logo

trugen jacn

İNSAN HAKALARI ÖRGÜTLERİ: UYGURLARA HAKSIZ VE ZORLA ÜRETTİRİLEN MALLARI ALMAYIN !

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

İnsan hakları örgütleri ve avukatlar yazdıkları mektupla, Birleşik Krallık (BK) yönetimine Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Uygurların zorla çalıştırılmasıyla elde edildiği belirtilen Çin pamuğuna yönelik ithalatı durdurma çağrısı yaptı.

Dünya Uygur Kongresi (WUC) ve Küresel Yasal Eylem Ağı (GLAN), BK hükümetine hitaben yazdıkları mektupta, Uygurların Çin’in pamuk endüstrisinde zorla çalıştırıldığına dair “çok kuvvetli kanıtlar” olduğunu vurguladı.

Kuruluşlar, BK’yı konuyla ilgili soruşturma açmaya ve firmalar tarafından bu ürünlerin zorla çalıştırılan kişilerce hazırlanmadığı kanıtlanmadığı sürece söz konusu bölgeden pamuk ithalatını askıya almaya davet etti.

Avukatlar, akademisyenler ve araştırmacı gazetecilerden oluşan GLAN kuruluşunun direktörü Gearoid O Cuinn, “Bu tedarik zincirleri ve pamuğun ithalatı durdurulmalı. Bahsi geçen üretim, Holokost’tan (Yahudi Soykırımı) bu yana etnik bir grubun gördüğü en büyük sistematik hapsetmeye bağlı” ifadelerini kullandı.

GLAN ve WUC, gümrük idaresi HMRC’ye yazdıkları mektupta Sincan’dan pamuk alımının, cezaevlerinde üretilen malların ithalatını yasaklayan düzenlemeleri de içeren Britanya yasalarının ihlali anlamına geldiğini ifade etti.

Reuters’ın haberinde “II. Dünya Savaşı’ndan bu yana görülmemiş ölçekte zorla işçi çalıştırmayı büyük markaların görmezden geldiği” de kaydedildi.

Habere göre H&M, IKEA, Uniqlo ve Muij gibi şirketlerin, Birleşmiş Milletler’in (BM) devasa boyutlardaki kamplarda en az 1 milyon Uygur ve diğer etnik gruplardan Müslüman’ın tutulduğunu bildirdiği Sincan’dan getirilen pamukların kullanıldığı ürünleri sattığı belirtildi.

H&M ve IKEA, Çin’den pamuk tedarik kuruluşları olan Better Cotton Initiative (BCI) adlı firmanın son zamanlarda yaptığı duyuruda Sincan’dan artık pamuk alımını onaylamadığını bildirdiğini aktardı.

H&M ayrıca, tedarik zincirlerinde zorla çalıştırmaları yasakladıklarını ve Sincan’daki hazır giyim şirketleriyle hiç çalışmadıklarını belirtti.

BCI firması mart ayında yaptıkları açıklamada, 2020-2021 sezonu için Sincan’dan pamuk almayacağını ve meseleyi araştırması için dışarıdan bir uzmanla anlaştıklarını bildirmişti.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, internet sitelerinde verdikleri bilgide, kullandıkları pamuğun çıkış noktasının Sincan olduğunu yazan Uniqlo ve Muji ise Reuters’ın görüş talebine yanıt vermedi.

Eleştirilerin hedefindeki kampları “terörle mücadelenin” parçası olarak tasarladığını ve buralarda “mesleki eğitim dersleri” verildiğini iddia eden Çin yönetimiyse, bu yerlerde Uygurların zorla çalıştırıldığını da reddediyor.

Çin pamuğunun yüzde 80’inden fazlası ülkenin kuzeybatısında yer alan ve yaklaşık 11 milyon Uygur’a ev sahipliği yapan Sincan bölgesinden geliyor.  

İçlerinde BK’nın da olduğu BM İnsan Hakları Konseyi’ne üye 22 ülke, Çin’in, Sincan’daki Uygur Türklerine ve diğer Müslüman azınlıklara yönelik muamelesini eleştiren ve kitlesel gözaltıların durdurulması çağrısında bulunan bir mektup imzalamıştı.

ABD Temsilciler Meclisi ise Aralık 2019’da Uygur azınlığa karşı insan hakları ihlalleriyle suçlanan Çin’inin aleyhinde hazırlanan ve bazı Çinli hükümet yetkililerine yaptırımı da kapsayan bir tasarıyı kabul etmişti.

Kaynak : aawsat.com/turkish/home/article/2250271/insan-haklar-kurularından-birlesik-krallıka- cagrı…….

Etiketler: » » » » » » » » » » » »
Share
489 Kez Görüntülendi.