logo

trugen jacn

KIRGİZİSTAN SİNEMASI VE BEKTEMİR’İN MEKEN (VATAN) FİLMİ

KIRGİZİSTAN SİNEMASI VE BEKTEMİR’İN  MEKEN  FİLMİ

Prof.Dr.Ekrem Barak ARIKOĞLU

HELAL OLSUN SANA BEKTEMİR !

Bektemir Mamayusupov, Kırgız sinemasının şu andaki en önemli isimlerinden biri. 2013 yılında çekilen Salam New York filmi ile parladı. Sonra pek çok filmde oynadı. Bu yazıyı aşağıda paylaştığım MEKEN filmi için yazıyorum.

Ben Bektemir Mamayusupov’u Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinde çalıştığım yıllarda yakından tanıdım. Kendisi Manas Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı Burul Sagınbayeva ecenin oğludur. Sıklıkla annesini okuldan alıyor veya okula getiriyordu ve bu vesileyle karşılaşıyorduk. Kırgızistan’ın en meşhur aktörlerinden biri olmasına karşılık son derece mütevazı biri idi. Türkleri ve Türkiye’yi çok seviyordu. Amerika’da Salam Newyork’u çekerken Türkler kendileriyle gelip tanışıyor, bir şeye ihtiyacınız var mı diye devamlı soruyorlarmış.

Biliyorsunuz benim hayatımın en önemli iki amacı var.

Birincisi Türk dünyasının birliği, dirliği, kardeşliği için, barış ve huzur içinde özgürce yaşaması için çalışmak.

İkincisi ise gerek kendi memleketim gerekse Kırgızistan başta olmak üzere Turan coğrafyasında altın, maden, enerji elde edilmesi için dünyamızın içine edilmesine karşı koymak. Buna çevrecilik de diyebilirsiniz.

Çin’in Kırgızistan’da maden çıkarma bahanesiyle tabiatı nasıl yok ettiğini, egemenlik haklarına nasıl müdahil olduğunu, geleceği nasıl ipotek altına aldığını facebookta da yayımladığım ilmi bir konferansta dile getirmiştim. Bektemir benim konferansta dile getirdiğim ve duyarlı Kırgız halkının da mücadele verdiği bu konuda “MEKEN” adında çok güzel bir film çekmiş. Yüz bin dolar harcamış filmin yapımcılığını üstlenmiş, başrolünü oynamış. Filmin çekimleri 2019 da bitmesine karşılık Kırgızistan’da bir türlü gösterime girememiş. Çünkü filmde işlenen konudan dolayı Kırgızistan Kültür Bakanlığı filmin Kırgızistan sinemalarında oynatılmasına müsaade etmiyormuş. Yapılan görüşmelerde “şurasını kesin, burasını çıkartın” diyorlarmış. Bunları kabul etmelerine karşılık sinemalarda gösterilememiş.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, yakın çekim

Bekdemir de filmi Youtube’a koyarak halktan yardım isteme kararı almış.Ben filmi birçok yönüyle çok beğendim.

Birincisi Kırgızistan’ın cennet tabiatı eşliğinde aile değerleri, sevgi, hoşgörü vurgusu yapılıyor filmde. Kırgızistan’ın bağımsızlığından sonra en büyük baş belası olan rüşvet konusu ilk kez bir filmde bu kadar açık ve net şekilde tenkit ediliyor.

Manas Ata ruhuyla Kırgız gençliğinin tarihine ve değerlerine, mistik köklerine bakması sağlanıyor. Siyasilerin rüşvetçilikte hep birbirine benzedikleri, Kırgızistan’ın ancak halkın gerçek değerlerine saygılı namuslu insanların yönetilmesiyle kendine gelebileceği vurgulanıyor.

Kurmancan Datka filmi çekilmişti geçen yıllarda. Siyasi kaygılarla, Kırgız Rus ilişkilerine zarar gelmesin diye Datka’nın gerçek hayatını verememişlerdi. Kırgız tarihinin en acı sayfası olan Ürkün hakkında gerçek bir film yapacak ne yönetmen ne de sponsor var henüz Kırgızistan’da.

Bektemir muazzam bir işe imza atmış. Çinli şirketlerin altın, başka madenler çıkarma bahanesiyle Kırgız elini, suyunu, tabiatını, zehirlemesini açık açık tenkit etmiş. Üstelik de harçlığıyla çok cesur bir film çekerek yapmış bunu.Çin’in Turan’ı; Kazakistan’ı, Kırgızistan’ı, Tüm Türkistan’ı yutması konusunda Türk Milletini uyarıyoruz elbet. Fakat Bektemir gibi uyanık, halkını uyaran yiğit sanatçılar olduğu sürece Çin veya başka düşmanlar Kırgız’ın, Kazak’ın, Özbek’in, Uygur’un bağımsızlığını elinden alamaz.

MEKAN filmini izleyin, elinizden geliyorsa destekleyin.

Turan Eller Var Olsun, Tanrı Türk’e Yar Olsun.

KAYNAK : Sayın Hocamızın sosyal medya hesabi

Share
577 Kez Görüntülendi.