Son Dakika
Mehmet Emin HAZRET
Ekim ayının 2. Haftası Yemen’de, Aden körfezinde seyir halindaki ABD donanmasına ait USS Mason savaş gemisine, Husiler tarafından bir füze fırlatıldı. Ancak, El Hudeyde’nin güneyinden ateşlenen füze hedefini vuramadı. Gemi’de füzeye karşı önlemler alındığından, gemi hasar görmedi. ABD savaş gemisine atılan füzenin Çin yapımı C-801 olması dikkatların Çin’e çevirilmesine sebep oldu. Çünkü daha önceleri aynı tip füze ile Birleşik Arap Emirliklerinin bir savaş gemisi vurulmuştu.
Çin yönetimi bu konuda suskun kaldı. Ama Çin yönetimine ve ÇKP.nin emrindeki Çin medyasında, Çin füzelerinin Orta Doğu’da ceryan eden Meydan savaşlarındaki büyük ve parlak başarılarını göklere çıkardı ve bu çok sayıda yazılar yayınlanmaya başlandı.
Suudi Arabistan’ın Yemen savaşında muhalif Husi isyancı güçlerine karşı Yemen yönetimi ile birlikte gerçekleştiridikleri operasyonlar ve karşılıklı çatışmalarda binlerce Yemenlı hayatını kaybetti ve onbinilercesi de yaranlanmış bulunuyor. Yemen’de ceryan eden İç savaşta binlerce sivil can kaybının olması, Batılı insan hakları kuruluşlarını harekete geçirdi. Batı kamu oyunun baskısı üzerine ABD ve Avrupa ülke hükumetleri, Riyad’a silah satışını durdurduklarını açıklamak mecburiyetinde kaldılar. Bu durumu hemen fırsata çevirmek isteyen Çin, bölgeye kendi taklit yapımı ucuz silahlarını pazarlama fırsatını hemen yakalamaya çalıştı. Husilerin Çin füzeleri ile ABD savaş gemisini vurmalarını, Çin medyası, küresel çapta büyük bir reklam kampanyasına dönüştürmüş durumda. Çin, Orta Doğu ve Afrika’daki kirli savaşlardan yanı insanların ölmesinden ve sakat kalmasından yararlanarak bir çok yeni silahlarını test etme ve bu arada kendisinin reklamını yapma fırsatı bulmuş bulunmaktadır.
Çin’in 1990’lı yıllarda piyasaya sürdüğü 56 model saldırı tüfeği (Sovyet Ak -47 saldırı tüfeğinin aynı kopyası) Orta Doğu başta olmak üzere tüm yoksul ülkelerdeki savaş bölgelerinde geniş çapta kullanılmaktadır. Bugün ise Orta Doğu, Çin7in füze, uçak ve insansız hava aracı gibi modern silahlarını test edecek laboratuvar görevini üstlenmektedir.
Financial Times’e konuşan Washington’daki “Uluslararası Strateji ve Değerlendirme Merkezi” (International Strategy and Assessment Center)’nın Kıdemli Araştırmacısı Rick Fisher “ Aden korfezinde ABD savaş gemisine atılan Çin füzesinin ünü hızlı dağılacak ve aynı hızla unutulacaktır. Çünkü bu füzenin hızı, seyir halindeki gemilere verebileceği hasarlarda büyük rol oynamaktadır. Ancak,bu daha yeni bir başlangıçtır.” şeklinde yorumlamıştır. ABD ve Avrupa insan hakları konusundaki hassasiyeti sebebiyle bu konuda ürkek davrandıkça Çin, Orta doğu’daki silah pazarının tamamını kapacağa benzemektedir.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü, 2015 yılında açıkladığı raporunda, Çin, son 5 yılda silah ticaretinde Almanya’yı geçerek 3. Sıraya oturduğunu açıklamıştır. Çin’in silah ihracatı önceki yıla oranla % 143 daha fazla artış göstermiştir. Çin ordusundan emekli Çinli Albay Yue Gang(岳刚) yabancı basına verdiği mülakatta “ Çin füzesinin ABD savaş gemisine fırlatılması, bizim için yanı Çin için çok değerli bir reklamdır.” demiştir.
ÇKP.’nın emri ve gümümündeki Çin Medyası, Suriye iç savaşında, Suriye yönetimine bağlı ordusuna ait 4 bin tank ve zırhlı aracın yarsı olan yaklaşık 2 binini İŞİD’in elindeki Çin yapımı Hong jian-8 (红箭-8) tank savar ile imha edildiğini yazmaktadır.
Çin’in ürettiği silahlarının en büyük alıcısi ve sürekli müşterisi Pakistan’dır. Pakistan Hongjian-8 Tank vurucu füzesinden bir defasında tam 3 bin adet satın almıştır. Bugün Pakistan, kendisine yarı özerk olarak bağlı olan Veziristan eyaletindeki ayrılıkçılar ile savaşıyor. Ayrılıkçıların elinde de, Pakistan ordusunda da de Çin silahları vardır. Çin bir şekilde her iki rakip guruba aynı silahları vererek ahlak ve insanalık dışı bir şekilde iki müslüman toplumu bir birlerine kırdırmakta ve ölümlerden çıkar elde etmektedir. Ortadoğu ülkelrrine giden Çin silahalarının çoğu Pakistan aracılığı ile tezslim edilmektedir. Afganistan, Irak, Suriye, Yemen, Libya, Sudan gibi iç savaş ve karışıklıkların sürdüğü ülkelerde devam eden savaşlarda Çin silahları kullahılmakta ve her çeşit Çin yapımı silahlar öne çıkmaktadır.
Orta Doğu savaşlarında kullanılmakta olan hafif Piyade Tüfeği, Keskin nişancı uzun menzilli Tüfek, Tabacalar, kısa menzilli füze, insansız hava aracı olmak üzere kullanılan silahların tamamı Çin yapımıdır. Savaşan her iki tarafın elinde aynı silahlar vardır. Şu an ve dakikalarda bile İŞİD’in Musul Operasyonunda Irak ıdusu ile Peşmergeleree karşı terör saldırılarında kullandıkları bomba yüklü hava araçlarının hemen hemen tamamı Çin yapımı ve Çin’in sattığı araçlardır. Çin’in FN-6 taşınabilir hava savunma füzeri Kamboçya, ve Pakistan gibi ülkelere satılmakta iken,her nedense bu silahların hepsi bugün Irak ,Suriye ve diğer Ortadoğu ülkelerinin savaş meydanlarında kullanılmaktadır. Çin dolaylı olarak başka ülkeler üzerinden uluslar arası silah kaçakçılığının tam merkezinde ve içinde yer almakta ve bu suretle Terör örgütlerine silah dezteği sağlayarak dostu ve müşterisi olan bu TERÖRİST ÖRGÜTLER ile iç içe ve çok yakın ilişki içindedir.
Çin,zorla işgal ettiği ve bugün kendi milli sınırlarına kattığını iddia ettiği Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar başta bütün Türkleri ve diğer toplumları dünyaya “ TTERÖRİST VE BÖLÜCÜ” olarak lanse ederek sürekli suçlamaktadır. Buna karşılık aynı Çin, bizzat kendisi günümüzün en azılı Terör örgütleri olarak ilan edilen ve kendilerinin de tetör Listesine koyduğu İŞİD , Taliban gibi Örgütleri silah vererek destekleyerek uluslar arası terör ve terörizm konusunda ne kadar riyakar,iki yüzlü ve çifte standartlı çok çirkin ve tıksındırıcı bir tavır sergilediğini açıkça ortaya koymaktadır. Ayrıca Ortadoğu ülkelerinde ceryan eden bu iç savaşlarda aynı ülkenin rakip insanlarının her iki kesimine de silah vererek bir birlerini kırdırmaktadır. Çin’in bu iç savaş ve karşılıklıkların sürmesi için onları modern ve vurucu silahlar ile donatması ve devamlı olarak takviye etemesi çok dikkat çekici,ahlak dışı ve ibret verici olarak tanımlanmaktadır.
Yazının hazırlanmasında Yararlanılan Kaynaklar :
BENZER HABERLER