logo

trugen jacn

PROF.DR.HARRIS : UNESCO ÇİN’İN UYGUR KÜLTÜRÜNE YÖNELİK SOYKIRIMINI DURDURMALI !

Uyghur Muslims in China - Prof Rachel Harris - YouTube

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Londra Üniversitesi Doğu  Asya ve  Afrika Çalışmaları Enstitüsü öğretim üyesi Prof.Dr. Rachel Harris, “Çin,  Uygurların UNESCO tarafından tanınan kültürel mirasını sahipleri olan Uygurlar için değil, kendi ekonomik çıkarları için kullanmaktadır.”  açıklamasında bulundu.

Prof. Harris konu ile ilgili  yaptığı açıklamasında şunları söyledi :

” Bu yılın başlarında  Uzak doğu Ve Afrika Araştırmaları  Enstitüsü olarak  Uygur Halk İnisiyatifi ile işbirliği yaparak UNESCO tarafından tanınan Uygur kültürel mirasına ilişkin bir rapor hazırladık. Rapor için yaptığımız araştırmalarda   Çin’in Uygur bölgesinde yaşayan Uygurların binlerce yıllık bir eğitim ve kültür geleneği  olan Meşrep’ın birçok  önderini   hapsettiğini ve Meşrep geleneğinin de  kamuya açık alanda düzenlenmesinin  yasaklandığı sonucuna vardık. Ancak, Çin yönetimi yerel yönetimleri kullanarak  bölgeye daha çok turist çekmek için    teşvik amacı ile Meşrep geleneğini  kendi çıkarı  için kullandığını gördük.  Hazırladığımız raporla birlikte  UNESCO’ya bir teklif sunduk. Teklifte Meşrep ile yüzlerce yıllık bin müzik şaheseri olan Uygur 12  Makamının mevcut durumunun bağımsız olarak araştırılmasını talep ettik.

Turfan Karizleri Korunmalı

Prof. Dr. Harris, Uygur bölgesinde  korunması gereken önemli maddi Miras/ anıtlarından biri olan ve BM tarafından tescil edilen  Turfan’daki Karizlerin korumasının önemine vurgu yaptı ve şöyle devam etti :  “Geçenlerde Çin yönetiminin  Turfan sulama sistemi olan Karizlerle ilgili hazırladığı  bir  proje için UNESCO’ya başvurduğu bilgisine ulaştık. Çin Haberleri(China News) gazetesinde de yayınlanan  habere göre Kariz, artık  bölgeyi ziyaret eden turistlerin  Teklemakan çölü altındaki  bu sulama kanallarını gezebilmesi için  asansör sistemi kuracağı bilgisi yer alıyordu. Ayrıca, Çin yönetimi turistlerini      gezebilmeleri için  Karizlerin yer altındakı kısmında   manzaralı bir  göl ve gezi alanı  inşa etmişler. Ayrıca yakındaki fabrikalardan sulama sistemine kimyasal kirli atıkların salındığını ve  bunun da  çevreye zarar vermesi konusunda ciddi kaygılara yol açmaktadır. Bu nedenle  UNESCO’nun Çin hükümetin de Kariz’in adını kullanarak yaptığı proje  için  finans   başvuruyu kabul etmeme çağrısında bulunuyoruz.

unesco-shi-jinping-xi-jinping.jpg

Çin, Uygurların Kültürel Mirasını Müzelere Hapsediyor

Prof.Dr.Rachel Harris  Çin’in  Uygur kültürel miraslarını dünyadan gizlemek için her çareye başvurduğunu belirtti ve şöyle devam etti : ” Bugün Çin hükümeti, Uygur kültürel mirasını müzelere  insanlardan gizlemek için onları teşhir etmek yerine   müzelere ve depolara hepsediyor.  Uygur Kültürünün  sürdürülmesi, gelişmesi ve daha da yaygınlaşmasına izin vermiyor. UNESCO’nun Çin’in Uygur bölgesindeki  ” Somut ve Soyut olarak Dünya Miraslarını  “Çin Kültür Mirası” olarak tanıtmakta  ve insanlık bu ortak miraslarını kendi çıkarları için “Sincan turizmini geliştirmek” adı altında  için koz olarak kullanmaktadır. Bu nedenle UNESCO Çin’in Uygurların kültürüne yönelik  soykırım uygulamalarını durdurmalıdır.” şeklinde konuştu.

Dünya Uygur Kurultayı :  Çin, Uygur  Kültürünü Yok Ediyor

Dünya Uygur Kurultayı Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine kültürel soykırım yaptığı belirterek 28 Mart/2023 ‘ta  yayınladığı bir bildiri ile bu soykırımı şiddetle kınadı ve protesto etti :

DUK Başkanı Dolkun İsa imzası ile  yayınlanan  açıklama şöyle; ”  Çin yönetimi Uygurların binlerce yıllık özgün  kültürünün  tahrip ederek,engelleyerek ve yasaklayarak  yok   ediyor.  Dünyanın  takdir   ettiği ve hayranlıkla  izlediği harika sulama sistemi olan 2.000 yıllık Kariz kültürü Çin’in sinsi planları ile yok edilmektedir.  UNESCO’nun dünya Miras Listesinde  yer alan  Karizler başta Uygur 12 Makamı ve Meşrep geleneğinin  kurtarılması için BM.UNESCO Teşkilatına  gerekli girişimlerde bulunması için çağrıda bulunuyoruz.” ifadeleri yer aldı.

Share
7189 Kez Görüntülendi.