UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Türk Ocakları Gaziantep Şubesi ile Gaziantep Üniversitesi Turkuaz Fikir Topluluğunca ortaklaşa düzenlenen özgürlüklerine henüz kavuşamayan Doğu Türkistan,Kırım,Güney Azerbaycan ve Türkmeneli’nin sorunlarının ele alındığı ” Özgürlüğe Bir Adım” başlıklı Panelde Türkiye’ye Uygur soykırımının tanınması çağrısında bulunuldu.
Özgür Asya radyosu Uygurca servisinin haberine göre, Doğu Türkistan sorunu 20 Mayıs’ta Gaziantep’te düzenlenen “Özgürlüğe Bir Adım” konferansında özel bir konu haline geldi. Toplantıda özellikle, 2017 yılından bu yana Çin’le yakın işbirliği, dostluk ve ticari ilişkilerin kurulduğu, ekonomik olarak Çin’e bağımlı olan Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ve İslam ülkelerinin Uygur soykırımı konusunda sessiz kaldıkları gibi islam ülkelerinin Çin’in Uygur soykırımını desteklediği kaydedildi.
Panelin açılışında ilk konuşan Panelin düzenleyicilerinden Gaziantep Türk Ocağı Başkanı ve aynı zamanda GAÜN öğretim üyesi de olan Prof.Dr.Mustafa Mete etkinliği düzenleyicilerinden GAÜN.Turkuaz Düşünce Topluluğuna ve Topluluk Başkanı Talip Samet Aksoy’u cesaretlerinden dolayı kutladığını belirterek şöyle konuştu : ” Düzenlediğimiz Özgürlüğe Bir Adım Panelinin düzenlenmesinde emek veren ve katılım sağlayan tüm öğrencilere teşekkür ediyorum. Devletimizin Kurucusu Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ni emanet ettiği gençler olarak, sizin burada varlığınız çok önemli ve çok değerlisiniz. Cesaretle bu programı düzenleyen siz gençleri tebrik ediyorum. Türk Ocakları, 1912’deki kuruluşundan bu yana Anadolu’nun kurtarılması ve yeniden inşasında kritik rol oynamıştır. Bugün de siz değerli gençlerin katkı ve desteğiyle bu misyonu sürdüreceğiz,” şeklinde konuştu.
Turkuaz Düşünce Topluluğu Başkanı Aksoy : Türk Dünyasının Sesi Olmak Görevimizdir
Qırım Haber Ajansına düzenledikleri “Özgürlüğe Bir Adım” Paneli ie ilgili açıklamalarda bulunan Turkuaz Düşünce Topluluğu Başkanı Talip Samet Aksoy amaçlarının Türk dünyasının sesi olmayı bir görev saydıklarını belirterek: ” 19 Mayıs’ta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıktığını biliyoruz. Günümüzde hala bazı Türk yurtlarının bağımsızlıklarına kavuşamadığını üzülerek belirtmek istiyorum. Paneli düzenlerken, bağımsızlıklarını elede edememiş Türk bölgelerine dikkat çekmek için etkinliğin 20 Mayıs 2024 tarihinde düzenlendik. ğini söylemişti. Bir fikrin hürriyete kavuşabilmesi için topluma yayılması gerekir” ifadesiyle son vermişti.” Özgürlüğe Bir Adım” başlıklı Panelin düzenleyicisi ve ev sahipliğini yapan Gaziantep Üniversitesi Turkuaz Düşünce Topluluğu Başkanı Samet Talip Aksoy açılış konuşmasında Panelde konuşmacıların Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan, Rus işgali altındaki Kırım Tatar Türkleri ile Kuzey Irak’taki Türkmenler, İran’ın işgalindeki Güney Azerbaycan Türkleri başta olmak üzere Türk dünyasının mevcut durumu ve geleceğinin ele alınacağını belirtti ve şöyle konuştu : “Bu konferansı düzenlemekteki amacımız Gaziantep Üniversitesi öğrencilerimiz ile Gaziantep halkına İran’in işgalindeki Güney Azerbaycan’ı, tarihi Türk şehri Tebriz’i Tebrizi, Doğu Türkistan’da Çin esaretinde varlık mücadelesi vermekte olan Soydaşlarımızı,2014’ten beri Rus işgalinde olan Kırım Türklerini Irak’taki Türkmen Kardeşlerimizin günümüzdeki durumunu anlatmak ve bu ülkelerin kadim tarihten beri birer Türk yurdu olduğunu bir kaz daha vurgulamaktır. Özgürlüğe Bir Adım panelimize Siyasi Partilerimizin İl başkanlarını değerli bilim adamlarımızı, İlimizde faaliyet gösteren STK. Başkanlarımızı öğretmenlerimizi ve öğrencilerimizi davet etmiş bulunuyoruz. Gaziantep kamu oyunun ve halkımıza Özellikle, Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’daki soykırım politikasına özellikle dikkat çekmek ve bu konuda farkındalık yaratmayı amaçladık. Bu amacımızın başarıya ulaşmasını umuyoruz.” şeklinde konuştu.
Şiarımız; ” Vatan, Müebbet Ülkedir Turan”
Turkuaz Düşünce Topluluğu başkanı Talip Samet Aksoy sözlerini şöyle sonlandırdı : ” Yeni kurmuş olduğumuz Turkuaz Düşünce Topluluğu olarak Türk yurdunu, sadece Türkiye’den ibaret olarak görmüyoruz. Büyük Türkçü Ziya Gökalp’in bir asır önce söylediği gibi ” Türklere Vatan, Ne Türkiye’dir Ne Türkistan, Vatan Müebbet Bir Ülkedir Turan ” söylemine yürekten inanıyoruz ve bu değerli söylemin daima takipçisi olmaya gayret edeceğiz. ” Şeklinde konuştu.
Panel’de Esaretteki Türk İllerinin Sorunları Gündeme Getirildi
Açılış konuşmalarının ardından Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Mehmet Soğukömeroğulları’nın yaptığı “Hürriyet’e Bir Adım” paneli başladı. Panelistler şu başlıklar altında sorunları dile getirdiler :
- Zafer Karatay Emel Kırım Vakfı Başkanı ” Kırım’in Rusya’ca İşgalinin 10. Yılında Kırım”
- Hamit Göktürk Doğu Türkistan Vakfı Eski Başkanı “Çin İşgalindeki Doğu Türkistan ve Günümüzdeki Durumu”
- Reşat Salihi Türkmeneli’li Araştırmacı Yazar “Irak’ta Türk Varlığı”,
- Dr.Rahim Cevadbeyli : Araştırmacı Yazar Güney Azerbaycan “Türk İran’a Persliğin Dayatılması
- Nurala Göktürk Şair-Yazar ve Araştırmacı “Doğu Türkistan’da Kadın Olmak: Şiir Dinletisi”
Panel sonunda etkinliğe katılanların Türk dünyasının farklı bölgelerinden gelen sorunlarını ve çözüm önerileri ile ilgili soruları Panelistler tarafından cevaplandırıldı.
Hamit Göktürk : Çin’in Doğu Türkistan’daki İnsan Hakları İhlallerini Türkiye’de SOYKIRIM Olarak Tanımalı
Toplantıda Uygurlar adına Doğu Türkistan Vakfı eski Başkanı Hamit Göktürk Gazi Ünvanlı Gaziantep Şehrimizin Doğu Türkistan’ın Çin sınırında Çin seddinin başladığı noktada Gaziyane Kumul adında bir ikiz kardeş kenti olduğunu aslında bu kentin Gaziantep’imizle Kardeş Şehir ilan edilmesi ve Şehir Parkına da Kumul’un Rahatbağ(Huzur Bahçesi) adı ile bir bahçe açılabileceğini hatırlatarak başladığı konuşmasında şunları söyledi : ” İsrail’in Gazze Katliamı ve Gazze’deki insanlık dramı ile birlikte Doğu Türkistan’daki Çin soykırımının Türkiye’nin gündemine getirilmesi ve Katliamcı İsrail ile birlikte Soykırımcı Çin’e de tepki gösterilerek protesto edilmesi olumlu ve sevindirici bir gelişme olmuştur. Geçtiğimiz yıllarda muhalefetteki Siyasi Partilerimizin ortak girişimi ile Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’daki Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerinin araştırılması için 6 kez önerge verilmişti. Bu kez 09 Mayıs 2024’te TBMM’de çok önemli bir gelişme yaşanmış bulunuyor. Saadet-Gelecek TBMM Gurup Başkanlığınca hazırlanan ve tüm muhalefet Partileri tarafından desteklenen bir önerge ile Çin’in Doğu Türkistan Türklerine yönelik insan hakları ihlallerinin SOYKIRIM olarak tanınması teklif edilmiştir. Bu da Doğu Türkistan’da bir insan hakları ihlalleri var ve Türkiye olarak bu ihlallerini SOYKIRIM OLARAK TANIMALI anlamına gelmektedir ve son derece önemli ve değerli bir gelişme olarak kayıtlara geçmiştir. Bu önerge de önceki diğer 6 önerge gibi İktidar ve Ortağı Partilerin milletvekillerinin çoğunluk oyları ile reddedilmiştir. Doğu Türkistan meselesinin TBMM’de gündeme getirilmiş olması ve Milletvekillerimizce çeşitli yönleri ile dillendirilmesi çok önemli ve tarihi bir olay olarak kayıtlara geçmiştir. Türkiye de diğer 11 batılı ülke gibi Çin’in Doğu Türkistan’daki İnsan hakları ihlallerini Soykırım olarak tanımalıdır.” dedi.
Doğu Türkistan Sorunu Uluslararası bir Sorun Haline Gelmiştir
Hamit Göktürk Doğu Türkistan sorununun günümüzde Filistin, Arakan başta dünyadaki diğer bir çok insani sorun gibi uluslararası mesele haline geldiğini hatırlatarak sözlerini şöyle tamamladı : Günümüzde Doğu Türkistan meselesi Uygur Sorunu adı ile BM. İnsan Hakları Yüksek Konseyi’nde, Uluslararası hukuk ve insan hakları Platformları başta bir çok ülke parlamentolarında dile getirilmekte ve özel toplantılar düzenlenmektedir. Doğu Türkistan davasının diasporadaki en üst temsil organı Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa, Doğu Türkistan meselesini İşgalci Çin Yönetiminin Temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantılarda dile getirmekte ve Çin yönetimine açık ve ağır şekilde suçlamalar yöneltmektedir. Ayrıca,DUK Başkanı İsa, geçtiğimiz aylarda Münih Güvenlik Konferansı’na katılarak dünya Liderlerine Çin’in Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri konusunda bilgiler sunmuş ve Çin’in durdurulması için harekete geçmeye çağırmıştır. Türkiye’nin de batılı diğer 11 ülke gibi Çin’in Doğu Türkistan Türklerine yönelik ağır insan hakları ihlallerini ETNİK SOYKIRIM olarak tanımasını çok önemli ve değerli buluyoruz.” şeklinde konuştu.
Türk Ocağı Başkanı Prof.Dr.Mete : Türk Ocakları Olarak Doğu Türkistan Meselesini Gündeme Getirmek için Sürekli Etkinlikler Düzenliyoruz
Konferansın düzenleyicilerinden biri olan Türkiye’nin en kadim ve en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan Türk Ocağı Teşkilatı’nın Gaziantep Şubesi Başkanı, Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof,Dr. Sayın Mustafa Mete Özgür Asya radyosu muhabiri Erkin Tarım’a panel ile ilgili şunları şöyledi : ” Türk Ocakları Gaziantep Şubesi olarak yılda bir kaç kez Doğu Türkistan ile ilgili etkinlikler düzenliyoruz. Toplantılarda Doğu Türkistan meselesini gündeme getiriyoruz ve halkımızı bilgilendiriyoru ve destek vermeye çağırıyoruz. Geçmişte düzenlediğimiz farklı toplantılarda özgürlük ve bağımsızlıklarını henüz kazanamayan İran(Güney Azerbaycan) Türkleri, Kuzey Irak’taki Türkmenler ve Doğu Türkistan Türklerinin sorunları gündeme getirilmekte ve bundan sonra da getirmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.