logo

trugen jacn

TEKSTİL DEVİ H&M UYGUR TEPKİSİ ÜZERİNE ÇİN’DEKİ AMİRAL MAĞASINI KAPATTI

H&M Stok Fotoğraf, Resimler ve Görseller - iStock

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

İsveç’in tanınmış küresel tekstil ve hazır giyim Mağazalar zinciri tüketici  Çinvirüsü  Covid-19 salgını nedeniyle aylar süren  sıkı karantina  tedbirleri sebebiyle  azalan müşteri sayısı ve Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da toplama kamplarına hapsettiği Uygur, Kazak ve diğer Türkleri   Köle/İşçi olarak zorla çalıştırarak   H&M  için üretim yapmasının büyük bir tepkilere  aldığı için Çin’deki amiral gemisi Şangay mağazasını kapattığı açıklandı.

Dünyanın en büyük ikinci hızlı moda perakendecisi H&M,  2007 yılında Şanghay amiral mağazasının açılışıyla Çin’e girmiş ve hızla genişlemişti. Geçen yılın başlarında markanın Çin anakarasında 500’den fazla mağazası vardı, ancak web sitesinde şu anda 376 mağazası olduğu görülüyor.

Şanghay’ın iki aylık katı bir sokağa çıkma yasağını kaldırmasının üzerinden yaklaşık bir ay geçmesine rağmen, tüketiciler henüz önemli sayıda alışveriş merkezlerine geri dönmemesinin bu kararın alınmasında etkili olduğu belirtiiliyor.

Tüketiciler H&M’i boykot ediyor

İnsan haklarına duyarlı  bazı Çinli tüketiciler de, H&M’in  Çin’in işgalindeki  Uygur  bölgesinde yaşayan Müslüman Türklere  yönelik  Köle/İşçi olarak zorla çalıştırma iddialarıyla ilgili endişelerini dile getirdiği bir mektubun 2021’de  açığa  çıkmasından sonra markayı ciddi anlamda boykot etmeye başlamışlardı.

h&m amiral gemisi mağazasını kapattı
Küresel markaların bağlı olduğu ülkelerin Hükümetleri,  Inditex, Zara, Nike ve Adidas gibi diğer markaların da Uygurların zorla çalıştırılması nedeniyle  boykot edilmesini desteklemiş fakat herhangi bir yaptırım uygulanmamıştı. Bu konuda endişelerini dile getiren ilk yabancı perakendeci olan moda devine yönelik tepkiler ise özellikle çok sert oldu ve markayı ülke genelinde ciddi  şekilde yıprattığı bildirildi.
Share
1364 Kez Görüntülendi.