Özgür Asya radyosunun haberine göre Kaşgar Başkerem’da görevli bir Çin köy polisinin, telefonda kendilerine Abdulkadir Celaleddin’in yapılan yargılama sonucunda ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı bildirdiğini açıkladı.
Ayrıca, adı geçen İşgal polisi Prof.Dr. Celalettin’in 2019 yılının ortalarında hakkında gizli bir celse yapıldığı de bildirdi.
Abdulkadir Celaleddin’in memleketi Beşkerem’daki akrabalarından biri onun avukatıyla görüştüğünü ve cezasının indirilmesi için bir üst mahkemeye dava açılması teklifinde bulunduğunu ancak, Avukatın ona atfedilen suçun ciddi ve ağır olduğunu yeni dava açmanın sonucu değiştirmeyeceğini bu nedende daha fazla emek ve masraf harcamanın gereksiz olduğunu tavsiye ettiği bildirildi.
Şair- Yazar Abdulkadir Celaleddin’in ABD’de yaşayan oğlu Babur Abdulkadir babasının hayatı ve cezalandırılması ile ilgili olarak herhangi bir bilgiye ulaşamadığını söyledi.
Abdulkadir Celaleddin okuyucularından Hüsencan Bey, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı haberini altı ay önce aldığını bu haberi teyit için onun eski meslektaşlarından merkezi Çin’de yaşayan Çinli şair e ulaştığının onun da bu bilgiyi doğruladığının bildirdi.
Çin,Doğu Türkistanlı Aydınların Tamamını Toplama Kamplarına Hapsetti
Çin işgal yönetimi 2017’de yürürlüğe koyduğu ” Terörçüler ve Aşırılıkla Savaş” yasası ile ülke genelinde açtığı yüzlerce Çin tipi Toplama Kamplarında Uygurları toplu şekilde tuklayarak bu kamplara hapsediyor.Tahminlere göre şu anda 1-3 milyon arasında Uygur Kazak ve diğer Türk halkları bu kamplarda tutuklu bulunuyor.
Bunların arasında din adamları,Bilim insanları,Şair yazar ve edipler,Rektör ve Dekanlar Sanatcılar şarkicilar ve sporcular da yer alıyor. Yurt dışında haklarında bilgi ulaştırılan tutuklular arasında Yazar Kurban Mahmut,ünlü Antropolog ve Halk Bilimci Prof.Rahile Davut Abdurrahim Heyit başta bir çok toplum ve kanaat önderi de bulunuyor.
” YanarımYok ” Şiiri Kamplardaki Aydınlarının Durumunu yansıtıyor
Abdulkadir Celalettin’in hapishaneden yazdığı tahmin edilen “Yanarım (dönüşüm) Yok” adlı şiiri Çin’in Nazi/Toplama Kamplarında tutulan aydınların ve milyorlarca Uygur tutsağın trajedisinin yansıtmıştır. Bu şiir geçtiğimiz yıllarda New York Times gazetesinde yayınlanmış ve Doğu Türkistanlı aydınlarını durumunun kamu oyuna duyurulmasında çok önemli rol oynamıştı. Bu şiir daha sonra bestelenerek Uygur Sanatçı Mukaddes Mecit tarafından seslendirilmişti.
Prof.Dr.Abdulkadir Celaliddin Kimdir ?
Urumçi Pedagoji Üniversitesi öğretim üyesi eğitimci, düşünür, şair ve yazar Abdulkadir Celaleddin 1964 yılında Kaşgar’da doğdu. 1986 yılında Kaşgar Pedagoji Enstitüsü’nden mezun oldu. 1990’dan 2009’a kadar, Başkent Urumçi’deki Eğitim Fakültesi Filoloji bölümünde yaklaşık 20 yıl öğretim üyesi olarak dersler verdi. Tutuklandığı 2018 yılına kadar çalıştığı Üniversitede dil ve edebiyat üzerinde yüksek lisans ve Doktora yapan öğrencilerinin rehberliğini yaptı.
Kendisinin çok sayıdaki şiir, edebî ve gezi notları, bilimsel makaleleri ile bir çok tercüme eseri bulunmaktadır. Bunun yanında çeşitli akademik ve resmi kurumlarda verdiği konferans ve konuşmalarla Uygur toplumunda büyük etkisi olan aydınlardan biriydi. Abdulkadır Celaleddin 28 Ocak 2018’de Urumçi’de Devlet Güvenlik Polisi tarafından gözaltına alındıktan yargılandığı gizli ÇKP’nin Mahkemesinde ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
Prof.Ercilasun : Yanarım Yok Şiiri 21.yüz yılın Şaheseri
Ünlü Türkolog Prof.Dr. Ahmet Bican Ercilasun kendisini yazdığı bir köşe yazısı ile gündeme getirmiş ve yazısında şu çarpıcı cümlelere yer vermiştir. ” Celaleddin’in yazdığı ” Yanarım Yok ” Şiiri bence bu şiir 21. yüzyılın şaheserlerinden biridir. 21. yüzyıldaki Çin zulmünü, Çin soykırımını dünyaya duyuran, geleceğe aktaran bir şaheser. İnsanlığın ölmediğini, duyguların öldürülemediğini, şiirin hâlâ nefes aldığını gösteren bir şaheser. Abdukadir bilim adamıdır. Ama aynı zamanda şairdir. Üç yılın hasreti yüreğine işlemiş, hatta kemiklerini delip geçmiştir. Bir şiir yazar belki bir gazete parçasına, belki de ekmeklerin sarıldığı bir kâğıda. Ve o kâğıt her nasılsa uçup çıkar hür dünyaya. Şiir kanatlıdır, dünyanın unuttuğu yerlerden, dünyanın bir türlü işitmediği acılardan haber uçurur bir yerlere. Kanatlıdır şiir, yüreklere konar, dillere konar. Güzel Uygur kızı Mukaddes Mijit’in dilinde hayat bulur. Mukaddes Hanım şiiri, sakin yüzüyle, fakat yüreğinin titreyen telleriyle dillendirir.