logo

trugen jacn

KOMÜNİST ÇİN’İ EN İYİ ANLATAN BİR KİTAP : EJDERHA’NIN KORKUSU TÜRKİYE

Süleyman Doğan resimleri ile ilgili görsel sonucu

Doç.Dr.Süleyman DOĞAN (YTÜ.Öğretim Üyesi ) 

Mehmet Emin Hazret tarafından kaleme alının “Ejderhanın Korkusu Türkiye” isimli kitap Cinius Yayınları (0212 5277982, www.ciniusyayinleri.com) tarafından neşredildi. Türkiye ile Çin ilişkilerinin bilinmeyen yönleri dâhil Çin’in dünden bugüne nereden nereye geldiğini ortaya koyan Türkiye’ye yayınlanmış en ciddi eser olarak okuyucusunu selamlıyor. Ejderhanın Korkusu Türkiye kitabında ben bir solukta severek okudum. Kitap yedi bölümden müteşekkil ve her bölüm kendi arasında müstakil makalelerden oluşuyor. Yazar kırk yıllık tecrübesini, Türkiye Çin ilişkilerinin geçmişten günümüze geldiği durumu rakamlarla ortaya koyuyor. Bununla da kalmıyor Çin’in edata dünyayı ele geçirme hedef ve stratejisini de delilleriyle birlikte okuyucuya sunuyor. 39 yılını Çin sınırları içerisinde geçiren ve lisansüstü tahsilini Beyjing’de(Pekin) yapan yazar Mehmet Emin Hazret, Mao dönemine ve Mao’dan sonraki Çin’in kalkınma sancılarına şahit olan biri olarak, Türkiye-Çin ilişkisinin bilinmeyen yönlerini inceliyor. Çin’in ekonomik kalkınmada büyük başarılara ulaşmasındaki acılarla dolu gizemli sırlarını Çince kaynak ve verilere dayanarak gözler önüne seriyor. Bununla beraber gelişmek için Türkiye’yi model alan Çin’in, daha sonra Türkiye’yi düşman ülkeler listesine almasının çok çarpıcı ve ilginç sebeplerini de sunuyor. – Türkiye’deki gizli Çin istilası nasıl gerçekleşiyor? – Orta Asya’daki Türkiye-Çin çekişmesinin sebep ve sonuçları hangi aşamada? – Çin, Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika yatırımlarında neden Türkiye ile stratejik ortak olmak istiyor? – Çin-Türkiye ilişkisi tarihinde her zaman sıkıntı unsuru olarak duran Uygur Türkleri, iki ülke arasında köprü mü veya var olan köprüyü uçuracak dinamit mi olacak? – Türkiye, Çin’in diplomatik tuzağına düşebilir mi?… Ve daha birçok sorunun cevabını bu kitapta bulabilirsiniz.

Ejderhanın Korkusu Çin kitabının resimleri ile ilgili görsel sonucu

Çin’i ve Çinceyi çok iyi bilen yazar, kendine has üslubu ile Çin’in dış dünyaya göstermediği yüzünü görebilmemizi sağlıyor. Asya devinin ekonomisiyle birlikte büyüyen siyasi ve toplumsal problemin her an patlayabilecek kriz noktasında olduğu konusundaki verileri okurken, okuyucu sosyalist sistemin çöküş öncesi çatırdayan seslerini duyabiliyor. Türkiye’nin Çin ile ilişki kurarken tarihten ders alarak Çin’in bilinmeyen yönlerini görebilmesi için aydınlatıcı ve önemli kaynaklar sunan bu kitap, Çin’in kalkınması ve sorunlarını geniş bir perspektifle inceleyen akıcı ve başarılı bir çalışma. Kitap bölüm bölüm makaleler şeklinde sunuluyor ve her makalenin sonunda internet kaynakçası yer alıyor. Yazar internet kaynakça yanında yerli ve yabancı akademik çalışmalara da bakmış olsaydı tam bir akademik çalışma hüviyetinde olurdu. Kitabın bir başka sınırlığı da eserde çok fazla rakamlar yer alıyor sanki ekonomiye boğulmuş izlenimi veriyor. Yeni baskılarında bunlarda giderilirse daha güzel bir eser ortaya çıkmış olur. Bu haliyle de çok iyi bir çalışma ve kaynak kitap olmuş. Bu nedenle yazar Mehmet Emin Hazreti tebrik ediyor ve daha nice güzel ve başarılı çalışmaları bekliyorum. Çinlileri tanımak adına kitaptan altını çizdiğim bazı yerleri siz aziz okurlara aktarmak itiyorum:

  • Çin tarihinde yabancının adı hep “şeytan” olarak geçmiştir. Yabancıya kuşkuyla bakan psikoloji hala Çin kültürün önemli bir parçasıdır. (s.85).
  • Çin sermayesi size iş vermek için değil, sizin elinizdekini almak için geliyor. Elinizdeki işi bir defa aldı mı, siz bir daha geri alamayacaksınız. İnanmıyorsanız Güneydoğu Asya ülkelerinin ekonomik tablosunu ve acı durumunu inceleyin. (s.97).
  • 30 senede Türkiye’ye yerleşen Uygur Türklerinin sayısı 5 bin civarında 3 senede Türkiye’ye gelip yerleşen Çinli sayısı 20 bin. (s.103).
  • Yüzünü Batıya dönük Türkiye, kökünü reddedemeyecek kadar köküne bağlıdır. Kökünden kopan hiçbir canlı hayatta kalamaz. (s.126).
  • Uygur halkının yüzde 80’i işsizlik, yoksulluk içinde kıvranıyor. Bu durumdan istifade eden Çin hükümeti Uygurların nüfus kontrolünü etkinleştirmek amacıyla Uygur kızlarını iş bulmak vadiyle Çin’in iç bölgelerine götürüyorlar. (s.234).

Yazar Mehmet Emin Hazret’i bir kez daha tebrik ediyor bu güzel eseri okuyucularımın ilgi ve bilgisine sunuyorum.

Kaynak : http://www.oncevatan.com.tr/ejderhanin-korkusu-turkiye-makale,27230.html

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1436 Kez Görüntülendi.