logo

trugen jacn

KATİL ESED’İN SOYKIRIM ORTAĞI ÇİN, BU KEZ SURİYE’DEKİ UYGURLERİNİN PEŞİNDE !

Uygurlar neden Suriye'de savaştı? Ve şimdi onlara ne olacak?
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Suriye iç savaşında katil Esed’ı destekleyerek  Suriye halkına yönelik soykırım cinayetlerinin ortağı İşgalci Çin bu kez Suriye’ye sığınan ve Suriye savaşında  özgürlük  yanlışı Suriyeli Muhaliflerin safında Katil Esed’a karşı savaşan   Doğu Türkistanlı Uygur Savaşlarının peşine düştüğü bildiriliyor.
BBC.Türkçe’de yer alan bilgilere göre Katil Esed rejiminin destekleyicisi ve soykırım ortağı İşgalci Çin  Yönetimi Beşar Esad’ın devrilmesinden yaklaşık üç ay sonra, Suriye’nin yeni lider kadrosuyla ilk temasını gerçekleştirdi. Uzun süreli sessizlikten sonra Çin’in Şam Büyükelçisi, başkanlık sarayında Suriye Devlet Başkanı Ahmet Şara ve diğer üst düzey yetkililerle görüştü. Bu ilk adıma karşın, tarafların neleri görüştüğü konusunda  kamu oyu ile herhangi bilgi  paylaşılmadı. Böylece  Çin’in yeni  Suriye rejimi ile  ilişkilerinin geleceği  belirsizliğe bürünmüş
oldu.
Çin’in Suriye ile İlişkilerinde Türkistan İslami Partisi  büyük engel mi?
Çin yönetimi yeni Suriye rejimine Suriye’de  katil Esed rejimine karşı muhalif  islamı tandanslı güçlerle birlikte  savaşan Doğu Türkistan’dan bu ülkeye aileleri ile birlikte göç eden  Uygur Türkleri  meselesini dile getirdi ve bu konudaki sessizliğini uluslararası toplum nezdinde   birkaç kez bozdu ve  Uygur Savaşçıların yeni Suriye rejiminin kazanmasında oynadığı rol  Uygur Mücahitlerin  bazılarının  Yeni Suriye Ordusunda General ve Albay  olarak terfi ettirilmesi ve  Ordu  komuta kademesinde  atanmasını dolaylı yollardan eleştirdi.Çin Dışişleri Bakanlığı 18 Şubat’ta yaptığı yazılı açıklamada  Uygur Savaşçıları sebep göstererek HTŞ. Lideri Şara’da Cumhurbaşkanı olarak yer aldığı yeni Suriye rejimine   yönelik uluslararası ambargoların kaldırılması konusunda “Ciddi Çekinceleri” olduğunu   bu çekincelerin giderilmesi için Suriye’nin yeni lider kadrosunun somut adımlar atması talep edildi.  Suriye’de gelen Uygur Savaşçıların kurduğu Türkistan İslami Partisi (TİP) adlı grubun üyeleri, isyancı Muhaliflerin  son saldırısına katılarak büyük yararlılıklar gösterdi. Ayrıca son  birkaç yıldır Suriye iç savaşında Muhaliflerin yanında  fiilen yer alarak ülkenin kuzeybatısında varlıklarını ilan ettiler. Şam’ın muhalif güçlerin eline geçtiği  8 Aralık’ta  Türkistan İslam Partisi(TİP) bir video yayımlayarak : “Biz Uygur  Mücahitler Humus ve  İdlib’de savaştık ve büyük zaferin kazanılmasında önemli katkılar sağladık. Biz burada kazandığımız savaş tecrübelerimiz ile ana yurdumuz  Doğu Türkistan’da  İşgalcilere karşı  devam ettireceğiz. ” ifadeleri yer aldı.  Doğu Türkistan Türkistan İslam Partisi(TİP) Savaşçıları Uygurların memleketi olan Çin’in  Şinciang adını verdiği Kuzey batı bölgesinin  adıdır.
Uygur  Sözcü Übeydullah : Uygurlar  Sorunu  Akılcı Yöntemle Aşılabilir
Katil Esed rejimine karşı silahlı mücadelenin başladığı 2011’den beri  yeni Suriye hükümetini kuran HTŞ ve diğer İslami gurupların yanında Esed’a karşı savaşan ve onlarla  kader ve  silah arkadaşlığı yapan Uygur Mücahitlerin   Sözcüsü  Übeydullah(Abuduh)  Suriye’nin Çin ile daha yakın ilişkiler kurmasının önündeki başlıca  engelin kendileri olmadığını belirterek : ” Bu konuda  Pekin için kabul edilebilir bir çözüm  elbette bulunabilir. Biz bu konuda  pragmatizmin sınırlarının daha da zorlanması gerektiğini düşünüyoruz. “dedi.BBC Muhabirinin kendisine yönelttiği  Suriye’de Pekin için kabul edilebilir çözümün ne olduğu yolundaki sorusunu şöyle cevaplandırdı : :  Çin yönetimi Afganistan’da iktidara gelen  Taliban ile ile yürüttüğü yakın ilişkileri Uygurlar ve  diğerleri için de pek ala uygulayabilir. Çin Taliban ilişkileri Suriye Çin ilişkileri için de  yeni  ipucu ve imkanlar  sağlayabileceğini umut ediyorum.” sözleri ile cevaplandırdı.Uygur Sözcü Ebuduh, Afganistan’daki  Taliban yönetiminin şimdiye kadar bu ülkede bulunan hiç  bir Uygur’u Çin’e yollamadığına dikkat çekerek: ” Çinliler Taliban’la karşılıklı  anlaşmalar yaparken aynı zamanda  Afganistan yönetiminin Çinlilere ve onların  Afganistan’daki çıkarlarına  yönelik  hiç bir  karşı müdahaleyi kabul etmeyeceğini ve özellikle  Afganistan’ın  Çin’e karşı  terör eylemleri için ” Bir sıçrama tahtası/üssü ” olmayacağını garanti etmiştir. Bu ve benzeri anlaşmalar Suriye için  geçerli olabilir.  Uygur meselesinin çözülmesinin, Çin’in Suriye’nin yeniden inşasında anlamlı bir rol oynaması için  önemli bir şart  olabilir. Çinlilerin  bu  ve benzer konuda çok pragmatik olduğunu ve çıkarlarına göre hareket edeceğini biliyoruz. ” şeklinde konuştu.

 Çin, Uygurları Toplu Tutuklamalarla  Cezalandırma  Kampanyası başlattı  

Çin yönetimi 2027’de sadece Doğu Türkistan’da uygulanmak üzere “Radikalizm ve Terörcülerle Savaş Yasasını çıkardı ve akabiinden hemen  uygulamaya başladı. Toplu tutuklamalar yapmayı ve gözaltına aldıkları Uygurları ülke genelinde  NAZİ Lider’ Hitler’i örnek alarak kurduğu yüzlerce Çin tipi toplama kamplarında esir olarak hapsetti. Ayrıca, Müslüman Uygurların  dini ve milli kimliklerini yasaklamaya,  sakal uzatmak ve oruç tutmak, namaz kılmak,dini  ve milli bayramları kutlamak gibi  ritüelleri  yasaklayarak  dini ve İslami uygulamalara karşı bir kampanya başlattı. Bu yasaklara uymayanlar ise “Radikal ve Terörcü” olarak suçlanarak cezalandırıldı.

 Çin. Suriye’nin Yeniden İnşasında Rol Almak istiyor  

Çin’in katil esed’in Suriye halkına yönelik baskı, zulüm ve katliamlarında Esed rejiminin yanında yer aldı ve sonuna kadarn Esed’i destekledi. Bir bakıma Çin Esed’in zulüm ve katliam ortağı oldu. Şimdi ise, Suriye’nin yeniden yapılanmasında rol almak istemektedir. Suriye’nin yeni yönetimindeki eski muhalifler ve  isyancıların bir çoğu Çin’in  geçmişte Esad’a verdiği diplomatik desteği unutmayacak.Bu durum elbette ki ilişkilere bir şekilde yansıyacaktır. Bütün bunlara rağmen, Çin yönetiminin  Suriye’deki ekonomik varlığının   yine büyük olacağı düşünülebilir. Çünkü, Çin, Esad’ın düşmesi öncesi İdlib’deki isyancı yönetimi herhangi bir şekilde resmen tanımamış olsa da, bu durum çoğu özel şirket olan Çinli imalatçıların, bölgede ucuz ürünlere olan yüksek talepten kâr etmelerini engellemedi.  Yeni Suriye rejimini kuran Muhalifler (Eski isyancılar) ile  ve Çin hükümeti arasında diplomatik ilişki olmasa da İdlib’deki Suriyeli tüccarlar, nakit para sıkıntısı çeken bölgede ucuz ürün kaynağı olarak Çin’e yönelmişlerdi.

Kaynak : https://www.haberler.com/dunya/cin-in-yeni-suriye-de-etkisi-ticaretle-kurulan-18493414-haberi/?fbclid=

Share
376 Kez Görüntülendi.