Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Çin’in Ankara elçiliği, Doğu Türkistan’da kurban bayram tatili ile bayram kutlaması ile sınırlandırılamaz asimilasyon uygulamalarına ait gösterimleri sosyal ifadeleri paylaşarak tasviryy kabul edilir. Doğu Türkistan’ın kadim kültür ve görünümün , Hoten yöreler Uygurlar Kurban bayramında uygun kılınabilir, kesilme ve ailelerin kesme ve ailelerin birerlerinin bayramını kutlamak yerine zor halklarda en iyi şarkılarıyip dans ettirdiği görülüyor. Ancak, Doğu Türkistanlılar dahil, hiç bir Müslüman böyle bir Kurban Bayramı kutlaması değil. Çin elçiliğinin yayınladığı bu görüntü Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’
20 Temmuz'da #Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi #Hotan ilinde halklar, Kurban Bayramı'nı kutlamak için bir aradalar. pic.twitter.com/QVs1IkqCYI
— Çin Büyükelçiliği Ankara/中国驻土耳其使馆 (@ChinaEmbTurkey) July 20, 2021
Çin Büyükelçiliğinden Doğu Türkistan’da Skandal Etnik ve Dini Soykırım İtirafı
Gazeteci-yazar sayın Melek Gedik’in hazırladığı ve Karar gazetesinde yayınlanan haberine göre, Çin’in Ankara Büyükelçiliği, Kurban Bayramı ile ilgili skandal bir paylaşım yaparak Doğu Türkistan’da Müslüman Türklere yönelik dini ve kültürel soykırım yaptığını itiraf etti.
Daha önce de birçok kez Uygur Türkleri ile ilgili tepki çeken paylaşımlara imza atan Çin’in Ankara Büyükelçilik, bu kez Doğu Türkistan’ın Hoten kentinde bayram kutlamalarının yapıldığını gösteren bir video paylaştı.
Büyükelçiliğin paylaşımında “20 Temmuz’da Çin’in Uygur Özerk Bölgesi Hotan ilinde halklar, Kurban Bayramı’nı kutlamak için bir aradalar” ifadeleri kullanıldı.
Fakat görüntüler Doğu Türkistan’daki asimilasyon politikalarının vahametini bir kez daha ortaya koydu. Görüntülere göre, Hotan ilinde bulunan Tuancheng Manzara Alanı’nda halklar, Kurban Bayramı’nı kutlamak için şarkı söyleyip dans ediyor.
DAHA NE KADAR KANIT İSTİYORSUNUZ?
Fakat hiçbir Müslüman toplumda böyle bir Kurban Bayramı kutlaması yok. Görüntüler aslında Çin’in Uygur Türkleri üzerindeki kültürel asimilasyon politikasını gözler önüne seriyor.
Paylaşım sosyal medyada da büyük tepki çekti. Yıllardır Çin’in baskıcı politikalarına karşı dünyaya seslerini duyurmayan çalışan Uygur Türklerinin çabaları sürerken, bir de üzerine resmi hesaplardan yapılan ‘algı’ paylaşımları Doğu Türkistan’da ‘Kim bilir daha neler oluyor’ sorusunu akıllara getiriyor.
ZULME TÜRKİYE DAHİL PEK ÇOK ÜLKE SESSİZ
Çin’in, Uygur Türklerine yönelik asimilasyon politikaları birçok uluslararası kuruluşun gündemine girse de Doğu Türkistan’da yaşanan zulme Türkiye dahil hala pek çok ülke sessiz.
Pekin’in ‘mesleki eğitim merkezleri’ olarak adlandırdığı, uluslararası kamuoyunun ise ‘yeniden eğitim kampları’ diye tanımladığı yerlerde, BM verilerine göre en az 1 milyon Uygur Türkü kendi rızası dışında tutuluyor.
Pekin yönetimi, Doğu Türkistan’da kaç kamp bulunduğuna, buralarda kaç kişinin olduğuna ve söz konusu kişilerden ne kadarının sosyal hayata döndüğü ile bilgi vermiyor.
3 ÜLKE ‘SOYKIRIM’ OLARAK TANIDI
Birçok ülke zulme sessizliğini korurken, bazı ülkelerden de dikkat çeken çıkışlar geldi. En son 26 Şubat’ta Hollanda Parlamentosu, Çin’in Uygurlar Türklerine yönelik politikalarını ‘soykırım’ olarak kabul etti. Böylece Hollanda, Avrupa’da Çin’i soykırım ile suçlayan ilk ülke oldu. Hollanda ayrıca ABD ve Kanada’dan sonra ‘soykırım’ suçunu tanıyan üçüncü ülke olarak kayıtlara geçti.
Öte yandan Türkiye’nin Çin politikası ile Uygur Türklerine yönelik sessizliği ülke içinde büyük tartışmalara neden oluyor. Özellikle muhalefetin gündemde düşürmediği tartışma, zaman zaman Kanal İstanbul Projesi, swap anlaşmaları ve Çin’den alınan korona aşıları ile yeniden alevleniyor.
Muhalefet AK Parti iktidarına yürüttüğü Çin politikası ile ilgili ‘şeffaf olun’ çağrısı yaparken, Uygur Türklerine yönelik zaman zaman hem Ankara’da hem de İstanbul’da yapılan müdahaleler kamuoyunun büyük tepkisini çekiyor. Muhalefet müdahaleleri sert sözlerle eleştirirken, iktidar cephesinden Uygur Türklerine verilmeyen ‘açık destek’ büyük tepki topluyor.
ERDOĞAN İLE ÇİN DEVLET BAŞKANI GÖRÜŞTÜ
Son olarak 13 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in telefon görüşmesi kafaları karıştı. Beştepe’den yapılan Uygur Türkleri ile görüş bildirildiği açıklandı.
Çin tvu da görüşme ile ilgili devlet bir detay tanıtım. Habere göre, Erdoğan görüşmesi Çin’in görüşüne vericiler.
Kaynak : https://www.karar.com/dunya-haberleri/cinden-skandal-kurban-bayrami-paylasimi-bu-nasil-kutlama-1625511
BENZER HABERLER