logo

trugen jacn
07 Ağustos 2023

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTÜ : UYGURLAR ÇİN’İN SINIR AŞAN BASKILARI İLE TACİZ EDİLİYOR

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

 

 Çin’in  yurt dışında yaşayan Uygur Türklerine yönelik  sınır aşan baskı ve tehditlerine en çok maruz  kalan ve yaygın  olan  ülkelerin başında Türkiye’nin geldiği iddia ediliyor. Ayrıca, İşgalci Çin’in 2017’de Çin devlet Terörü destekli  başlattığı  “Aşırılık ve Terörcülerle Savaş ”  kampanyası ile  Uygurların ülkelerindeki aile ve yakınları ile her türlü iletişimi kesilmiş durumda. Türkiye’deki Uygurların %80’i bazı aile üyeleriyle iletişim kuramıyor. Üçte birinden fazlası Türkiye’deyken Çin polisi veya devlet görevlileri tarafından taciz edildi.

İspanya merkezli  bir insan hakları grubu olan Safeguard Defenders tarafından  hazırlanan  raporda  Türkiye’de yaşayan Sığınmacı Uygurlar ve Türk yönetiminin Çin ile ilişkileri ve bu ilişkilerin bu ülkede yaşayan Uygur Türklerine yansıması başta bir çok konu yer alıyor. Raporun Türkiye’deki Uygurlar ve Türkiye-Çin ilişkileri ile ile ilgili bölümü ana başlıkları ile şöyle ;

  1. Türkiye  son yıllarda  “ekonomik ve siyasi olarak Pekin ile yakınlaştıkça” Uygurlar  bu durumdan endişe duyuyorlar  ve kendileri için “ Sığınılan güvenilir bir Ülke” konumunu tartışıyor.
  2. Çin’in işgalindeki ülkeleri Doğu Türkistan’daki  baskı,zulüm ve etnik soykırım uygulamalarından kaçan  Uygurlar için  Türkiye güvenli bir sığınak olarak görülen Türkiye, Uygurlarla dini, kültürel ve dilsel bağları paylaşıyor ve 45.000 kişilik en büyük Uygur diaspora topluluğuna ev sahipliği yapıyor.

 

Uygurlara yönelik soykırıma ve Çin tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen diğer insan hakları ihlallerine odaklanan Safeguard Defenders’ın raporunda “Çin’in Uygurlara yönelik sınır ötesi baskısı yaygın bir korku iklimi yarattı” deniyor. “Hedef alınanlar sadece insan hakları aktivistleri ve savunucuları değil, aynı zamanda öğrenciler ve iş dünyasının üyeleri de dahil olmak üzere sıradan Uygurlardır.”

Son on yılda bir dizi tanığın ifadesine ve belgesel kanıtlara göre, Çinli yetkililer Doğu Türkistan’daki Uygurlara karşı giderek daha acımasız bir baskı uyguluyor.

Teyit edilmiş veriler az olmakla birlikte, insan hakları gözlemcileri ve diğer grupların tahminlerine göre Çin 1 milyondan fazla kişiyi toplama kamplarına gönderdi ve bu kamplarda birçoğu ailelerinden koparılarak fiziksel ve psikolojik işkenceye maruz kaldı.

Uluslararası Af Örgütü ve bağımsız insan hakları avukatlarından oluşan bir mahkeme tarafından yürütülen ayrı ayrı soruşturmalar, tutukluların tecavüze uğradığına ve zorla kısırlaştırıldığına dair ayrıntılı kanıtlar ortaya koymuştur.

ABD, diğer Batılı hükümetler gibi, bu “etnik azınlıklara karşı baskı kampanyasının” soykırım anlamına geldiğini söylüyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi, Çin’in insanlığa karşı suç işlemekten suçlu olabileceğini söylüyor.

Çin kampları kapattığını söylese de NBC News’in İngiliz ortağı Sky News, tutukluların birçoğunun hala bazıları önemli ölçüde genişletilmiş olan normal hapishanelerde tutulduğunu ve bölgenin kapsamlı bir gözetim ve kolluk kuvveti rejimi altında kaldığını tespit etti.

Aslen Doğu Türkistanlı olan sosyal bilimler akademisyeni, 2018’den beri görmediği babası da dahil olmak üzere ailesinden 30 kadar kişinin bir şekilde Çinli yetkililer tarafından gözaltına alındığını söylüyor.

Uluyol’un Türkiye’deki 93 diaspora üyesiyle yaptığı ankete katılanların %80’i en az 2017’den bu yana bazı aile üyeleriyle iletişim kuramadıklarını söyledi. Üçte birinden fazlası Türkiye’deyken Çin polisi veya devlet görevlileri tarafından taciz edildiklerini söyledi.

Uluyol, Çinli yetkililerin Doğu Türkistan’daki ailelerini kullanarak Türkiye’deki Uygurları tehdit etmesinin yaygın bir taktik olduğunu tespit etti. Uluyol’a göre Çin’in amacı, aktivizm yapmalarını engellemek, Çin propagandası yapmaları ve diğer Uygurlar hakkında casusluk yapmaları için onları işe almak.

“Uluyol, “Bana anlatılan hikayelerden birinde, polis İstanbul’da bir Uygur aktivistle konuşmuş ve ona ‘Büyükannen selam söylüyor’ demiş. “Polisin kendisinden istediğini yerine getirmemiş”, bunun üzerine polis de ona “ailen umurunda mı?” diye sormuş.

Görüşülen bir diğer kişi olan 32 yaşındaki Doğu Türkistanlı avukat Jevlan Shirmemmet, 2018’den beri tutuklu olan kitapçı annesi Suriye Tursun’un bulunması için kampanya yürütüyor. Bir gün, Çin polisinin baskısı altında olduğuna inandığı babası, erkek kardeşi ve amcasından sessiz kalmasını söyleyen bir telefon aldığını söyledi.

“Dedim ki, ‘Neredesiniz? Annem nerede?” diye sordum. Babası “‘Ne yapıyorsun?” ve “‘Durmalısın’ diye karşılık verdi,” diye hatırlıyor Şirmemmet. “Cevabım şuydu: Annem serbest bırakılana kadar durmayacağım.”

2009 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin’in Uygurlara yönelik muamelesini “soykırım” olarak nitelendirecek kadar ileri gitti.

Bu durum 2016’da Türkiye’nin, eleştirmenlerin Pekin’in yurtdışında nüfuz kazanma ve daha küçük ülkeleri finansal olarak yatırımlarına bağımlı hale getirme girişimi olarak gördüğü benzeri görülmemiş bir küresel altyapı projesi olan Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’ne katılmasıyla değişmeye başladı.

Bu yeni Çin-Türkiye döneminin somutlaşmış hali 2017 yılında, 2020 yılında Çin tarafından onaylanan bir suçluların iadesi anlaşmasının imzalanmasıyla geldi. Washington’daki Johns Hopkins İleri Uluslararası Çalışmalar Okulu’nda yardımcı doçent olan Lisel Hintz, Türkiye anlaşmayı onaylamamış olsa da, suçluların iadesi korkusunun Türkiye’deki Uygurlar için sürekli bir endişe kaynağı olduğunu ve onları “çok tehlikeli bir duruma soktuğunu” söyledi.

Share
278 Kez Görüntülendi.