logo

trugen jacn

ÇİN,ZENGİN KAYNAKLAR İÇİN UYGURLARI İNSANLIK VE SOYKIRIM SUÇU İLE YOK ETMEK İSTİYOR

Koktoqay-kan-mineral-serek-topa

 UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

ÇKP İşgal rejimi 1949’dan beri Doğu Türkistan’ın tüm zenginliklerini sömürme, talan etme  ve gasbederek  batılı sömürgecilerden onlarca kat daha acımasız ve vahşi bir şekilde merkezi Çin’e  kaçırmaya devam ediyor. Özellikle  Çin’in  taşma, yayılma ve Doğu Türkistan üzerinden  dünyaya hakim olma   tarihi ve milli  emperyalist bir   projesi olan  “Bir Kuşak-Bir Yol”   ile  bu ülkeyi önemli bir  üretim, ticaret, ve stratejik enerji üssüne dönüştürmeye yönelik planları bir bir gerçekleştiriyor.  Çin işgal rejiminin son projesi ise  “yüksek kaliteli madencilik gelişimini teşvik etmek için çeşitli önlemler”  olarak açıklamış bulunuyor.

ÇKP Rejiminin resmi “Halk” haber sitesinde  27 Eylül’de yayınlanan  haberde  Çin yönetiminin  “yeşil enerji keşfini güçlendirmek, jeolojik araştırmaları destekleme çabalarını artırmak, maden kaynaklarının araştırılmasını ve geliştirilmesini teşvik etmek ve metan gazı kaynaklarını Keşif ve geliştirmeyi hızlandırın, madencilik haklarının devrine ilişkin iş kurallarını iyileştirin ve bilimsel ve teknolojik yenilikleri güçlendirmek ve diğer Sömürme yöntemlerinin  daha uygulamaya konulacağına dair  açıklamalar   yer alıyor.  Ayrıca yukarıda   belirtilen   “önlemler” sayesinde  madenciliğinde yeni bir aşamaya ulaşılacağı ve  Uygur bölgesinin  ülkenin  önemli enerji  üssüne dönüştürülebileceği ve  bu zengin kaynakların  çıkarılması ve  güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol oynayacağı vurgulanıyor. Çin’in son yıllarda Uygur bölgesini Çin’in stratejik enerji üssü haline getirmek için çaba gösterdiği, kömür, petrol, doğalgaz ve çeşitli değerli maden kaynaklarının daha da genişleterek Çin’in enerji kaynaklarının önemli ir üssü yapmaya çalıştığı  biliniyor.

Çin, Ekonomik Krizi Aşmak İçin  Doğu Türkistan’in Zengin Enerji  Kaynaklarına Göz  Dikmiş bulunuyor

ABD merkezli  Rand Politika Araştırma Merkezi’nden Çin araştırmacısı Dr. Raymond Ko  şu anda Çin’in büyük bir   ekonomik  kriz ile  karşı karşıya olduğunu belirterek bu son durumu şöyle değerlendiriyor : ”  Çin, son zamanlarda  emlak ve inşaat sektörlerinde ciddi bir kriz yaşanmaktadır.   Çin yönetimi Bu krizi aşmak için , gözünü başka sektörlere çevirerek  ekonomisini canlandırmaya çalışıyor. Bunlar arasında ihracat en önemli endüstrilerden biri ve Çin’in ihracat pazarına mineraller ve nadir metaller gibi hammaddeler tedarik etmesi gerekiyor. Bilindiği gibi kritik hammaddeler artık elektronik ürünlerin yapımında kullanılan nadir elementler haline geldi. Çin bu sektördeki pazarı ele geçiremezse ekonomik toparlanma stratejisi tamamen çökecektir.  baltalanacak.  Çin’in şu anda dünyadaki en büyük nadir mineraller ve kritik mineraller üreticisi  ve bu  nadir  kaynakların  elde edildiği  yer ise, Uygur bölgesidir. Ancak, bu değerli ve az bulunan  minerallerinin  çıkarılması ve işletilmesi  çevreyi ciddi şekilde kirletmekte ve tahrip etmektedir. Dolayısıyla bu açıdan bakıldığında  Çin,  bu madenleri çıkarmak için ciddi çevre kirliliğini kabul etmek ve/veya bu kaynakların çıkarılmasından vazgeçmek ikilemiyle karşı karşıya kalmaktadır.  Ancak Çin hükümetinin bu konuda bir  çevre koruma düzenlemeleri yoktur. Çin hükümeti artık bu sektördeki Çin’e ekonomik avantajlar sağlayan birçok ürünü kontrol ediyor. Uygur bölgesindeki yeraltı  kaynaklarının çıkarılması söz konusu olduğunda Çin, bölgeden  daha fazla doğal kaynak çıkararak daha geniş bir pazar  elde edebilir ve bu  suretle ekonomik krizden çıkabilir. Çin işgali altındaki Uygur bölgesinin zengin maden kaynakları, bugün Çin’in ekonomik direği haline gelmiş ve Çin’in   amacı tek başına dünya hakimiyeti  olan “Çin Rüyası”nın gerçekleşmesinde önemli bir rol oynayabilir. ” sözleri ile yorumluyor.

Dr. Berdaş : Çin Doğu Türkistan’ı Acımasız ve Vahşice Sömürüyor  

Japonya’da doğal coğrafya doktorası yapan  Dr. Gülmire Berdaş  Doğu Türkistan’in dünyanın en zengin  enerji ve nadir maden  kaynaklarına sahip bir ülke olduğunu belirterek şunları söyledi : ” Çin işgal yönetimi  son yıllarda Çin’in ekonomik krizini çözmek için Doğu Türkistan’in zengin kaynaklarını sömürmeye ve bu zenginlikleri talan ederek Çin’e taşımaya devam ediyor.  Bunun için de  bu enerji ve nadir  maden kaynaklarını  çıkarmak ve işlemek için büyük sermaye ve teknolojiyle kullanıyor.

Çin’in resmi  istatistiki açıklamalarına  göre 2023 yılında Uygur bölgesinde petrol üretimi 32.701 milyon ton, doğal gaz üretiminin ise 2022 yılına göre %6 artışla 41.73 milyar metreküp olmuştur.  Ayrıca “Bölgenin  Kömürünün ve Elektrik’in  merkezi Çin’e  Taşınması” planına göre   Çin Doğu Türkistan’da ürettiği  120 milyon ton kömür ele 126,3 milyar Kwh. elektrik  enerjisini merkezi Çin’e taşımıştır. Bu rakamlar ile  2022 yılına  göre yüzde 26,7 artış göstermiştir.

Dr.Henry Shajiwski  : Çin İçin Uygur Bölgesinin Kaynakları Stratejik Öneme Sahiptir

Uygur İnsan Hakları Projesi Direktörü Henry Shajiwski, Çin’in Uygur bölgesindeki maden kaynaklarının geliştirilmesinin stratejik ekonomisi açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu :” Uygur bölgesi yenilenebilir enerji için gerekli olan kritik minerallere sahip. Artık bu endüstri ve sektör sürekli gelişerek dünya ekonomisinin stratejik bir parçası haline gelmiş bulunuyor. Bu açıdan bakıldığında  Uygur bölgesinde bulunan bu maden kaynakları sadece Çin’in ekonomik kalkınmasına değil, aynı zamanda küresel ekonominin kalkınmasına da katkıda bulunacaktır. Çin’in artık dünya pazarından daha fazla pay alması da önemli, bu da Uygur bölgesindeki bu kaynakları stratejik olarak kontrol edebileceği anlamına geliyor. Öte yandan diğer ülkeler de bu önemli mineralleri kullanarak yenilenebilir enerjiye erişmeye çalışıyor. Bu nedenle Çin ekonomisi için stratejik öneme sahiptir  ve Çin’in gelecekte dünya  ekonomisini kontrol etmesini sağlayabilecektir. Çin Komünist Partisinin Uygur halkının maden kaynakları üzerinde aniden  harekete  geçmesinin  esas sebebi de, 2017’den bu yana Uygurlara yönelik geniş çaplı baskının ve etnik soykırım uygulamalarının  devreye sokmuştur.

Çin Doğu Türkistan’in bu Ekonomik Kaynaklarına Erişim İçin Uygurlara Karşı İnsanlık ve Soykırım Suçu İşliyor 

Uygur İnsan Hakları Projesi Direktörü Henry Shajiwski, Çin’in stratejik ekonomik planının Uygur bölgesindeki maden kaynaklarına güvenerek  uyguladığını düşünüyorum.

Çünkü,  Çin’in Uygur bölgesinde insanlığa karşı  ve etnik soykırım suçları  işlemesinin nedenlerinden temel sebeplerinden biridir. Çünkü Çin’in bölgedeki işgali, askeri,  ve siyası olmanın yanı sıra ekonomik ve bölge halkını Köle/İşçi olarak  işgücü olarak kullanmaktır. Bu insanlık dışı uygulamaları aynı zamanda bu toprakların mülkiyeti yanı Çin’in bölgeye tamamen ve ebedi olarak sahip olmak  hedefi  ile yakından ilgilidir.  Çin, bölgeye tamamen hakim olabilmek ve Çinlileştirerek Çin ana karasına katmak için Bölgenin kadim ve esas sahipleri olan Uygurlar başta diğer Türk halklarını  etnik  asimilasyon ve esoykırım uygulamaları ile insanlık tarihinin çok önemli bir kültürel katmanı yok etmeleri. Uygur bölgesindeki halkın baskı altına alınmasının sebepleri bu faktörlerdir ve sebeplerden birinin de maden kaynakları olduğuna inanıyorum.

Uzmanlar, Çin hükümetinin Uygurları enerji üssü haline getirmeye yönelik “önlemleri” aslında iç ve dış hedeflerine ulaşmada daha yüksek bir seviyeye ulaştıklarını gösteriyor. Yeni açıklanan sözde “çeşitli tedbirlerin” yalnızca Çin ekonomisi açısından stratejik öneme sahip olmadığını, aynı zamanda son yıllarda Uygur bölgesinde insanlığa karşı suç işlenmesinin ana nedenlerinden biri olduğunu savunuyor.

Share
253 Kez Görüntülendi.