logo

trugen jacn

İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ VE İKTİSATÇI EHAN USTA : ÇİN’İN EKONOMİ MODELİ TEFECİLİKTİR!

KARAR gazetesi köşe yazarı gazeteci yazar Sayın Taha Akyol  bugün  kaleme aldığı köşe yazısında son günlerde tartışılan “Ekonomide Çin Modelinin Örnek alınması ” konusunda İYİ Parti   Samsun Milletvekili,TBMM. Gurup Başkanvekili ve  ekonomist Sayın Erhan Usta ile yaptığı bir  mülakatı yayınladı. Yazının Çin ekonomisi ve örnek alınması yolundaki değerlendirmelerini aşağıda bilgilerinize sunuyoruz.

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta kimdir? Kaç yaşında? Nereli? Erhan Usta'nın biyografisi

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Çin’in Ekonomik Modeli : En az 40 yıl Sefaleti  Hedefe Koymaktır

Çin insanların yıllarca hangarlarda yaşayarak güvencesiz çalıştığı bir süreçten geliyor. Türkiye’nin önüne Çin’i model olarak koymak, en az 40 yıl emeği sömürmek, sefaleti hedef göstermek demek. Dillendirilen Yeni model iki ay önce akıllarında dahi yoktu. ‘Çaresizlik senaryosu’ bir model olarak takdim ediliyor.  

 Ekonomik büyüme konusunda Çin’i örnek göstermesinin Anlamı 

Çin, kalkınmak isteyen bir ülke için örnek olabilir. Ancak Çin’in gelişme hikayesi bugün başlamıyor. Bugün Çin’i model alalım diyorsanız 40 yıl öncesine gitmeniz gerekir. Yıllarca insanların büyük hangarlarda yaşayarak çalıştığı, hiçbir sağlık ve sosyal güvencesinin bulunmadığı, karın tokluğuna yaşamak için çalışmaktan başka çaresinin olmadığı bir süreçten geliyor Çin.

Çin, 1980-2020 döneminde, ortalama olarak, milli gelirinin yüzde 41.6’sını tasarruf etti. Bu tasarrufları da üretken yatırımlarda kullandı. ABD başta olmak üzere birçok gelişmiş ülkeden ciddi miktarda doğrudan yatırım çekti. Bu kaynaklarla konut, AVM veya gereksiz alt yapı yatırımları yapmadı. Bu paraları ülkesini bir üretim üssü yapmakta kullandı. Böylece, 1980-2020 döneminde Çin’de sabit sermaye yatırımlarının GSYH’ya oranı yüzde 39,4 olarak gerçekleşti.

Tabii tasarruf edip kaynaklarını da üretken yatırımlarda kullanınca sürdürülebilir yüksek bir büyüme elde etti. 1980-2020 döneminde Çin’in ortalama büyümesi yüzde 9,3 olarak gerçekleşti. Ayrıca Çin, büyümenin oluşturduğu imkanları gelişme/kalkınma için kullandı.

Biz Devlet Planlama Teşkilatını kapatırken, Çin bunları güçlü bir merkezi planlama ile yaptı. Devlet kapitalizmi ile özel sektör iş birliğini güçlü bir şekilde koordine etti. Sanayisini güçlendirdi, dönüştürdü. Teknolojiye yıllarca yatırım yaptı. Şu anda dünyada 500 büyük şirket sıralamasında ABD’yi geçerek ilk sıraya yükseldi.

Çin, hâlâ ciddi gelir adaletsizliğinin olduğu, kapalı bir ülke.

Şu anda Türkiye’nin önüne Çin’i bir model olarak koymak en az 40 yıl çalışanların emeğini sömürmek anlamına gelir. İyi-kötü var olan sendikal hakları yok etmek anlamına gelir.

Çin, bugüne kadar çevre kaygısı olmadan üretim yaptı. Şimdi bir yandan Türkiye’de iklim değişikliği bakanlığı kuracaksınız, diğer yandan çevre duyarlılığı olmayan Çin’in 40 yıl önceki halini model alacaksınınız. Bizim tasarruflarımızın milli gelire oranı Çin’in ancak yarısı kadar. Biz Çin’e göre aşırı borçlu bir ülkeyiz.

Özetle, Çin modeli demek Türk milletinin önüne en az 40 yıl sefaleti hedef olarak koymaktır.

 

ERHAN USTA KİMDİR?

İYİ Parti Samsun milletvekili ve  İYİ Parti Grup Başkan vekilidir. Ankara Üniversitesi SBF Maliye Bölümü mezunu. ABD Northeastern Üniversitesi’nde İktisat Politikası ve Planlama dalında bölüm birincisi olarak master derecesi aldı. Devlet Planlama Teşkilatı ve Kalkınma Bakanlığı’nda Uzman, Daire Başkanı, Genel Müdür, Müsteşar Yardımcısı olarak görev yaptı.

KAYNAK : ttps://www.karar.com/yazarlar/taha-akyol/cin-modeli-kirk-yil-sefalet-1591443

Share
357 Kez Görüntülendi.