Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)
Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi ‘deki Uygur Türklerinin yüzlerce yıldan beri oturdukları tarihi Türk Mahallelerini yıkarak kültürel soykırım yaparak bu kentin Türk-İslam kimliğini yok ettikleri bildirildi.
Özgür Asya radyosunun ÇKP’nin resmi Tengri Tagh sitesine dayandırırak verdiği haberde 2020 yılı içerisinde Urumçi’nin kadim Uygur yerleşim mahallerinden toplam 5001 adet Uygur mimarı uslübuna göre inşa edilmiş Uygur evlerini Kentsel Dönüşüm kisvesi altında yıkacağı ve bu işlemi bu yılın Aralık ayına kadar tamamlanacağı bildirildi.
Haberde İşgal yönetiminin 2017 yılında yürürlüğe koyduğu kentleri yeniden kurmak ve Çevreyi güzelleştirmek projesi çerçevisende yıkım işlemelerinin yapıldığı “Eski Evleri Yıkarak Kentsel Dönüşümu Gerçekleştirmek ” adı altında Urumçi’de Uygurların yüz yıllardan beri oturdukları Tengritagh,Saybağ ve Şumgo başta Uygurların çoğunluk olarak oturdukları mahalleri yıktıkları bildirildi.
Çin işgal yönetimi tarihi Uygur Yerleşim birimlerinin yıkılarak yok edilmesini ” Yerleşimleri yenilemek-Halkı eski meskenlerden kurtararak yeni evyere yerleştirmek ve onların yerleşim konusundaki sorunlarını gidermek ” olduğunu iddia ediyor. Ancak yurtdışındaki Uygur halkının siyasi ve sosyal durumunu inceleyen bağımsız gözlemciler, Çin işgal yönetiminin kadim Uygur mahallerini yıkarak yok etmesini onların bir arada bulunması ve yaşamalarını önlemek ,örf adetlerini yaşamalarını engelleyerek ve milli kimliklerinden uzaklaştırmak ve onları Han Çinlisi göçmenlerin arasına yerleştirerek daha sıkı kontrol etmek olarak açıklıyor.
Tengri Tagh Sitesinin açıklamalarına göre Çin işgal yönetimi 2017- 2019’un sonuna kadar Urumçi’deki Uygur Türklyerinin yaşadıkları mahallelerde toplam 460 binden fazla konutun “Yenilendiğini ” bildirdi.
Proje sadece Urumçi’de değil. Bu yılın Mayıs ayında, Uygur Özerk Bölgesi yetkilileri “Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Eski Konut Dönüşüm Pilot Çalışma Planı” adlı yeni bir inşaat planını duyurdular ve Urumçi, Gulca, Aksu, Kuçar ve Hoten’de mevcut tarihi eski evlerin bulunduğu toplam Bin 90 mahalleyi yıkarak tarihi evleri yok edeceklerini açıkladı. Bu kentlerdeki toplam 1.090 mahallede toplam 193.400 aile yaşıyor ve bu da toplamda yaklaşık 500 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor.
Aynı kaynak, Urumçi’deki Uygurların meskun bulunduğu kadim yerleşimlerinde yıkım çalışmaları 2017’den beri devam ettiği ve yıkılan bu alanlarda 2019’un sonu itibariyle 460.000’den fazla konut inşa edildiğini bildirdi.
Yıkımlardan Amaç Kültürel Soykırımı Gerçekleştirmek
Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan genelinde K entsel Dönüşüm-Halkın Güzel Evlere Taşınması adı ile yürüttüğü bu yıkım projesinin amacı ülkenin binlerce yıllık özgün mimarı mirası ve kültürel kimliğini yok etmek olduğu bildiriliyor.
Çin işgal yönetiminin Uygur Özerk Bölgesi’ndeki “eski evlerin yıkılması” uygulaması yabancı uzmanların de dikkatini çekmiş bulunuyor. ABD.merkezli Brin Mawr Üniversitesinden Prof.Dr,Lauren Hansen konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamadı Çin yönetiminin Doğu Türkistan’daki kadim Uygur evlerini yıkarak yot etme uygulamasını şöyle yorumladı ; ” Çin’in bu yıkımlardan asıl amacı Uygurların geleneksel mimari tarzi ile inşa ettikleri özgün Uygur evlerini yıkarak onları yerlerinden ederken,Uygurların bir yerde toplu ve Cemaat şeklinde yaşam sürmelerini de ortadan kaldırıyor.Ayrıca Uygur toplumunun bu yıkımla Toprak ile Kimlik arasındaki bağlarını koparmak istiyor.Uygurları yerlerinde ederek onları dağıtarak onların üzerlerindeki mutlak kontrolü daha da sıklaştırmak istiyor. ” şeklinde konuştu.
BENZER HABERLER