Son Dakika
Kaşgarlı Ulu Alim Kaşgarlı Mahmut, Türklerin ilk yazılı sözlüğü olan Divanü Lugatit Türk’ü bin yıl önce yazmıştı ancak, bu eşsiz eser 900 yıl aradan sonra sonra 1913 yılında İstanbul’da bulunmuştur. Dil Bilgini Ali Emiri Efendi bir tesadüf sonrası eseri bulmuş ve kendi parası ile satın alarak Türk Milletine armağan etmiştir. Ali Emiri Efendi bu Türklerin bu ilk Lügatını 1915 yılında İstanbul’da yeniden yayınlamıştır. Ali Emiri Efendi yaşasaydi, bugünkü Kaşar’in bu acıklı halini ve yok olma sürecini ezle görmek istemez ve çok üzülürdü.
Çin Kaşgar’ın Tarihi ve Kadim Türk Kimliğini Yok Ediyor
Günümüzde Çin yönetimi Kaşgarlı Mahmut’un memleketi olan, Türk tarihinin kültür ve medeniyetinin manevi başkenti olan Kaşgar şehrini yok etmek istiyor. Geçmişte Kaşgar şehri İpek Yolu’nun önemli düğüm noktasında yer almış ve aynı zamanda Avrasya Geçiş Yolu’nun kilit halkası üzerinde yer almış, coğrafi ve stratejik konumunun önemi dolayisiyle Türkistan’in/Orta Asya’nın önemli ticaret, sosyal ve kültür -medeniyet merkezlerinden biri olmuştur.
Kaşgar Zorlanıyor, Ancak,Muhteşem Günlerine Mutlaka Dönecektir
Prof.Dr.Kaçalın, günümüzde kadim Kaşgar Şehrinin Nefes almada zorlandığını ancak, eski muhteşem tarihi kimliğine mutlaka döneceğini belirterek sözlerini şöyle sonlandırdı : “Azizane Kaşgar şehrinin yüzyıllar öncesine dayanan tarihi geçmişi ve muhteşem gelişimi ve Atalarımızın zengin kültürel mirası, benzersiz şehir yapılanması ve Türk topluluklarının tüm özelliklerini bağrında barındırarak bu değerlerin günümüze kadar devam etmesini ve yansımasını sağlamıştır. Tarihsel olarak İpek Yolu üzerinde yer alan Kaşgar şehri, farklı dönemlerde bir çok tarihi değişimlere tanık olmuştur.
Türklerin bu kadim şehri, tarihsel olarak Hunlar, Göktürkler, Uygurlar, Moğol İmparatorluğu, Çağatay Devleti/Hanlığı ve Yarkent- Saidiye Devleti Hocalar devri başta tarihte Türkistan’da kurulan Türk devletlerinin kuruluşunda ve bünyesinde yer almıştır. Ayıca, ilk Müslüman Türk devleti olan Karahanlı’lara ( 840-1212 arası) ve en son Doğu Türkistan İslam Cumhuriyetine(1933-1937) başkentlik yapmıştır.
Kaşgar kenti tarihte Türkistan’da kurulan Devletler için öne çıkan bir kent olarak her zaman önemini korumuştur. Kaşgar ipek yolu üzerindeki kilit konumu, jeostratejik ve jeopolitik önemi ve kadim tarihi yansıtan antik tarzdaki binalar bile Birleşmiş Milletler UNESCO teşkilatınca insanlığın ortak mırası olarak korunan ve somut olmayan kültürel miras listesinde kayıt altında bulunmaktadır. Kaşgar kenti günümüzde Çin işgali altında nefes almakta zorlanıyor olsa da tarihte olduğu gibi mutlaka eski muhteşem günlerine takrer dönecektir.” şeklinde konuştu.
BENZER HABERLER