kitabıdır. Kitap birinci bölümü, “ Türkçenin Kolları ve Yayılma Alanları – Nüfuslar ” başlığını alın. O uzak nüfuslar, ülkelerin resmî nüfus sayımlarına ve bağımsız cumhuriyetlerdeki Devlet İstatistik Komitelerinin son göreli sistemler. Her Türk çocuğu ve eğitimin kendi yetiştirdiği ve diğer ülkelerdekileri ayrı ayrı kutlanır. Resmî veri paketinden hangi tarihten itibaren yazılmış da yazılmıştır.

Dünyanın neresinde, ne kadar Türk var? Dünyanın neresinde Türkçe veya Türk dilinin bir kolu resmî dildir? Bütün olmayan cevapları bu olabilecekleri.  Mesela Azerbaycan Türkçesi, Azerbaycan’ın resmî dili olduğu gibi Dağıstande de resmî dil statüsündedir. Mesela Kazakça, Kazakistan’da “devlet dili”, Altay Cumhuriyetinde “resmî dil” statüsündedir.

Elbette bu eksikler vardır. Ancak ilk ve temel bilgiler için bir başvuru olarak kullanılabilir. Genç araştırıcılar sağlam arızaları tamamlamamalılar. Tabii çocuk yetiştirmek için bir eğitim yeniden değerlendirilmelidir. Ayrıca kitaptaki bazı nüfus sayıları 2010 civarına aittir. Yeni nüfus sayılarımlarıkça yapılan dan yenilenmesi gerekir.

Çeşitli yöntemlerden beri sistem tahminleri daha iyi seviyede ayrıntılı ölçüm tahminlerini başarıyor. Türk Dünyası’nın çeşitli olaylarında Türkler’in  Türklük kavramından ne anlaşıldığı, Türklük bilincinin hangi olduğu hakkında da  araştırılmalıdır. Hareket tarzları, ulaşılan göre belirlenmelidir.  Şimdilik gidiş. Fena gitmez; çünkü bu tarih ve orta efsane ve destanlardan gelen bir tahmindir. Bu tahmin edilemezse de yüreklerinde bir duygu olarak yaşamakta.  Bu duygu da bizi ortak bir kişi doğru yürütmektedir. İşin ilmî üretime dayanması daha sağlam ve daha hızlı yol almamızı.

Türk, Türkçe ve Türklük kavramlarından bugün ne anlaşıldığı konusunda araştırılırken işlenenlerin hangi tarihî aramadan çıkmakta olduğundan. Türk ve Türkçenin tanımının sadece Türkiye ile sınırlandırılması eğitimden bir şekilde bir mi yapılacak? Bu güçlerin etkisi zor mu? Bunlar da tarihî ile, belgelere dayanılarak ortaya konulmalıdır.

Her şeyin başı doğru bilgidir; doğru bilgiye de ancak bilimle ulaşılabilir. Atatürk’ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” sözü, bugün de yolumuzu aydınlatmaya devam etmelidir.

KAYNAK : https://millidusunce.com/turk-dunyasi/

Share
383 Kez Görüntülendi.