Son Dakika
Dawancheng’deki 3 No’lu Hapishanenin kapısı. 23 Nisan 2021.
Belgelere göre Aksu Eğitim Enstitüsünde şu anda 248 personel çalışıyor. Bunların yarısının Uygur olduğu ortaya çıktı. Enstitü muhabirimizin telefonla yaptığı görüşmede, şu anda 26 Uygur öğretmenin, yani yüzde 20’sinin cezaevinde olduğu ortaya çıktı. Aşağıda muhabirimiz Shohret Hoshi’nin bu konudaki programını izleyebilirsiniz.
Aksu Eğitim Enstitüsü’nün internet sitesinde yer alan bilgiye göre enstitü 1985 yılında kuruldu. 2007 yılında Aksu Pedagoji Koleji ile birleştirilmiş olup, çalışan sayısı son yıllarda 250’ye yaklaşmıştır. Raporlara göre enstitü, Aksu’daki 2017 toplu kaçırmalarının ilk hedeflerinden biriydi. Yalgun İsa, Hoca Niyaz Yulluk Tekin, Tahir Kasım, Mutaliphandedi ve Abdus Salam gibi önde gelen öğretmenleri 2017’nin ortalarından sonlarına doğru kaçırılıp başları kesilmişti. Geçtiğimiz hafta, tarihçi Hoca Niyaz Yulluk Tekin hakkında yaptığımız soruşturmada, enstitüdeki ilgili bir yetkili, şu anda cezaevinde bulunan öğretmen sayısının 20’den fazla olduğunu belirtmişti. Ayrıca enstitümüzün ilgili yetkilileri ile Aksu’daki siyasi ve hukuk dairelerini arayarak gözaltına alınanların sayısını ve kimliğini netleştirdik.
Baidu veri tabanına göre enstitüde 248 çalışan ve yaklaşık 3.000 öğrenci bulunmaktadır . Ancak etnik yapısı belirtilmemiştir. Şu anda Kanada’da yaşayan Aksulu aktivist Suqon Abduvali’ye göre, 2000’li yılların başında okulda çalışan Uygur öğretmenlerin sayısı 150 ila 100 arasındaydı. Enstitüdeki vardiyalı çalışanlardan biri, cezaevindeki Uygur öğretmen sayısının 20’den fazla olduğunu inkar etmedi, ancak bu konuda okulun siyasi işler birimiyle iletişime geçmemizi önerdi. Okuldan isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi, 2017 yılında okulda 20’den fazla öğretmenin çeşitli gruplar halinde tutuklandığını söyledi. Olayla ilgili soruşturmayı Aksu İlçe Devlet Güvenlik Bürosu yürütürken, okulun Siyasi İşler Şube Müdürlüğü ve polis karakolu da tutuklama ve sorgulamada işbirliği yaptı. Okul polis karakolunda görevli bir görevli, olayda birlikte çalıştığı üç öğretmenin kimliğini açıkladı: Mamut Mitalip, Eli Kasım ve Eziz. Yetkili, kaçırılanların okulda görevli Uygur öğretmenlerin en az onda birini oluşturduğunu kaydetti.
Aksu’daki duruma yakın bir kaynak, okulda edebiyat öğretmeni olan Abdus Salam’ın dini inançları nedeniyle defalarca sorgulandığını ve en sonunda işinden uzaklaştırıldığını söyledi. 2017 yılında yakalanarak başı kesildi.
Okul polis merkezinde görevli bir diğer görevli ise cezaevinde bulunan öğretmenler arasında Abdussalam Eziz ve Abdurrahman Rozi isimli iki öğretmenin de bulunduğunu açıkladı. Kendisinin de içinde yer aldığı davadaki tutukluların önce Aksu Cezaevi’ne götürüldüğünü, ardından Şihanzi’deki bir cezaevine nakledildiğini anlattı. Bu öğretmenlerin gizlice yargılandığını söyledi. Davaya yardımcı olan okul yöneticileri ve çalışanları duruşmaya katılmadı.
Yetkili, okulda şu anda hapis cezası çeken öğretmen sayısının 26 olduğunu belirtti.
Daha önce yaptığımız incelemelerde Hotan Pedagoji Enstitüsü’nde görevli 50 öğretmenin , yani toplam öğretmen sayısının %15’inin kaçırıldığı ortaya çıkmıştı. Yine o dönemde yaptığımız soruşturmalarda Kaşgar Uygur Yayınevi çalışanlarının yüzde 70’inin esir tutulduğu ortaya çıkmıştı.
Bu hafta aldığımız bilgilerden, Aksu Eğitim Enstitüsü’ndeki Uygur öğretmenlerin en az yüzde 20’sinin cezaevinde olduğu ortaya çıkıyor.
BENZER HABERLER