AK parti Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Derya Yanık “Türkiye olarak Doğu Türkistanlı ve Uygur kardeşlerimizin daima yanında olmaya devam edeceğiz.” açıklamasında bulunduğu bildirildi.
Özgür Asya radyosunun haberine göre TBMM:İnsan haklarını İnceleme Komisyonu başkanı ve Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı Derya Yanık bu sözleri kendisini makamında ziyaret eden Doğu Türkistan STK.lar Heyetini kabulü esnasında ifade ettiği bildirildi.
TBMM.İnsan Haklarını inceleme Komisyonu Başkanı Derya Hanım şöyle konuştu :”Doğu Türkistan bizim gönlümüzdeki en önemli Türk yurtlarının başında gelmektedir. Türk devleti olarak Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerini yakından takip ediyoruz. Ayrıca Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da bunu uluslararası alanda yüksek düzeyde gündeme getirmektedir. Bugün Doğu Türkistan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri misafirimizdi. Doğu Türkistan davasına yaptıkları katkılarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Türkiye Ve Doğu Türkistan Davası
Türkiye, Doğu Türkistan konusunda ilk kez Çin’in 05 Temmuz 2009 yılındaki Urumçi Katliamını zamanın Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan yaptığı “Urumçi olanlar adeta soykırım ve katliamdır.” sözleri ile en üst düzeyde tepki göstermiştir. Zamanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve bir çok Bakanlar tarafından Urumçi katliamı dile getirilmiş ve Çin’in Doğu Türkistan’daki baskı, zulüm ve soykırım uygulamaları kınanmış ve en yüksek düzeyde tepki gösterilmiştir.
Ancak 2015 yılı sonrasında Türkiye-Çin ilişkilerinin gelişmesi, iki ülke arasında ticari, mali ve diplomatik alanda bir çok anlaşmaların yapılması bu tepkinin yerini sessizliğe bırakmıştır. Türkiye’de enflasyonun ve işsizliğin artması, ayrıca Çin’den Türkiye’ye teknoloji transferinin ardından Çin’in Türkiye’deki konumunu olumsuz yönde etkilenmiştir. Türk hükümetinin Uygurlarla ilgili tutumu da aynı zamanda bir kaç kez değişikliğe uğramıştır.
Devletimizin resmi olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın BM.Ğenel Kurulu ve TBMM’nın açış konuşmalarında “Uygur Türklerinin İnsani Ve Temel Hakları ” konusunda yaptıkları açıklamalar elbette çok önemli ve değerlidir. Ancak, Doğu Türkistan’daki baskı, zulüm ve etnik soykırıma kayıtsızlığının yanı sıra Türk medyasının büyük bölümü Doğu Türkistan’daki Çin’in baskı zulüm ve etnik soykırım suçlarına konusunda adeta gözlerini yummuş ve kulaklarını tıkamıştır.
ABD ve Kanada’nın da bulunduğu 10 ülkenin parlamento ve hükümetleri Çin’in Uygurlara yönelik insan hakları ihlalleri ile baskı politikasını ” İnsanlığa Karşı İşlenmiş Suç ve etnik soykırım” olarak kabul etmesine rağmen, TBMM. ve Hükümetimiz bu konuda sessizliğini hala koruya gelmektedir.
2018 yılından bu yana TBMM’de İYİ Parti’nin sunduğu ve diğer muhalefet partilerin imzaları ile destek verdiği Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’daki etnik soykırım politikalarının araştırılması için 7 kez verdikleri araştırma önergeleri AK Parti ve MHP Milletvekillerinin çoğunluk oyları ile reddedilmiştir.
BM. lerde Çin’in Uygur soykırımı sebebiyle Çin’in kınanması için verilen oylamalara Türkiye katılmamış, ancak ayrı bir açıklama ile ile Çin’e tek başına tepki göstermiştir.
Uzmanlar ; Türkiye’nin Çin’in Uygur soykırımı konusunda açık, resmi ve kesin bir açıklama yayınlamamasına rağmen, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Sayın Derya Yanık’ın bu açıklamasının dikkat çekici olduğunu ancak, bu ve benzer açıklamaların pratikteki sonuçlarının önemli olduğunu belirtiyorlar.