Ülkemizin önde gelen tarih bilginlerimizden Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. sayın AhmetTaşağıl, yayınladığı UYGURLAR adlı kitabında bugünkü Moğolistan’in Orhan Vadisinde 745 yılında (günümüzden 1.278 yıl öncesinde) kurulan Uygur Devletini, ayrıntılarıyla okuyucularına aktarıyor.
Prof.Dr.Sayın Ahmet Taşağıl UYGURLAR adlı bu eserinin ön sözünde Uygurlar ile ilgili şu çarpıcı ifadeleri kullanıyor : ” Türk tarihinin mihenk taşlarından biri olarak gösterebileceğimiz Uygurlar, günümüze kadar ulaşmış Türk boylarındandır. Kurulan Ötüken merkezli Uygur Kağanlığı, bir başka Türk boyu Kırgızlar tarafından yıkılmış olsa da, Asya’daki Türk Devlet kültürünün korunması ve geliştirilmesi noktasında büyük işler başarmışlardır. Kitaplarla büyüsün dünyanız….”” Türk tarihi, Asya’nın bilinen en eski tarihi olarak göze çarpar. Tarihin derinliklerinden günümüze kadar uzanan köklü Uygur tarihi, zengin kültürü ile Türk tarihinde çok özel bir yere sahiptir. Öncelikle bozkırlarda büyük bir kağanlık kuran Uygur Türkleri, sonrasında yerleşik hayata geçerek, muhteşem eserler vermişlerdir.
Aynı dönemde din değiştiren Uygurlar, yerleşik hayatın getirdiği avantajları da kullanarak günümüze kadar gelen muhteşem bir kültürü insanlık tarihine hediye etmişlerdir.
Uygurlar, tıpkı Hunlar ve Göktürkler gibi Türk birliğini sağlamak suretiyle güçlü bir kağanlık kurarak Çinlileri vergiye bağlamışlardır. Tam bir bozkır kültürüne sahip olan Uygurlar, Bayan Çor Kağan zamanında dikilen anıtlar incelendiğinde, kendilerini Göktürklerin devamı olarak lanse ettikleri anlaşılmaktadır. Mani dinine girmeleri, Uygurların sosyal ve siyasi hayatlarını olumsuz etkilemiştir. İpek Yolu Ve Çin vergilerinden elde edilen gelirler Uygur devletine sosyal açıdan dönemin en iyi devletlerinden biri olmalarını sağlamıştır.”