Son Dakika
Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde yayınlanan raporda Çin’den sonra Kuzey Kore 180 ülke arasında ikinci sırada yer alıyor ,Çin ve Kuzey Kore basın özgürlüğü ve medya ortamı açısından en son sıralarda yer alan ülkeler olduğu belirtildi. Son 21 yıldan beri Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü 180 ülkedeki basın özgürlüğü endeksi raporunda son 21.yıldan beri Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ni sıralamasında Çin ve Kuzey Kore’nın en son sıralarda olan ülkeler olduğunu açıkladı.
Doğu Asya Direktörü : Xi’nin Acımasız baskıları en çok Gazetecileri Vurdu
Sınır Tanımayan Gazeteciler Doğu Asya departmanı direktörü Cedric Alviani, Çin lideri Xi Jinping’in Çin’deki bağımsız medyaya yönelik amansız baskılarının bir sonucu olarak Çin’in medya endeksi raporunda 4 sıra daha geriye düşerek 175.sıradan 179.sıraaya gerilediğine dikkati çekti.
Cedric Alviani, Basın Özgürlü Endeksi Raporu ile ilgili 3 Mayıs’ta yaptığı açıklamada ” Çin yönetimi medya özgürlüğü konusunda günümüzdeki kadar kötü olmamıştı. Bu, Çin lideri Xi Jinping’in ” Çin halkının son on yıldır,önceleri inşa ettiği her şeyi yok etme amansız ve acımasız Siyasetinin sonucudur. Çünkü Çin halkı 1990’lardan itibaren kendi bağımsız kitle iletişim araçlarını oluşturmuştur. Yararlı olduğunu anladıkları için kendi bağımsız medyalarını oluşturmaya, araştırmacı gazeteciliği inşa etmeye başladılar. Çin medyası,Araştırmacı gazetecilik yaparak Çin’deki skandalları ifşa etmede ve hükümet politikalarını değiştirmesi konusunda de çok şeyler yapmıştı. Çin’in o dönemdeki durumunun iyi olmadığını ancak şimdikinden çok daha az kötü olduğunu ve Xi Jinping’in, Çin’in durumunu otoriter döneme sürüklediğini ifade etti.
Raporda ayrıca Çin’in en çok gazeteciyi hapse atan ülke olduğunu ve şu anda Çin’de 101 gazetecinin cezaevinde olduğunu söyledi.
Uygurlar Tutuklu Gazetecilerin en Az Yarısını Oluşturuyor
Uygur gazeteciler, Çin hapishanelerindeki gazetecilerin neredeyse yarısını oluşturuyor. Çin, sadece Uygur bölgesindeki Uygur gazetecileri değil, yurtdışında çeşitli ülkelerde mesleklerini icra eden Uygur gazetecileri ve onların ülkelerindeki aile üyelerini de hedef aldığını söyledi. Uygur bölgesinde çok yüksek oranda gazetecinin rehin tutulduğunu biliyoruz. Çin hükümetinin bölgedeki gazetecileri kasıtlı olarak cezalandırdığını ve sadece gazetecileri değil, aynı zamanda ülkedeki aile üyelerini ve diğer yabancı gazetecileri de cezalandırdığını görüyoruz. ABD de dahil olmak üzere buna benzer birkaç olay gözlemledim. Bu gazetecilerin aile fertlerinin sırf akraba oldukları için Çin’de taciz edildiğini çok iyi biliyoruz. Çin’in medya mensuplarına yönelik bu tutum ve davranışlar kabul asla edilemez.” dedi.
BENZER HABERLER