Son Dakika
Washington merkezli Uygur İnsan Hakları Projesi(UHRP) İngiliz bilim insanı Prof.Dr.Rachel Harris ile Uygur Türkü Şair.Yazar ve İnsan hakları aktivisti Aziz İsa Elkun tarafından ortaklaşa hazırlanan bir raporu yayınladı. Raporda BM. Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü(UNESCO)’nün Çin’in Uygurlara yönelik baskı ve zulmünü sterilize etmek ve Çin’in Doğu Türkistan’daki binlerce yıllık kadim kültürel mirasına yönelik soykırımına sessiz kalarak bu soykırıma ortak olmakla suçlanıyor. deki kültürel miraslarını yok etmekle suçlanıyor. Raporda ayrıca, UNESCO’nun bütün bunlara rağmen, Çin İşgal Yönetiminin Uygur bölgesindeki Uygur, Kazak ve Kırgız Kültürel mirasının koruyucusu olarak kabul etmeye devam etmesinin kabul edilemez olduğunu belirtiyor.
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Washington merkezli Uygur İnsan Hakları Projesi(UHRP) ingiliz bilim adamı prof.Dr. Rachel Harris ve Uygur Şair-Yazar ve aktivist Aziz Isa Elkun’un ortaklaşa kaleme aldığı bir raporu açıkladı. Raporda Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün kısaltması olan UNESCO’nun , “Çin’i işgalindeki Uygur bölgesindeki Uygur, Kazak ve Kırgız kültürel mirasının koruyucusu olarak kabul etmeye devam ediyor” olmasının kabul edilemez olduğu belirtiliyor.
UHRP’nin raporunda, Pekin’in Çin’deki Uygurlara ve diğer Türk azınlıklara yönelik “inşa edilmiş mirası yok etme ve dini gelenekleri kutsallıktan arındırma ve sahnelenen kültürel uygulamaları kullanırken tabandan gelen kültürel uygulamaları kriminalize etme” dahil eylemlerini kabul etmeyerek kendi standartlarını ihlal ettiğini yazıyorlar.”
İnsan hakları örgütünün raporu, Çin’i kültürel, etnik veya dini kimliklerine dayalı olarak belirli kişi ve grupları hedef almak ve belirli kişilerin kültürel mirasını kasıtlı ve sistematik olarak yok etmek olarak tanımlanan “stratejik kültürel temizlik” ile suçluyor.
Pekin defalarca iddiaları yalanladı ve bölgede alınan önlemlerin aşırılık, terörizm ve ayrılıkçılıkla mücadele için olduğunu iddia etti.
Uygur İnsan Hakları Projesi raporu, UNESCO tarafından tanınan müzik, sözlü tarih ve hikaye anlatımı dahil olmak üzere Uygur mirasının beş yönünü inceliyor. Çin’in bu kültürel uygulamaları revizyonist tarihi desteklemek için nasıl kullandığını ve bunları ekonomik kâr ve hükümet kontrolü için nasıl kullandığını ayrıntılarıyla anlatıyor.
Rapora göre Çin hükümeti çok sayıda camiyi, türbeyi, mezarlığı ve tarihi kitabı yok etti ve Uygurca ve diğer yerli Türk dillerinin kullanımını kısıtladı. Ayrıca yüzlerce, muhtemelen binlerce Uygur, Kazak ve Kırgız aydın ve kültür lideri hapsedildi.
Londra Üniversitesi Uygur kültürü profesörü Harris, ortak raporun yayınlanması üzerine yaptığı açıklamada “Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildiği üzere, kültürel mirasın mülksüzleştirilmesi ve yok edilmesi genellikle soykırım eylemlerinin habercisidir. İslam dinince Kutsal kabul edilen mimariden topluluk uygulamalarına ve geleneklerine kadar kültürel mirasa yönelik saldırılar, insanlara yönelik doğrudan fiziksel saldırılardan ayrılamaz. Bunlar, bir halkı ve kimliğini ortadan kaldırmayı amaçlayan bir kültürel savaş biçimidir.” şeklinde konuştu.
Rapor, 2014’ten bu yana Uygur bölgesindeki Uygur ve Türk halkının güvenlikleştirme, toplu hapsetme ve kültürel kimliklerine yönelik saldırılardan muzdarip olduğunu söyledi. Bir milyondan fazla insanın siyasi eğitim kamplarında, hapishanelerde ve gözaltı merkezlerinde tutulduğu ve burada işkenceye, tecavüze, kültürel beyin yıkamaya ve zorunlu çalışmaya maruz kaldığı tahmin ediliyor.
Rapora göre, Çin’in Uygur kültürel mirası yönetimi, Uygur kültürel mirasının bir propaganda aracı olarak ve turizmde kullanılması yoluyla nüfus üzerindeki hükümet kontrolünü artırmayı hedefliyor.
Raporda, Uygur kültürel toplantılarının ve müziğinin teşvik edilmesinin, Uygurların dans eden ve şarkı söyleyen “etnik azınlıklar” olarak tanımlanmasını güçlendirmeye ve “atalarının toprakları üzerindeki ÇHC kontrolünü normalleştirmeye” hizmet ettiği belirtildi.Elkun, rapora eşlik eden açıklamada, “Kültür taşıyıcıları, tarihleri yeniden yazılırken ve miraslarının ekonomik faydaları Orta Çin’e geri dönerken, mülksüzleştirilip hapsediliyor.” dedi.
KAYNAK : https://habernida.com/cin-uygur-mirasini-yok-ederken-unesco-suc-ortagi/
BENZER HABERLER