Uygur Hareketi Başkanı Ruşen Abbas, 28-29 Eylül tarihlerinde Polonya’nın başkenti Varşova’yı ziyaret ettiği bildirildi.Ruşen Abbas bu ziyareti sırasında Polonya Katolik Kilisesi üst otoritesi Piskoposlar Konseyi Genel Sekrter Yrd.cısı Kardinal Mirowezenski , Uluslararası Cumhuriyet Enstitüsü başkanı Jason Worledge ve Varşova Düşünce Kuruluşu’nda Çin uzmanı Kateryna Prochazkova başta olmak üzere bası resmi kişiler, uzmanlar ve STK.Kuruluşları temsilcilerini ziyaret ederek görüştü. Görüşmelerde Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar başta olmak üzere diğer Türk halklarına yönelik baskı, zulüm etnik soykırım uygulamaları ile bu ülkede işlediği insanlık suçları hakkında bilgi vererek kendilerinden bu insanlık suçlarının durdurulması konusunda destek ve katkılarını talep ettiği bildirildi
Filim Gösterimi ve Sohbet Toplantısı
29 Eylül’de, Çek Cumhuriyeti’nin “Sınıfsız Akıllar Merkezi” ile ABD’nin Varşova Büyükelçiliği işbirliğiyle Çin’in Uygur soykırımını yansıtan “Evlilik” filmi gösterildi. Filmin ardından bir bir sohbet toplantısı düzenlendi. Sohbette konuşmacılar Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere yönelik etnik soykırım uygulamaları masaya yatırıldı çeşitli yönleri ile tartışıldı.
Prof.Dr. Wilodik Siasiura(Varşova Ün. Çin Araştırmaları Fak.)
Filim gösterimini izleyen ve sonrası yapılan sohbete katılarak bir konuşma yapan Prof.Dr.Siasiura Polonya’da Uygur meselesinin yeterince bilinmediğini belirtti ve bu meselenin Polonya’da daha fazla tanıtılması gerektiğini belirterek şunları söyledi : ” “Bu kadar çok Polonyalı gencin bu filmi izlemeye ve Uygurlara yönelik baskı ve zulüm ile ve Çin’in Uygur kültürünün yok etmesini yansıtan Uygurlarla ilgili bu konuşmaları dinlemeye gelmesi beni çok mutlu etti. Umarım bu sohbetimiz Uygurların karşı karşıya olduğu soykırım hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olur. Aslında Uygur meselesi Polonya’da yeterince duyurulmadı. Basında ara sıra çıkan haberlerden başka bir şey yok. Bu alanda yapılacak çok şey olduğunu düşünüyorum. Uygur meselesinin tanıtılmasında sanatın kullanılması ve bu şekilde farkındalık yaratılmasının en etkili tanıtım ve propaganda yöntemlerinden biri olduğuna inanıyorum. Polonya’da Uygurların tanıtılmasına yönelik çalışmalara özellikle önem verilmesi gerekir.” şeklinde konuştu.
Yazar Sobkowska: Sorunlarımız Uygur Soykırımını Unutturamaz!
Filim gösterimini katılan ve Uygur Soykırımı konulu sohbette konuşan ve “Çin Rejimi Bizi Çevreliyor” kitabının yazarı Polonyalı Kadın yazar Sylvia Sobkowskave Polanya’nın iç Sorunları ile diğer meseleler bize Uygur soykırımını görmezden gelmemize veya unutmamıza asla sebep olamaz.” şeklindeki çarpıcı sözleri ile başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Uygurlar ve onların karşı karşıya olduğu trajik durum hakkında pek çok bir şey bilmiyoruz. Bu durum sadece Polonya’da değil, Avrupa’da, hatta tüm dünyada Uygur algısı bu kadar geniş anlamda ve yeterince bilinmiyor. Elbette ki ben tüm dünya adına konuşamam. Polonya ve Polonya toplumundan bahsedecek olursam, basınımızda, radyo ve televizyonlarımızda ayda bir veya birkaç ayda Uygurlarla ilgili kısa haber veya yazılar yayınlansa bile, Uygurları önemli bir konu olarak tanıyıp gündemde tutacak önemli başka hiçbir çalışma bulunmuyor. Bu nedenle Polonya’da Uygur meselesi kamuoyunun gündeminde yeterince yer alamıyor. Ülkemizin de yeterince iç sorunları var. Özellikle Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ve Ukrayna’da yaşanan trajediler kamuoyunun dikkatini çeken konuların başında geliyor. Ancak iç sorunlarımız ve Ukrayna savaşı ve diğerleri devam eden Uygur soykırımını görmezden gelmemize ve unutmamıza asla sebep olamaz.” ifadelerini kullandı.
Uygur Hareketi Ruşen Abbas : Temaslarımız Çok Verimli Olmuştur
Filim gösterimi ve ardından yapılan sohbet toplantısını değerlendiren Uygur Hareketi Başkanı Ruşen Abbas bu etkinliği düzenleyen kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek yaptığı konuşmada şunları söyledi : “Uygur Hareketi Teşkilatı olarak gerçekleştirdiğimiz bu 2 günlük Polonya ziyaretimiz Uygur soykırımının anlatılması bağlamında Polonya ve Doğu Avrupa ülkelerine duyurma yolunda ilk adım olmuş ve çalışmalarımızın çok verimli olduğunu düşünüyorum. Sizlerin engin ve içten destekleriniz için çok teşekkür ederim. Sizlerin Uygur sorunu hakkındaki değerli görüş ve önerileriniz bizim için çok önemli ve yol gösterici olmuştur. Polonya’ya yaptığım bu ziyaretten ve sizleri tanımaktan son derece mutlu oldum. Sovyet işgalinden kurtulan özgür ve bağımsız Doğu Avrupa ülkelerinde Uygur soykırımı anlatmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu konudaki çalışmalarımıza daha fazla yer vermemizin önemine bir kez daha farkına ve bilincine varmış bulunuyorum. Hepinize bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.