Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
AK Parti İstanbul Milletvekili, TBMM.İç işleri Komisyonu Başkanı ve eski İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, İç Güvenlik alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi üzerinde yaptığı konuşmada ” Türkiye’de yaşayan Uygur Türklerinin önemli bir bölümünün Türk vatandaşı yapılması hususunda işlemlerin başlatıldığını ve bu süreçte kayda değer bir Uygur Türkü sayının Türk vatandaşı yapıldığını belirterek : ” Türkiye’de yaşayan Uygur Türkü ailelerinin çocuklarının eğitimlerinin aksamadan devam edebilmesi için onlara verilen ikamet izinlerinin sürelerinin uzun dönem olarak verilecektir.” açıklamasında bulunduğu bildirildi.
Anadolu Ajansının haberine göre TBMM İç İşleri Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu konuşmasında Türkiye’nin göçmen politikaları konusunda da açıklamalarda bulundu ve ” Türkiye’nin etrafının çatışmalarla sarılı olduğunu, bu olumsuz şartlar nedenle sığınmacıların ve düzensiz göçmenlerin Türkiye’ye giriş yapıyorlar. T.C. Devleti olarak ülkemize gelen Sığınmacıların uluslararası kurallar çerçevesinde korunmaya devam edilecek, ancak kaçak göçmenlerin sınır dışı edilmeleri işlemi sürdürülmeye devam edilecektir.” dedi .
Türkiye’de 30 Bin Uygur Türkü Sığınmacı Bulunuyor
Çin’in Çin işgalindeki Doğu Türkistan’da baskı, zulüm etnik soykırım ve diğer insan hakları ihlalleri sebebiyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Uygur Türkleri 2013- 2014 yıllarında merkezi Çin’i kuzey güney yönünden boydan boya geçerek binlerce km yol katederek Güneydoğu Asya ülkelerine sığınmışlardı.T.C.devletimizin tarihi misyonu gereği bu Soydaşlarımıza sahip çıkmış ve bunların ülkemize gelmelerini sağlayarak onları mutlak ölümden kurtarmıştı. Geçtiğimiz yıllarda Göç İdaresi Başkanlığı yaptığı bir açıklamada bu şekilde ülkemize alınan Uygur sığınmacıların sayısını 30 bin ve bunlardan T.C.Vatandaşlığı verilenlerin sayısının 7 bin civarında olduğunu açıklamıştı.
T.C. Vatandaşlığı kazanamayan bu Doğu Türkistanlı Uygur Türkleri normal yaşantısını sürdürebilmek konusunda; örneğin, iş kurma, istihdam, sağlık eğitim ve öğretim başta bir çok olumsuz durumla karşılaşmaktadır. Ayrıca bu sığınmacı Uygurların uluslararası bir statüsü bulunmamaktadır. Bu nedenle BM. Mülteciler Örgütü başta olmak üzere uluslararası yardımlardan yararlanamıyor.
BENZER HABERLER