logo

trugen jacn
28 Kasım 2024

G7’DEN AÇIKLAMA : ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ HAK İHLALLERİNDEN ENDİŞE DUYUYORUZ!

 

 

 

 

7 sanayileşmiş ülkenin dışişleri bakanları Uygur halkının insan hakları durumuyla ilgili endişelerini dile getirdi

Washington’daki muhabirimiz tarafından serbestçe hazırlandı
2024.11.27

Paylaşmak

7 sanayileşmiş ülkenin dışişleri bakanları 26 Kasım’da ortak bir bildiri yayınlayarak küresel zorluklar, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırganlık savaşı ve nükleer silah tehdidi, Çin ve diğer ülkelerin Rusya’ya askeri yardımı gibi önemli uluslararası konulardaki tutumlarını dile getirdiler. Uygurların insan hakları durumuna ilişkin kaygıları da içeren bir çalışma yaptığını söyledi.

Açıklama, ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Komiseri’nin 25 ve 26 Kasım’da İtalya’da yaptığı toplantının ardından yayınlandı. 7 sanayileşmiş ülkenin ve AB Yüksek Komiserinin önemli uluslararası konulardaki ortak tutumunu açıklayan bu uzun açıklamada, Uygur Eli’nin durumuna özel olarak değinilmesi dikkat çekiyor.

Açıklamada, “Sincan ve Tibet de dahil olmak üzere Çin’deki insan hakları durumuyla ilgili endişelerimiz devam ediyor” denildi. “Hong Kong’da temel insan hak ve özgürlüklerinin sivil toplum kuruluşları tarafından erozyona uğratılmasından da endişe duymaya devam ediyoruz.”

Açıklamada, 45 demokrasi yanlısı politikacı ve aktivistin yakın zamanda hapsedilmesinin Hong Kong’daki demokratik iklimi ve çeşitliliği daha da kötüleştirdiği ve Hong Kong’un hukukun ilkelerine olan güvenini zayıflattığı vurgulandı. Açıklamada ayrıca, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını destekleme pozisyonunun sarsılmayacağı ve Rusya’nın, özellikle nükleer silah kullanımı başta olmak üzere, Ukrayna’ya yönelik bir saldırı savaşında nükleer silah kullanma tehdidini asla dikkate almayacağı vurgulandı.

Açıklamada, yedi sanayileşmiş ülkenin Çin’i küresel ticarette önemli bir ülke olarak tanımasına ve onunla olumlu ve istikrarlı ilişkiler kurmak istemesine rağmen, “Çin ve Rusya’ya başta insansız hava araçları olmak üzere silah tedarik eden şirketlerinin engellenmesi gerektiği” belirtildi. Geçtiğimiz günlerde Çinli bir şirketin bir Rus şirketiyle birlikte “Kaşgar Ekonomik Açılış Bölgesi”nde silahlı insansız hava araçları için üretim üssü kurduğu ortaya çıktı ve bu durum Avrupa Birliği’nin de özel ilgisini çekti.

 

Share
35 Kez Görüntülendi.