Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Japon Parlamentosunda değişik siyasi partilere mensup Milletvekilleri ” Uygur sorunu Çin’in iddia ettiği gibi “Çin’in iç sorunu ve Başkalarının Söz etmemesi gereken bir mesele olmayıp, tüm insanlığın ortak sorunu, ahlakı ve vicdanı bir meselesidir.” açıklamasında bulundular.
30-31 Ekim 2023 tarihleri arasında Dünya Uygur Kurultayı, Japonya Parlamenetosu Uygur Dostluk Gurubu ve Japonya Uygur Derneği’nce başkent Tokyo’da ortaklaşa düzenlenen Uluslararası Uygur Formu dolayısıyla açıklamalarda bulunan çeşitli siyasi partilere mensup Japon Milletvekilleri Özgür Asya radyosu muhabirlerine Uluslararası Uygur Formunu değerlendirdiler ve Doğu Türkistan meselesi hakkında kişisel görüşlerini açıkladılar.
Keiji Furuya, Japon Parlamentosu üyesi ve Japon Parlamentosu Uygur Dostluk Grubu başkanı
Japonya, Çin’in yakın komşusu ve Çin ile birçok tarihi ve siyasi sorunu olan bir ülke. Üstelik karşılıklı ilişkiler her zaman politik olarak çok hassas bir düzeyde . Uygur meselesinin Japonya’nın gündemine gelmesinden Çin oldukça rahatsız. 2011 yılında Japonya’da Dünya Uygur Kurultayının genel Kurultayı yapıldığında Çin derhal buna itiraz etti ve yapılmaması için ülkemize karşı baskılar yapmaya çalıştı. Uluslararası Uygur Formunun Tokyo’da yapılmasına da aynı şekilde itiraz etti. Pekin’in bu konudaki hassasiyetini çok iyi biliyoruz ama Japonya olarak bizler bu baskılara hiçbir zaman boyun eğmedik. Çin’in işgalindeki Uygur bölgesinde uyguladığı insanlık suçları ile etnik soykırım Uygulamalarına tepki göstermemiz Japon ulusunun ve aynı zamanda tüm insanlığın da ahlaki ve Vicdanı bir sorumluluğudur. Uygurların insan hakları ihlallerini dünyaya duyurmak aynı zamanda Japon Parlamenterler olarak bizim de aslı görevlerimizin başında gelmektedir.”
Çin’in Uygurlara Karşı Hak İhlalleri İnsanlık ve Soykırım Suçudur
Japon Parlamentosu üyesi ve Japon Parlamentosu Uygur Dostluk Grubu başkanı Keiji Furuya konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı : ” Şu anda ABD hükümeti ve Federal Meclisi başta olmak üzere yaklaşık 10 batılı ülkenin parlamentoları, Çin’in Uygurlara yönelik insan hakları ihlallerini “İnsanlık Suçu- Etnik Soykırım ” olarak resmen kabul etmiş ve tanımıştır. Japonya, Uygur sorununda olumlu ve aktif rol oynamasına rağmen Uygur soykırımı konusunda benzer net ve açık bir karar almış değil. Ancak.bu yolda böyle bir karar alınabilmesi için Japon parlamentosundaki tüm partileri bu konuda aynı noktaya gelebilme ihtimali her zamankinden daha yüksek. Bunun için çaba harcıyoruz ve bu konudaki umudum her zaman vardır.”
Japonya Milletvekili İnsan hakları Danışmanı Gen Natagani
Japon Parlamentosu üyesi ve Japonya Başbakanının insan hakları konusunda kıdemli danışmanı olarak ben geçmişte BM İnsan Hakları Konseyi’nin önceki Yüksek Komiseri Bachelet ile Uygurların insan hakları ihlali konusunun bir kaç kez görüştüm. Bayan Bachelet görevinden ayrılmasından çok kısa süre önce Uygur İnsan Hakları raporunu açıkladı. BM.İnsan Hakları Yüksek Konseyinin şimdi Yüksek Komiseri Volker Türk ile 2 kez araya geldik ve ben Çin’in Uygurların karşı karşıya bulunduğu etnik soykırıma, insan hakları ihlalleri de dahil olmak üzere, bir çok mesele hakkında bilgiler sunarak önceki Yüksek Komiser Michelle Bachelet’in açıkladığı Uygur Raporuna vurgu yaparak daha güçlü bir rapor hazırlayarak açıklaması konusunda teklifler sundum. Ancak Yüksek Komiser Türk, şimdiye kadar herhangi bir pratik adım atma konusunda başarısız oldu.
Bunların yanında bazı Müslüman ve Afrika ülkelerinin maalesef BM insan hakları toplantılarında Uygurların karşısında ve Çin’in yanında yer alarak Çin’in lehinde oy kullanan çok ülke vardır. Uygurların yanında olan bizler ise azınlıktayız. Ancak, Uygurların insan hakları konusunda onların yanında olmaya ve çalışmaya devam ediyoruz.” dedi.
Hiroaki Maruyama Yerel Yasama Meclisleri Birliği Başkanı
Japonya’nın yerel parlamenterlerinden oluşan Ulusal Yasama Meclisleri Birliği Başkanı Hiroaki Maruyama düşüncelerini şu sözlerle paylaştı : ” Çin’in Uygurlara yönelik soykırımı ve insan hakları ihlalleri konusunda Japonya kamuoyunu bilgilendirmek ve bunu icraata yansıtmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Dolayısıyla Japon parlamentosunu ve Japon hükümetini Japon kamuoyunun talepleri doğrultusunda Uygurlar hakkında karar almasını bekliyoruz. Ayrıca, Birlik olarak Japonya’daki yerel parlamento üyelerini Uygur soykırımı konusunda bilgilendirmeye ve onları da harekete geçirmeye çabalıyoruz. Bir milletin(Uygurların) diğer bir başka Millet (ÇKP İşgal Yönetimi)tarafından soykırıma uğramasına kayıtsız kalırsak, boş gözlerle ve sesimizi yükseltmezsek, bizim insanlığımızdan geriye hiçbir şey kalmaz. Uygur sorunu sadece bir insan hakları sorunu değil, tüm insanlığın sorunu olmasının yanında insanlığın ahlaki ve vicdanı bir sorunudur!” şeklinde konuştu.
BENZER HABERLER