logo

trugen jacn

ULUSLARARASI TEPKİLER SONUÇ VERDİ : WALKSWAGEN URUMÇİ’DE ÜRETİMİNİ DURDURDU

Volkswagen Urumçi'deki fabrikasını savundu - SONNOKTA HABER

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Muhacerette yaşayan Doğu Türkistanlıların STK.ların girişimi ile başlattıkları protesto eylemleri ve çeşitli yöntemler kullanarak ortaya koydukları tepkiler  ve BM.lerin Uygur raporu ve diğer uluslararası girişimler sonucunda  Alman Otomobil Firması Wolkswagen’in Urumçi’deki Fabrikasında üretimini durdurma kararı alması  ile sonuçlandı.

Özgür Asya radyosunun bildirdiğine göre,Alman otomobil üreticisi Volkswagen  BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin  yayınladığı  ” Çin yönetiminin insan hakları ihlallerinin insanlığa karşı suç işleme  İhtimalının yüksek olduğu” yolundaki raporuna göre  Uygur bölgesinin başkenti Urumçi fabrikasında bundan böyle üretim yapmayacağı,  yalnızca  hatalı üretim sonucu arızalanan   arabaları  tamir ve test edeceği bildirildi.

Volkswagen’in Urumçi’deki fabrikasının kurulduğu 2013 yılından bu yana her yıl yaklaşık 50.000 otomobil ürettiği  bildirildi.  Ancak bu kez üretimi durdurma ve yalnızca fabrikada arabaları test etme kararı, şirketin Çin pazarından sorumlu yöneticisi Ralph Branstatter’in geçen ay Urumçi’deki fabrikayı ziyaret etmesi ve medyaya yaptığı açıklamaların insan hakları örgütlerinden güçlü protestolar çekmesinin ardından geldi.

Volkswagen, En Büyük Fabrikasında Yeniden Üretime Geçti

17 Şubat’ta Urumçi’deki Volkswagen fabrikasını ziyaret eden Ralph Branstatter, fabrikada herhangi bir zorla çalıştırma belirtisi olmadığını ve bölgede herhangi bir “anormallik” bulmadığını öne sürmüş olsa İnsan hakları örgütleri, Uygur meselesinde Çin’in Volkswagen aracılığıyla “Almanya’yı rehin tuttuğunu”  açıklamıştı.  “The Wall Street Journal” gazetesi  2 Mart’ta Volkswagen Grubu’nun Urumçi’deki fabrikasında artık araba üretmeyeceğini, bunun yerine  önceden olduğu gibi  Çin’deki fabrikalarında monte edilen yaklaşık 10.000 arabanın Urumçi’ye gönderileceğini açıkladı.

Otomobil parçalarının ve elektronik aksamın üretileceği Urumçi fabrikasında  bu yeni sistem denenecek ve ardından bölgede pazarlanacak” dedi.

Ancak Volkswagen Grubu’nun bu kararı, insan hakları örgütleri tarafından  olumlu bir girişim ve  ilerleme  olarak kabul görmüyor. Uygur örgütleri ve insan hakları örgütleri uzun süredir tesisin tamamen kapatılması çağrısında bulunuyor. Almanya’nın “Tehlike Altındaki Halkları Teşkilatı ” daha önce “soykırım”ın yaşandığı bir bölgede fabrika kurmanın ve araba üretmenin  Çin ile  “suç ortaklığı” olduğunu  açıklamıştı.

Share
3287 Kez Görüntülendi.