logo

trugen jacn

PROF.İNAYET: DR.TOHTI, UYGURLARA TEK YOL BAĞIMSIZLIK DİYEN MİLLİ BİR KAHRAMANDIR

Uygur Akademisi Kıdemli Danışmanı Prof. Ulimjan İnayet, "İlham ve Nobel Barış Ödülü'ne Aday Gösterilmesinin Önemi" başlıklı web seminerinden bir video. 24 Kasım 2024

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Prof. Dr.Alimcan İnayet, ” Çin’in ömür boyu hapis cezasına çarptırdığı Uygurların Vicdanı Doç.Dr.İlham, Tohti Uygurlara bağımsızlıktan başka çare olmadığını gösteren gerçek  bir ulusal kahramanımızdır.” açıklamasında bulundu. 

PUygur Akademisi ayrıca, geçtiğimiz günlerde Çin hükümeti tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırılan ünlü Uygur entelektüel ilham kaynağı İsma’nın çalışmalarını anmak amacıyla çeşitli etkinlikler kapsamında Uygur uzmanların katılımıyla bir seminer düzenledi. Uygur Akademisi Kıdemli Danışmanı Prof. Heykeli “Uygur halkının gerçek ulusal kahramanı” olarak övdü.

Prof,Dr.İnayet bu ifadeleri  geçtiğimiz hafta Uygur Akademisince Dr.Tohti’nin Nobel Barış Ödülüne adaylığı konusunda düzenlediği çevrimdışı  açık oturumda dile getirdiği bildirildi. Dr.Alimcan şöyle konuştu : ”   Uygurların Vicdanı olarak bilinen Uygur Akademisyen ve İnsan hakları aktivisti Doç.Dr.İlham Tohti Çin gibi tam bir kızıl  diktatörlükle yönetilen bir ülkede,  ülkesi Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar başta olmak üzere diğer Türk halklarının  Çin işgal rejimince gasbedilen  temel  insani haklarını  talep etmiş ve bu hakları  korumak için cesurca öne  atılmış bir kahramandır.  Milyonlarca insanın konuşmaya  ve gasbedilen haklarını  talip etmeye cesaret edemediği gerçekleri dile getirmiştir. O. hukukun üstünlüğünü, adaleti, demokrasiyi, insan haklarını korumak ve soydaşlarının  Hakların savunulmasında büyük cesaret ve fedakarlık göstermiş güçlü bir kişiliktir. Dr.Tohti güçlü kararlılığı ve cesaretiyle sadece Uygurların  değil, tüm Uygur dünyanın  da saygısını kazanmıştır.  O, akademik çalışmalarının yanında kendine özgü  yiğitçe duruşu ile  Çin işgal rejiminin  kendi anayasası  ve  sözde Özerk bölge   yasalarında bölgenin esas sakinleri ve tarihi sakinleri olan Türk  halklarına verdiğini iddia ettiği temel insanı hakların uygulamalarında verilmediğini bunun ise  yanlış ve sahte olduğunu kanıtlamıştır. ve Çin’in bu vaatların  Türk halklarının tüm  yaşam sahalarında da verilmesi gerektiğini  cesaretle haykırmıştır. O, Çin işgal rejiminden sözde  özerklik yasalarının pratikte de uygulanması ve verilmesini talep etmekle dolaylı olarak Uygurların temel haklarını savunmuştur. O, bu ve benzeri  hak arama yolları  ve  diğer   çalışmaları ile  Doğu Türkistanlılar ve Uygurların bağımsızlıklarını mücadele ederek elde etmekten başka yol ve yöntemlerden  başka çare olmadığını Uygur halkına gösteren gerçek  bir milli kahramanımızdır. O, 21.yılda Uygur Türkleri içinden yetişmiş bir  bilim adamının olmanın yanında bir mücadele adamı  ve Lider olarak  kendi halkının büyük sevgi ve saygısını kazanmıştır. ” şeklinde konuştu.

Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Zubeira Şemsin, "İlham Stu ve Nobel Barış Ödülüne Aday Gösterilmesinin Önemi" başlıklı web seminerinden. 24 Kasım 2024
 

Zübeyre Şemsettin : Dr.Tohti Kendi Halkının Haklarını Koruyan Cesur Bir Entellektüeldir

Çevrimdışı Toplantının konuşmacılarından biri de ABD’de yaşayan Uygur Türkü hukukçu ve Aktivist Zübeyre Şemsettin, ilham  Tohti’nin Uygurların temel insanı hakları mücadelesinin cesur bir savunucusu olduğunu belirterek şunları söyledi : ” Doç. Dr. İlham Tohti   Üniversite öğrenimi için geldiği Pekin’de merkiz Çin’de yaşayan etnik Çinliler ile Çin rejiminin işgalinde yaşayan Uygurların  durumunu yakından ve dikkatlice  gözlemlemiş ve karşılaştırmıştır.  ÇKP Rejiminin  kendi etnik Çin Vatandaşlarına tanıdığı hakları işgalindeki Doğu Türkistan’daki Türk halklarına halklarına vermediği ve bu anayasal  haklarını  pratikte hiç verilmediği yakından görmüştür.  Ayrıca  ziyaret ettiği Orta Asya, Kore, Pakistan ve diğer ülkelerdeki halkların durumlarını da yakından incelemiştir. Bu  mevcut durumdan Uygurlara da bir çıkış yolu bulabilmek için   yararlanmıştır. O dönemde   Pekin’de ve merkezi Çin’de baskılar mevcut ise  Doğu Türkistan’a göre bir  bir miktar temel hak ve  özgürlük vardı. Dr. Tohti Pekin’deki  öğrenimi sırasında  Çin Komünist  rejiminin  etnik  Çinlilere  baskı ve zulüm  politikası uygulamadığını ve onların Doğu Türkistan’da yaşayan  Uygurlardan  daha çok insanı hakları sahip ve özgür olduklarını yakından gördü. Çin İşgal rejiminden Uygurların temel haklarını talep ederken etnik Çinlilere tanınan bu küçük özgürlükleri emsal gösterdi.

Doç. Dr. İlham Tohti  Uygur entelektüelleri arasından öne çıkan ve kendi halkının gasbedilen hak ve özgürlüklerini  talep eden  ve bu hakları korumak isteyen  cesur bir entelektüel olduğuna inanıyorum. “dedi.

Enver Can – ILHAM TOHTI INSTITUTE

Enver Can :  Dr.İlham Tohti  bir Uygur İnsan hakları Savunucusu olarak Uluslararası Toplumun Takdirini kazanmıştır 

Moderatörlüğünü Uygur Akademisi Vakı Başkanı Dr.Mağfiret Kemal’in yaptığı Toplantıda konuşan  İlham Tohti Destek Gurubu  başkanı  Enver Can,  Dr.Tohti’nin bin Uygur aydını ve in9san hakları savunucusu olarak  dünyanın takdirini kazandığını belirterek şunları şöyledi : ” Dr.İlham Tohti  bir aydını olarak  kendi halkı Uygurların temel insani haklarını ve hukukunu talep etmiş ve bu uğurda mücadele etmiştir.  Kendi halkının hak ve özgürlüklerini hukuki  olarak  ele alarak yeniden düzenleyerek Çinli aydınlara, dünyaya  ve özellikle Batı dünyasına anlatmaya çalışmıştır. Dr.Tohtı’nın bu mücadelesini uluslararası toplum ve özellikle 28 üyeli Avrupa Birliği ve bağlı ülkeler takdir etmiş ve bu takdirini onlarca ödüller takdim ederek  göstermiştir. AB. ve bağlı ülkeler böylece  kendisinin Çin  yönetiminin  haksız ve hukuksuz  olarak suçladığı  bir ayrılıkçı  olmadığını,  aksine resmi olarak Çin işgal rejiminden kendi halkı  için  hak hukuk ve  adalet  isteyen bir özgürlük savaşçısı olduğunu  kabul ve  onaylamıştır.  Dünya onun halkının özgürlük mücadelesi için gösterdiği çabalar ve bunun için kendisini halkının hakları uğrunda geda eden bir fedakar bir  kahraman olduğu  için  Nobel Barış Ödülü adaylığına  aday göstermiştir. Kendisinin Nobel Barış Ödülünü kazanması  aynı zamanda  Uygur halkının siyasi, sosyal ve ulusal haklarını   elde etme  mücadelesinde  uluslararası toplumun desteğini kazanmasında büyük rol oynayacağına büyük katkı sağlamış olacaktır.” ifadelerini kullandı.

İlham TOHTİ 3. kez Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi

Doç.Dr.İlham Tohti Kimdir ?

1969 yılında Doğu Türkistan’ın Kaşgar’a bağlı Artuş ilçesinde doğan İlham Tohtı Üniversite sınavlarında gösterdiği başarısından dolayı Pekin Merkezi Milletler Üniversitesinde öğrenim görmeye hak kazanmıştır. Daha sonra öğrenim gördüğü  Çin Merkezi Ulusal Üniversitesi’ne öğretim üyesi olarak kabul edilmiştir. İktisat ve Hukuk alanında Doktorası tamamlayan Dr.Tohti  Doçent olmuştur. Çin işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türk halklarının de bölgede yaşayan etnik Çinliler gibi temel insanı hak ve özgürlüklerden yararlandırılması ve ayırımcı politikalara son verilmesini yasal ve barışçıl yollardan talep ettiği için  Çin yönetimi kendisi “Ülkeyi Parçalamak ve Etnik Ayırımcılık yapmak” suçlaması ile 2014 yılında  tutuklamış ve ömür boyu hapis cezasına çarptırmıştır. Kendisi bu  Uygur insan hakları  mücadelesi sebebiyle dünyanın takdirini kazanmış ve Türkiye başta  bir çok batılı ülke tarafından  uluslararası  “Özgürlük ve insan hakları savunucusu ” olarak ödüle layık görülmüştür. Kendisi 10 yıldır   Urumçi’deki bir Çin hapishanesinde hücrede  tutulmaktadır.

Share
325 Kez Görüntülendi.