logo

trugen jacn

ÇKP’NİN UYGURLARI ÇİN’DE ZORLA ÇALIŞTIRMASI MODERN KÖLELİKTİR

Avukatlar ve aktivistler Çin’in Çinvirüsü nedeniyle üretimi duran endüsri merkezlerine Uygur gençlerini zorla çalıştırmasını 21.yüz yılın kabul edilemez bur modern Kölelik uygulaması olduğunu bildirdiler. Ayrıca, İngiltere’yi Uygur Müslüman işçileri zorla köle gibi çalıştırarak ürettiği tekstil ürünlerini ithalatını yazsaklaması gerektiğini açıkladılar

Modern kölelik ve perakende: Zorunlu Uygur işçiliğini inceleyerek Çin'den İngiltere'den pamuk ithalatı

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Geçen hafta İngiliz hükümetine sunulan 60 sayfalık bir belge   bazı Avukatlar ve İnsan hakları aktivistleri Çin’in Uygur gençlerini Çin’deki üretim tesiislerinde zorla köle işçi olarak Uygur bölgesinden elde edilenPamuktan üretilen tekstil ve diğer ürünlerin ithalatının yasaklanması için Kraliyet Gümrük ve Gelirler İdaresi (UK.Revenue and Customs-(HMRC) aleyhine dava açtıklarını açıkladılar.

Küresel Yasal Eylem Ağı (GLAN) adlı insan hakları Platformu ile Dünya Uygur Kongresi (WUC) ile birlikte yapılan başvuru, Uygur Müslümanlarının koronavirüs yasakları nedeniyle karantınaaadakı Çinli işçilerin yerine yeniden üretimi canlandırmak için Çin’deki fabrikalara transfer edildiğine dair haberlerı dayanak gösterdi ve köle Uygur işçiler ile ilgili endişelerini de dile getirdiler. Dilekeçe’de ayrıca H&M, Uniqlo, Muji ve Ikea gibi büyük markaların hepsinin üretimlerinin kaynağının Uygur bölgesinde üretildiğini de belirttiler.

Covid-19 salgını sırasında, üniformalı Uygur işçilerinin  ülke genelindeki fabrikalara nakledildiğini  gösteren resimler ve videolar dolaşıma sokuldu  . 

“Yeniden eğitim” kamplarında gözaltına alınan Uygur Müslüman azınlık üyelerinin raporları ilk olarak 2016 yılında ortaya çıktı.

Birleşmiş Milletler insan hakları paneli o zamandan beri Sincan’daki uluslararası kamplarda bir milyondan fazla Uygur’un güvenilir raporları olduğunu söyledi. Uygur aktivistler, birçok kişinin kamplarda kaybolduğunu veya öldürüldüğünü ve başkalarının fabrikalarda çalışmaya zorlandığını söylüyor  . 

Sincan’dan ayrılan veya sürgüne gönderilen birçok Uygur, Çin’deki aileleriyle olan tüm temaslarını kaybettiklerini söylüyor. 

Çinli yetkililer, kampların “mesleki eğitim merkezleri” olduğunu ve Uygur Müslüman azınlığı arasındaki dini aşırılıklarla mücadele etmeleri gerektiğini söylüyorlar. 

“Çin hükümeti kültürel soykırım olduğunu. Çinli fabrikalarda Enforcing emek Uygurlar evlerini ve onların dinini, unutturmak için başka bir yoludur” Rahime Mahmut, WUC İngiltere proje müdürü anlattı Yeni Arap . 

Yetkili, “İngiltere hükümetini Çin’i Uygur halkına karşı işlediği suçlardan sorumlu tutmak için pratik bir yaklaşım benimsemeye çağırıyoruz.”

Sincan  Uygur tutukluları,  “pamuk tarla ıslahından ekim, hasat, işleme ve giysi üretimine kadar Çin’in pamuk değer zincirinin her halkasında kilit bir işgücü görevi görüyor “, belgede belirtilen Vatandaş Güç Enstitüsü’nden (TÜFE) .

Covid-19 salgını sırasında, üniformalı Uygur işçilerinin ülke genelindeki fabrikalara transfer edildiğini gösteren resimler ve videolar dolaşıma sokuldu

Gönderme, zorla çalıştırmanın öyle bir ölçekte olduğunu iddia ediyor: mevcut ithalat “hapishane yapımı malların ithalatını yasaklayan 19. yüzyıl mevzuatı da dahil olmak üzere İngiltere yasalarını ihlal ediyor ve İngiltere gümrük yetkilileri tarafından durdurulmalı”.

GLAN’ın direktörü Dr Gearóid Ó Cuinn, Yeni Arap’a , mektubun kendisi dava açmaya başlamazken, HMRC’nin verdiği kararların adli incelemeye açık olacağını söyledi.

Devamını oku:  Çin’in gözaltına alınan Uygur Müslümanları teknoloji devleri için fabrikalarda Apple, Lenovo

“Uygurlara olanların bir halkın sosyal dokusunu parçalamaya yönelik sistematik bir girişim olduğu konusunda fikir birliği var. Hükümetler ve şirketler uygun eylemde bulunmadan bunu ticaret yoluyla kolaylaştıracaklar. Ekonomilerimiz bu travmaya katılmamalı, “Cuinn dedi. “Bu, insanlığa karşı bir suç anlamına gelebilir.”

HMRC sözcüsü The New Arab’a “Gönderilen kanıtları dikkate alacağız” dedi.

TÜFE raporuna göre, Çin pamuk endüstrisi küresel arzın yaklaşık dörtte birini sağlıyor ve ulusal üretimin yüzde 84’ü Sincan’dan geliyor. Ancak hak grupları, Çinli yetkililerin bu pamuğun etik olarak tedarik edildiğine dair iddialarını doğrulamanın imkansız olduğu konusunda endişeli  .

Sophie Richardson, İnsan Hakları İzleme Çin yönetmen, anlattı “kapsamı ve bölgede insan hakları ihlallerinin ölçeği o çalışkanlık yüzünden sağlam insan hakları etkin biçimde imkansız olduğu şirketler tarafından yapılması beklenen bir ortam yapmak” Yeni Arap .

Bu, Sincan’dan pamuk ithal eden İngiltere’nin en popüler cadde zincirlerinden bazılarını engellemedi. Bir dizi gömlek reklamının bir parçası olarak, Uniqlo bir zamanlar bölgeden gelen pamuğun “üstün kalitesi ile ünlü” olduğunu övünüyordu.

Başvurunun yazarları ayrıca, bu yıl Şubat ayında bir Londra mağazasında Xinjiang pamuğundan yapılmış bir Muji gömleği satın aldıklarını iddia ediyorlar. Uniqlo yayınlanmadan önce yorum talebine cevap vermedi.

Muji’den bir sözcü Yeni Arap’a şunları söyledi : “MUJI, Hindistan, Türkiye, ABD ve Çin de dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinden kaliteli pamuk kaynakları.”

“Tüm bu pamuklular ve iplikler, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından zorunlu çalıştırma yasağı da dahil olmak üzere çalışma koşullarına uyulmasını gerektiren üçüncü taraf bir kuruluş tarafından onaylanan uluslararası organik sertifikayı aldı.”

Uygurlara olanların, insanların toplumsal dokusunu parçalamaya yönelik sistematik bir girişim olduğu konusunda fikir birliği vardır. Hükümetler ve şirketler uygun önlemleri almadan ticaret yoluyla bunu kolaylaştıracaklar

Sunum ayrıca, Ikea ve H&M’nin daha önce tedarikçiler üzerinde gerekli titizlik kontrollerini yapan kar amacı gütmeyen küresel bir kuruluş olan Better Cotton Initiative’e göre Xinjiang’dan pamuk tedarik ettiğini kabul  ettiğini belirtiyor. 

Yeni IKEA sözcüsü Yeni IKEA sözcüsü “IKEA, zorunlu çalışma iddialarına dayalı operasyonların dış incelemesini yapma kararını ve BCI kararını destekliyor” dedi . 

“IKEA’da, Eylül 2015’ten bu yana tüm ürün ve üretimlerimizde Daha Sürdürülebilir Kaynaklardan% 100 Pamuk kullanmayı taahhüt ediyoruz. BCI, CMSS için onaylanmış programlarımızdan biridir ve bu nedenle tarihsel olarak BCI lisanslı pamuğu küresel olarak kullanıyoruz. Bununla birlikte, 2020-21 pamuk sezonundan hasat BCI tarafından onaylanmayacağından, IKEA, Çin’in Sincan’dan pamuk tedarikini durdurma kararını aldı. ”  

H & M’den bir sözcü de yaptığı açıklamada, “Sincan’da bulunan herhangi bir hazır giyim fabrikası ile çalışmadıklarını ve asla yapmadıklarını söyledi. Bu bölgeden, ne birinci ne de ikinci aşama tedarikçilerle ürün tedarik etmiyoruz.

“Çin’den gelen tüm pamuklarımız Better Cotton Initiative (BCI) aracılığıyla tedarik ediliyor. Xinjiang, Çin’in en büyük pamuk üreten bölgesidir ve şimdiye kadar tedarikçilerimiz bölgede BCI’ya bağlı çiftliklerden pamuk tedarik etmektedir. Ancak, BCI şimdi karar verdi Xinjiang’da BCI pamuğun lisansını geçici olarak askıya almak anlamına geliyor. Bu, üretimimiz için birlikte çalıştığımız tedarikçilerin önümüzdeki sezon için Xinjiang’dan BCI pamuğu almayacakları anlamına geliyor. “

Şirket, “durum tespiti konusundaki gücümüzü nasıl daha da güçlendirebileceğimizi ve durumu sorumlu bir şekilde ele alabileceğimizi ve BM Yol Gösterici İlkelere uygun olarak değerlendirmek için” insan hakları uzmanları, diğer markalar ve paydaşlarla yakın temas halinde olduğunu “da sözlerine ekledi.

Dünya Uygur Kongresi’nden Rahima Mahmut, sunumda adı geçen şirketlere atıfta bulunarak Yeni Arap’a şunları söyledi : “Etik ve ahlaki açıdan, bu kanıtları gördükten sonra, üretilen pamuğu kullanmayı bırakacaklarını umuyorum. Uygur köle emeği ve tedarik zincirini taşıyın. ” 

“Bu hafta Uygur dostlarımızı özellikle Ramazan başlarken düşünüyoruz” diyor Sophie Richardson. 

Diyerek şöyle devam etti: “Onlarla birlikte tatilleri kutlamaktan başka, ailelerinin nerede olduklarını bile bilmedikleri fikri sadece eziyet verici.” 

Kaynak : https://english.alaraby.co.uk/english/indepth/2020/4/30/uk-cotton-imports-under-scrutiny-over-forced-uighur-labour?fbclid=I (Jan – Peter WESTAD Araştırmacı-Gazeteci Londra)

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
661 Kez Görüntülendi.