logo

trugen jacn

JAPONYA, İŞGALCİ ÇİN’İN UYGUR SOYKIRIMINA İNSAN HAKLARI MÜFREDATINDA YER VERDİ

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere yönelik  işlediği insanlık ve soykırım suçları Japonya’da  eğitim  mütfredatında  yer verildiği ve  insan hakları  hukuk eğitiminde ders olarak  okutulacağı açıklandı.

Özgür Asya radyosuna konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Japonya Uygur derneği  Genel Sekreteri  Ahmetcan Latif, Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlara yönelik soykırımı konu alan  bazı filim ve eğitim materyallerinin Japon yönetimince temin edilerek  okullara ve devlet Memurlarının eğitim aldığı kurumlara  dağıtıldığını belirterek şöyle konuştu : ”

İnsan hakları eğitimi kurslarının ders materyallerinde yer alan Uygur soykırımı ile ilgili bir filmin tanıtım görseli.

Japonya’da  yayınlanan Doğu Türkistan’daki Çin Toplama Kampları mağdur ve tanıkları,Mihrigül Tursun, Kalbinur Sıddık ve Tursunay Ziyauddin ve diğerleri hakkında yazılan kitaplar, belgesel filimler ve en son ünlü Japon ressam ve Karikatürist Tomomi Şimisu tarafından Kalbinur Sıddık’in hayatını konu alan ” Hayatımda Neler Oldu ?” adlı çizgi filmi (karikatör)  ve diğer materyallerden oluşan Çin’in Uygur Soykırımını anlatan materyaller  İnsan hakları derslerinde müfredat konusu olarak  kabul edilmiştir. Bu materyaller  devlet Memurları,  çeşitli derecedeki  eğitim Kurumları, İşçi sendikaları  başta olmak üzere  Japon halkına yönelik insan hakları   eğitiminde  ayrı bir başlık halinde ders olarak   okutulmaktadır. Ayrıca, Japon Uygur Derneği olarak,  Çin’in Uygur katliamı hakkında 30 dakikalık bir eğitim filmi çekmek için Japan Toeyi Filim Şirketinin  eğitici film departmanıyla yaklaşık bir yıl çalışmıştır. Hazırladığımız bu filim Önümüzdeki hafta resmi olarak yayınlanacaktır. Bilindiği üzere . Japonya’da şirketler, kuruluşlar, okullar ve devlet kurumlarında  çalışanlara  düzenli olarak insan hakları eğitimi veriliyor. Bizim hazırladığımız bu  film de bu amaçla hazırlanmış olup, İnsan hakları  eğitiminde ders materyali olarak kullanılacaktır.” şeklinde konuştu.

Uygur Soykırımı ile ilgili bir filmin DVD'si.

Doğu Türkistan Meselesi Japonya’da Resmen Yasalaştı

Bilindiği gibi  Uygur soykırımı ile ilgili bir yasa tasarısı  01 Şubat 2022’de  Japonya  Parlamentosu’nun alt kanadı  Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmişti. Bu yasa tasarısı 10 ay aradan sonra   5 Aralık’ta Japon Senatosu’ndan da geçerek yasalaşmıştı.  Uygur yasasının kabulünden sonra  Doğu Türkistan Meselesi  Japonya’da resmi olarak yeni bir boyut kazanmış olmaktadır.

Share
4813 Kez Görüntülendi.