logo

trugen jacn

İNGİLİZ MİLLETVEKİLLERİ UYGURLAR İÇİN İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA ORTAK MEKTUP GÖNDERDİ

İngiltere’de 44 milletvekili, İçişleri Bakanlığı’na gönderdikleri bir mektupta, Çin’in Uygur Türklerine “soykırım” uyguladığı yönündeki kanıtlara dikkat çekerek, İngiltere’ye sığınma talebinde bulunan Uygur Türklerine otomatik olarak mülteci statüsünün verilmesi çağrısında bulundu.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre, İngiltere parlamentosundan 44 milletvekili Çin’in Uygur Türklerine karşı uyguladığı insan hakları ihlallerine dikkati çekmek amacıyla İçişleri Bakanı Priti Patel’e bir mektup gönderdi.

Liberal Demokrat Parti’nin kaleme aldığı ve Muhafazakar Parti, İşçi Partisi, İskoç Ulusal Partisi ile Yeşil Partisinden milletvekillerinin de imzasının bulunduğu mektupta, Çin’in zulmünden kaçarak İngiltere’ye gelen ve sığınma talebinde bulunan Uygur Türklerine otomatik olarak mülteci statüsü verilmesi talep edildi.

Mektupta, Çin’in Uygur Türklerine karşı “soykırım” uyguladığına yönelik kanıtlara da dikkat çekildiği aktarıldı.

“İngiltere Uygurlara Yardımda Ön Safta Olmalı”

Haberde görüşlerine yer verilen, Dünya Uygur Kongresi İngiltere Şubesi Başkanı Rahima Mahmut, “Doğu Türkistan’da ortaya çıkan kanıtlar Uygur halkına karşı bir ‘soykırım’ uygulandığına işaret ediyor. İngiltere, zulümden kaçan Uygurlara yardım etme çabalarında ön safta olmalı. Uygurların karşılaştıkları riskler göz önüne alındığında, tüm Uygur Türkü sığınmacılara otomatik olarak mülteci statüsü verilmelidir.” dedi.

Liberal Demokrat Parti Dışişleri Sözcüsü Alistair Carmichael de “Birleşik Krallık’a sığınmak isteyen Uygur halkının yaşadıklarını ortaya koyan kanıtlar artık göz önünde. İçişleri Bakanı, bu acımasız baskıdan kaçan tüm Uygur halkına otomatik olarak mülteci statüsü vermek için adımlar atmalıdır. ” ifadesini kullandı.

This image has an empty alt attribute; its file name is ingiltere-parlamento-800x445.jpg

Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Tartışmalı Kamplar

Çin’de son yıllarda Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde “eğitim merkezi” adı altında faaliyet gösteren kamplar ile Uygurların kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller, uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor. Pekin’in “mesleki eğitim merkezleri” olarak adlandırdığı ancak uluslararası kamuoyunun “yeniden eğitim kampları” şeklinde tanımladığı yerlerde, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre en az 1 milyon Uygur’un kendi rızası dışında tutulduğu tahmin ediliyor.

Çin’in, bölgede yaşayan Müslüman Uygurlara, Çince dil eğitimi ile mesleki ve kültürel kurslar verdiğini öne sürdüğü kampların durumu hakkında net verileri paylaşmaması, uluslararası kamuoyunda derin kaygılara yol açıyor.

BM İnsan Hakları Konseyine üye 22 ülke, Temmuz 2019’da Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygurlar ve diğer azınlıklara yönelik muamelesini eleştiren ve kitlesel gözaltıların durdurulması çağrısında bulunan mektubu imzalamıştı. BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken, Çin şimdiye kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi. Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini geri çeviriyor. 

KAYNAK : Anadolu Ajansı (AA)

Share
540 Kez Görüntülendi.