Son Dakika
Çin işgalı altındaki Doğu Türkistan’da Çin işgal yönetiminin baskı,zulüm ve soykırım uygulamalarına maruz kalanlar sadece Uygur Türkleri değildir. Bu ülke’de yaşayan Kazak,Kırgiz ve diğer Türkler de aynıı baskı ve zulme maruz kalmakta ve aynı şartlarda hayatlarını devam ettirmeye çalışmaktadırlar.
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)
Geopolitical Monitor adlı açık istihbarat kaynağının sitesinde yer alan haberde Sairagul Sauytbay’ın Amerikan Devleti tarafından verilen Uluslararası Cesur Kadınlar ödülüne layık görüldüğü bildirildi.
Sauytbay’ın bu ödüle layık görülmesinin sebebinin, Çin hükumetinin Doğu Türkistan’da Uygur, Kazak ve diğer Türk topluluklarına uyguladığı sistematik soykırıma uluslararası platformda dikkat çekilmesine yardımcı olduğu bildirildi.
Sauytbay ile yapılan özel röportaja da yer verildi.
Röportajda Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü’nün (ASPI) çalışmalarına da değinen Sauytbay, Doğu Türkistan’da sadece Uygurların değil Kırgız ve Kazak Türklerinin de Çin Komünist Partisinin asimilasyonuna maruz kaldığını belirtiyor. 2017/2019 yılları arasında 80.000 Uygur Türkünün zorunlu yer değiştirmeye tabii tutulduğunu, beyin yıkama kamplarında 1.5 ila 3 milyon arasında Uygur, Kırgız ve Kazak Türkünün alı konulduğunu dile getiriyor. Sauytbay, Apple, Nike, Amazon, Samsung, Zara, H&M, Microsoft, Mercedes-Benz, Uniqlo gibi markaların doğrudan olmasa da Uygur, Kırgız ve Kazak Türklerinin zorla çalıştırıldığı fabrikalardan hizmet aldıklarını ifade ediyor.
Sauytbay, Kazakistan ile Çin arasında ekonomik ve stratejik işbirliğinden ötürü Kazakistan hükumetinin Doğu Türkistan’daki Kazak Türklerini görmezden geldiğini halbuki Çin’in beyin yıkama kamplarında 500.000’e yakın Kazak Türkünün de tutulduğunu belirtiyor. Al Jazeera gibi güvenilir haber sitelerinin dahi söz konusu Doğu Türkistan Kazak Türkleri olduğunda suistimalleri görmezden geldiğini belirten Sauytbay, Çin’in Bir Kuşak ve Bir Yol girişiminin Kazakistan tarafından kullanılarak Doğu Türkistan’daki Kazak Türklerinin durumunun düzeltilebileceğini ifade ediyor.
Çin hükumetinin Covid-19 salgını ile mücadelesinde samimi davranmadığını belirten Sauytbay, salgının Uygur, Kırgız ve Kazak Türklerinin tutulduğu kamplara ulaşması halinde durumun vahim olacağını dile getiriyor.
Sauytbay, Çin hükumetinin Uygur, Kırgız ve Kazak Türklerine uyguladığı soykırım politikalarının Birleşik Devletler Holokost Anıt Müzesi tarafından insanlığa karşı işlenmiş suç olarak tanındığını, bunun abartı olmadığını, zira bu durumu destekleyecek sayısız delil bulunduğunu dile getiriyor. h
Kaynak . ttps://millidusunce.com/kazakistanin-dogu-turkistandaki-acmazi/?fbclid( A. Selim Babaoğlu ve Qumru Aslanov )
Etiketler: Çin » Dünya » etnik Çatışma » Genel » Görüş Yorum » insan hakları » kÖŞE YAZARLARI » Makale Analiz » Orta Asya » Siyaset » SoykırımBENZER HABERLER